Voća ima manje i skuplje je nego lani, povrće jeftinije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
TRŽIŠTE - Voćarstvu i povrtlarstvu potrebni bolja organizacija i udruživanje
Autor: 
Dok se očekuje znatan pad proizvodnje jabuka i mandarina, procjene kod povrća govore o proizvodnji primjerice oko 175 tisuća tona krumpira, 33 tisuća tona rajčice te oko 25 tisuća tona lubenice, što je na razini prošle godine
Zvonko KUCELIN
Na zadarskim tržnicama velik je izbor voća i povrća, a kupci često traže namirnice iz domaće proizvodnje

Za strateški zaokret u sektoru voća i povrća potrebna je bolja organizacija proizvodnje, udruživanje i povezivanje proizvođača, odnosno jačanje horizontalne i vertikalne integracije, poručeno je ovih dana sa skupa koji je organizirala konzultantska tvrtke Smarter.

Uslijed koronakrize i značajnog smanjenja turističke potrošnje, hrvatsko tržište voća i povrća doživjelo je velike promjene koje su utjecale na ponudu i potražnju, na cjenovne oscilacije ovisne o odnosima ponude i potražnje na globalnom tržištu, te na dostupnost robe iz domaće proizvodnje, istaknuto je na prezentaciji stanja na tržištu voća i povrća održanom u organizaciji Smartera, konzultantske tvrtke specijalizirana za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

- Zbog klimatskih uvjeta već je sada vidljivo da će u Hrvatskoj doći do pada proizvodnje kod većine vodećih voćnih vrsti - jabuka, mandarina, šljiva, dok su na tržištu cijene uglavnom nešto veće u odnosu na prošlu godinu, rekao je Denis Matijević, čelni čovjek Smartera i predsjednik Uprave tvrtke ENNA Fruit.

Pad proizvodnje voća

Po prvim procjenama Smartera, ove se godine, zbog mraza u proljeće, očekuje pad proizvodnje jabuka na razinu od oko 55 tisuća tona.

Nedovoljno oborina i izostanak navodnjavanja utjecat će, pak, na manju proizvodnju mandarina te se očekuje urod od oko 30 tisuća tona.

Matijević kaže i kako nije bilo nikakvih ekstremnih poremećaja u proizvodnji većine povrća pa se urod procjenjuje na razini kao i prošle godine, "dok je na tržištu vidljiv pad cijena između 12 do 20 posto što je uvjetovano tržišnim prilikama".

Procjene kod povrća govore o proizvodnji primjerice oko 175 tisuća tona krumpira, 33 tisuća tona rajčice te oko 25 tisuća tona lubenice, što je na razini prošle godine.

- Hrvatska proizvodnja voća i povrća ima ogromne potencijale s obzirom na nisku razinu samodostatnosti proizvodnje te očekivani rast potrošnje u idućim godinama, kako kroz povećanje turističke potrošnje tako i kroz rast potrošnje po glavi stanovnika, kazala je analitičarka Smartera Zvjezdana Blažić, napominjući kako postoje i veliki potencijali za izvoz.

No, Blažić poručuje kako je važno "prepoznati uska grla u funkcioniranju tržišta odnosno cijelog opskrbnog lanca od proizvodnje, preko otkupa, do prodaje i izvoza".

Koronakriza je osvijestila potrebu da se i u hrvatskoj poljoprivredi napravi snažan zaokret i krene u bolju organizaciju proizvodnje, udruživanja i povezivanja proizvođača, odnosno jačanje horizontalne i vertikalne integracije, poručuju iz Smartera.

Pritom uz ostalo ističu kako će proizvođačima bez udruživanja u tom sektoru biti gotovo nemoguće koristiti operativne programe EU nužne za unaprjeđenje proizvodnje.

Nužno udruživanje proizvođača

Jače međusobno povezivanje proizvođača i njihovo povezivanje s organizatorima proizvodnje, otkupljivačima i prerađivačko-prehrambenom industrijom jamac je za povećanje konkurentnosti i razine samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje te bolje organiziranosti tržišta, naglašeno je na skupu.

Prehrambena industrija u suradnji s organizatorima proizvodnje može biti snažan zamašnjak razvoju voćarske i povrtlarske proizvodnje, ističu iz Smartera, navodeći i kako veliki sustavi, kao Podravka, Enna Fruit, tvrtke iz sustava Fortenova grupe (PIK Vinkovci, Belje, Vupik) posljednjih godina ulažu velike napore u prijenos znanja malim poljoprivrednim proizvođačima, okrupnjavaju proizvodnje, organiziraju otkup, razvijaju nove proizvode, te marketing domaćeg kvalitetnog prerađenog voća i povrća.

Kao primjer kako se kroz vertikalnu integraciju može bolje organizirati tržište na skupu je istaknuta i tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju te preradu voća i povrća ENNA Fruit.

Ta je tvrtka, kako je rečeno, od početka godine izvezla 640 šlepera robe (što je više od polovice ukupnog hrvatskog izvoza), od čega u protekla dva mjeseca više od 250 šlepera. Glavna su tržišta tvrtke ENNA Fruit u tom razdoblju bila su Slovenija, Srbija, BiH i Italija.

- Očekuje se povećanje izvoza krajem ljeta te prve projekcije govore o dodatnom rastu izvoza posebice kada stigne sezona mandarina, uz ostale proizvode domaće poljoprivredne proizvodnje, istaknuo je Matijević. 


»Hrvatska proizvodnja voća i povrća ima ogromne potencijale s obzirom na nisku razinu samodostatnosti proizvodnje te očekivani rast potrošnje u idućim godinama, kako kroz povećanje turističke potrošnje tako i kroz rast potrošnje po glavi stanovnika

Zvjezdana Blažić, analitičarka Smartera


Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno