Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

TURISTI U ŠOKU Vožnja od zadarske bolnice do hotela naplaćena im 650 kuna

27.07.2020. 17:30


Nakon što su se gosti iz Švedske požalili na sramotno veliku cijenu koja im je nedavno naplaćena za prijevoz iz Zračne luke Zadar do Splita – radilo se o čak 3250 kuna – još jedna bezobrazno velika cijena koja je naplaćena novopečenim hrvatskim građanima, podrijetlom Nijemcima koji usto ne govore hrvatski jezik, zapalila je u nedjelju društvene mreže. Jedna Zadranka je u Facebook grupi »Mame iz Zadra« objavila ružnu priču o spomenutim njemačkim gostima kojima je vožnja od Opće bolnice Zadar do jednog hotela u noći na nedjelju naplaćena nevjerojatnih 650 kuna.
Ova Zadranka svoju je objavu počela molbom za pomoć ‘dragim mamama’.


Pakao čekanja u bolovima
– Sinoć su moji dragi prijatelji, koji su se doselili u Zagreb, ali su iz Njemačke i ne govore hrvatski, zbog nesreće koja im se dogodila na Dugom otoku došli u Zadar. Ta gospođa je u subotu oko 17.30 sati u Telašćici slomila gležanj, zbog čega je u društvu svojeg supruga došla u zadarsku u bolnicu. Prošla je pakao čekanja u bolovima, sve do pola sata iza ponoći, a nažalost, liječnici su prema njoj bili neljubazni. Kada je sve završilo medicinska sestra iz bolnice im je pozvala taksi, a čiji vozač ih je onda ‘opljačkao’, napisala je ova Zadranka dodajući kako su ovi gosti iz Njemačke pokušali doći do spomenute medicinske sestre, ali je nisu uspjeli dobiti jer je nakon noćne smjene otišla kući.
– Problem se dogodio jer je ovaj njemački par sa sobom vodio psića kojem je slina iscurila na sjedalo taksija. Taksist im je zbog toga naplatio dodatnih 400 kuna uračunavši u cijenu troškove kemijskog čišćenja sjedala zbog pseće sline. I još je držao taksimetar upaljen dok su stajali pred hotelom, a u koji ih nisu primili jer imaju psića. Pokušali su s vozačem taksija dogovoriti, ali nije išlo i slomili su se… Oni su u potpunom šoku, onako umorni nakon sedam sati mrcvarenja od otoka, preko broda, bolnice do vožnje kroz Zadar pristali platiti tako veliki iznos. Račun za taksi uslugu nisu dobili, kaže poznanica ovih njemačkih gostiju koja priznaje kako su oni sami krivi jer su taksista zaboravili pitati račun, ali bili su izvan sebe od zbog umora – suprug je ovu Njemicu zajedno s torbom iznio iz bolnice – te gladi.
– Dakle, sve što znaju ovi Nijemci je da je u pitanju taksi vozilo crne boje, a a sjećaju se i zvjezdica na kartici koju je imala sestra u bolnici. Znaju rute kojima ih je vozio. Zanima nas mogu li ikako doznati koja taksi služba ih je vozila? Ako tko zna neka napiše, želim im pomoci u svemu ovome…, zaključila je ova Zadranka.


Potraga za spornim taksijem
Drugi je to slučaj da su zadarski taksisti u samo desetak dana naplatili bezobrazno veliku cijenu za uslugu koja na ove dvije spomenute rute iznosi triput manje. Dolazak u Lijepu našu tako je prisjeo paru iz Švedske koji je prošlog četvrtka stigao na Jadran, a prijevoz iz Zračne luke Zadar do Splita naplaćen im je čak 3250 kuna!
Na računu koji je platio par iz Švedske ne stoji uopće kilometraža niti ikakav sličan podatak, već samo da usluga prijevoza košta 3250 kuna. Riječ je o obrtu registriranom u Zadru.
– Žalosna je ova situacija i našim gostima ostavlja ružnu sliku o destinaciji. Čim su izišli iz aviona su ih realno oderali. Prvi kontakt s Hrvatskom im je bio taksist koji im je naplatio uslugu prijevoza 3250 kuna. Nije u redu naplatiti neku uslugu nerealno, samo zato što je riječ o turistima koji dolaze, primjerice iz Švedske, gdje je standard znatno bolji nego kod nas, prenijeli su mediji izjavu Milivoja Topića, predsjednika Ceha prijevoznika pri Obrtničkoj komori u Splitu.
Topić objašnjava kako je vozač nevjerojatnu cijenu opravdao plaćanjem parkinga u zračnoj luci.
– Najveći problem je što nema kontrole i svatko namješta cijene kako njemu paše. Imamo najneurednije tržište u Europi, objašnjava Topić.
Dodaje kako cijena od 3250 kuna odgovara za putovanje od Splita do Zagreba, a ne od Zadra do Splita.
Topić objašnjava kako je vozač nevjerojatnu cijenu opravdao plaćanjem parkinga u zračnoj luci.
– Sve ovo što nam se danas događa donijela je liberalizacija taksi-tržišta. Svaka kuća danas ima vozača taksija, a razlike su velike. Nije isto biti profesionalni vozač ili nakon redovitog posla sjesti u auto i obavljati usluge prijevoza kako bi zaradili malo više novca. Najveći problem je što nema kontrole i svatko namješta cijene kako njemu paše. Imamo najneurednije tržište u Europi, objašnjava Topić.




»Oni su u potpunom šoku, onako umorni nakon sedam sati mrcvarenja od otoka do čekanja u bolnici i vožnje u taksiju pristali platiti tako veliki iznos. Račun za taksi uslugu nisu dobili. Sami su krivi jer su taksista zaboravili pitati račun, ali bili su izvan sebe od zbog umora i gladi
Poznanica njemačkog para


TAKSI OD ZRAČNE LUKE ZADAR DO SPLITA PLATILI 3250 KUNA
Paru iz Švedske, koji je prije deset dana stigao na Jadran, prijevoz iz Zračne luke Zadar do Splita naplaćen je čak 3250 kuna. Na računu koji je platio par iz Švedske ne stoji uopće kilometraža niti ikakav sličan podatak, već samo da usluga prijevoza košta 3250 kuna. Riječ je o obrtu registriranom u Zadru