Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čolak: Svim mogućim sredstvima trebamo animirati na cijepljenje

27.07.2021. 10:59


Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš, uz suglasnost Hrvatske ljekarničke komore najavio kako će se, s ciljem što veće dostupnosti cjepiva, cijepljenje početi provoditi u ljekarnama diljem zemlje, kontaktirali smo Božu Čolaka, direktora Ljekarni Zadar, kako bismo saznali jesu li na lokalnoj razini već počele pripreme za ovu novu kampanju cijepljenja. Uskoro će biti osigurana i informatička podrška za ljekarne, točnije da se cijepljenu osobu odmah po cijepljenju može upisati u bazu podataka, kako bi joj ljekarnik na licu mjesta mogao izdati COVID potvrdu.
Ova mjera dolazi u vrijeme kada, unatoč kontinuiranom rastu broja oboljelih, naročito na obali, interes za cijepljenjem polako pada. U Hrvatskoj je razina procijepljenosti još uvijek ispod 50 posto, tako da je nužno iznaći nove načine kojima bi se postigao veći obuhvat cijepljenih, uzevši u obzir da je i kod nas među oboljelima, koji sada najčešće spadaju u mlađe dobne kategorije, raširen zarazni delta soj, a očekuje se i četvrti val pandemije. Upravo je zato jedan od prijedloga da se građani ubuduće mogu cijepiti i u ljekarnama, kojih ima i u područjima sa slabijom zdravstvenom zaštitom i izvan većih urbanih sredina, odnosno u blizini su domova građana, koje vladajući na ovaj način žele potaknuti da se, bez velikih gužvi i gubitka vremena, na vrijeme cijepe.
– Ja se apsolutno slažem s prijedlogom jer smo zakoračili u vrijeme kada svim mogućim sredstvima trebamo sugrađane animirati na cijepljenje. Ovim će se potezom cjepivo protiv COVIDA-19 učiniti pristupačnijim u malim, napose ruralnim sredinama, koje naseljava većinom starije stanovništvo, ono kojemu je teže stići do većeg lokalnog središta na cijepljenje, kazao nam je Čolak i dodao kako još uvijek nije dobio nikakve upute o načinu provođenja cijepljenja.
– Očekujemo informacije nadležnih, za koje se nadam da će biti podrobno opisane, jer ipak je veliki poduhvat osigurati timove za cijepljenje, kao i adekvatne ljekarne, koje će zadovoljiti uvjete za cijepljenje. Nadam se kako ćemo na lokalnoj razini uspjeti organizirati dovoljno mobilnih timova, koji će provoditi cijepljenje, kako bi ova kampanja bila što uspješnija, zaključio je Čolak.