Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Septičkoj jami nije mjesto pokraj kapelice za ispraćaj pokojnika!

27.07.2020. 15:00


UGLJAN – Nezadovoljni mještani Ugljana zbog nastavka izgradnje septičke jame kraj kapelice otišli su korak dalje te su sredinom srpnja počeli skupljati potpise za peticiju s kojom žele obustaviti daljnje radove.
Naime, u lipnju mjesecu kako smo i objavili tu priču, Općina Preko počela je s izgradnjom sabirne vodonepropusne septičke jame uz samu kapelicu. Tom prigodom je načelnik Općine Jure Brižić objasnio kako je struka odredila da je pozicija kraj kapelice najbolje rješenje za izgradnju septičke jame.


Rješenje dala struka
– U suradnji sa strukom pronađeno je rješenje na način da se izgradi septička jama u koju će se prazniti sadržaj, koji će dalje prirodnim padom otjecati u kanalizacijski sustav, rekao je Brižić, dodajući kako je Općina Preko kao investitor sukladno Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima prijavila početak građenja septičke jame na zemljištu koje je u njenom vlasništvu Upravnom odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove pri Zadarskoj županiji.
Međutim, ovakvo rješenje nezadovoljni mještani Ugljana ne mogu prihvatiti, te smatraju da se i njih, koji tamo žive 365 dana u godini, treba nešto pitati. Mještani prepušteni sami sebi obratili su se i generalnom vikaru Zadarske nadbiskupije, mons. Josipu Lenkiću, da ih primi na razgovor, jer prema njihovom mišljenju nije ni moralno, ni kršćanski, da se fekalije prazne pored sakralnog objekta u kojem se izlaže pokojnik prije samog obreda pokapanja.
– Ovo je neshvatljivo. Ne možemo vjerovati da je ovo jedino mjesto gdje se mogu prazniti fekalije na Ugljanu. U bezizlaznoj smo situaciji, rekla je uznemireno jedna mještanka, dodajući kako se radovi ne smiju nastaviti ako ima barem nečega svetog u onima koji donose takve odluke, te da se nada kako će Zadarska nadbiskupija ipak poduzeti nešto, kako bi se zaštitilo tlo pred kapelicom, koje je za mještane Ugljana sveto tlo.
Osim što su se aktivirali oko skupljanja potpisa peticije, te su u kratkom roku skupili čak 300 te ih skupljaju i dalje, prošlog su ponedjeljka stali pred bagere kako bi zaustavili daljnje radove na septičkoj jami. Tom prilikom su jasno rekli kako se među njima nalaze uglavnom stalni mještani, ali da su im podršku dali i vikendaši koji dijele njihovo mišljenje da tu jami nije mjesto.


Ugroza domova
– Osim što će se ugroziti kapelica i crkva, ugrozit će se i naši domovi koji se nalaze u blizini. Ne smijemo dozvoliti da u naše domovi i u Božji hram uđe smrad fekalija, objasnio je jedan mještanin dodajući da, ako se to dogodi, će prozori na kućama uvijek biti zatvoreni, a crkva prazna. Istaknuo je kako je mještanima Ugljana crkva inače jedino utočište, pogotovo zimi kad su dani na otoku kratki, a noći duge.
Radovi su zaustavljeni, ali samo do jeseni, kako je objasnio Brižić ističući da je Općina uvijek spremna na suradnju, te da su to pokazali i ovaj put.
– Dolaskom strojeva na teren reagiralo je nekoliko vlasnika susjednih parcela, koji su zahtijevali da se radovi priključka ne izvode, jer se remeti mir okolnim vlasnicima kuća, od kojih su većina vikendaši, rekao je Brižić dodajući kako su udovoljili njihovom zahtjevu i prolongirali radove do jesen, te da će se isti nastaviti nakon završetka turističke sezone čime su, kako je kazao, pokazali da je Općina spremna na suradnju i dogovore.




300
mještana do sada je potpisalo peticiju protiv gradnje septičke jame u blizini crkve


"U suradnji sa strukom pronađeno je rješenje na način da se izgradi septička jama u koju će se prazniti sadržaj, koji će dalje prirodnim padom otjecati u kanalizacijski sustav.
Jure Brižić