Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Do Velike Gospe novi dječji vrtić za 150 djece, vrijedan 11,2 milijuna kuna

27.07.2021. 11:34


U Sukošanu na lokaciji kod osnovne škole i športske dvorane, iznad Jadranske magistrale, u tijeku su završni radovi na izgradnji Dječjeg vrtića Zlatna lučica. Vrijednost gradnje impozantne zgrade, modernog vrtića s jaslicama, suvremeno opremljenog i s kuhinjom, malom dvoranom i dječjim igralištem iznosi 11,2 milijuna kuna, od čega su 7,5 milijuna kuna EU sredstva ili 67 posto.
– U tijeku su završni radovi na unutarnjem uređenju i uređenju dvorišta što bi trebalo biti gotovo do Velike Gospe. U tijeku je i javna nabava interijera koji je po najvećim europskim i nacionalnim pedagoškim standardima namijenjen djeci od 12 mjeseci do 7 godina života. Javna nabava za vrtićku kuhinju uslijedit će naknadno, kaže Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.


Nova školska godina s novim vrtićem
Do kraja kolovoza, ako bude sve po zadanom planu, obavit će se tehnički pregled zgrade na temelju građevinske dozvole, odnosno glavnog projekta, u postupku izdavanja uporabne dozvole.
– Završetak radova i opremanje novog Dječjeg vrtića Zlatna lučica, koji će moći primiti 150 djece, predviđen je do početka nove školske godine 2021./2022., početkom rujna. Korona nas prati gotovo od početka gradnje pa ako bude i nešto opravdanog kašnjenja najvažnije je da ćemo vrlo skoro imati zaista moderan i nadasve lijep i funkcionalni dječji vrtić s jaslicama, ponosno će Martinac.
Radove na izgradnji dječjeg vrtića izvodi tvrtka, Lavčević Zadar d.o.o. Zadar.
– Redovito obilazimo gradilišta kako bismo vidjeli u kojim se fazama nalaze s obzirom na situaciju pandemije korone i moram reći da smo zadovoljni. Nije ni njima lako u uvjetima korone, pogotovo po ovoljetnim vrućinama, kaže Martinac.


Odgoj, briga i čuvanje djece
Na zemljištu površine oko 3.000 metara četvornih impozantna zgrada je visoka 10,5 metara, od čega su prizemlje i kat visoki ukupno 7,85 metara. Tlocrtna površina zgrade iznosi čak 1.025 metara četvornih.
– Namjena dječjeg vrtića je odgoj, briga i čuvanje djece. Cilj je pripremiti dijete za osnovnu školu, naučiti ga komunicirati, sklapati prijateljstva i pripremiti ga za daljnji život, navodi sukošanski načelnik dodajući kako za djecu treba osigurati visoke vrtićke standarde.
– Novi Dječji vrtić Zlatna lučica u Sukošanu imat će pet odgojno-obrazovnih skupina, jednu jasličku i četiri vrtićke. Svi dnevni boravci kao i prostori sa sanitarijama imaju izlaz na zajedničku djelomično natkrivenu terasu. Prizemlje i kat su povezani dvokrakim stubištima koja vode na galeriju oko višenamjenske dvorane uz koju su smješteni prostori za odgojno-obrazovne i ostale djelatnike, navodi sukošanski načelnik.




Postojeći vrtić star 45 godina
Postojeća zgrada Dječjeg vrtića Zlatna lučica, smještenog na obali mirne uvale Zlatna luka kod Sportskog centra, izgrađena prije točno 45 godine, 1976. godine.
– U to vrijeme bila je najmodernija i najsvrsishodnija zgrada dječjeg vrtića u zadarskom okruženju i šire, podsjeća Martinac.
Međutim, uz to što je postao pretijesan i bez jaslica, sad su i neka druga vremena i potrebe. Kako bi povećali smještajne kapacitete i zadovoljili potrebe roditelja za smještajem djece te da bi osigurali djeci najbolje uvjete sukladno standardima i njihovim potrebama, donesena je odluka o gradnji novog vrtića s jaslicama.
– Naime, osim što vlaži, dječji vrtić je postao premalen i pretijesan, nema dovoljno mjesta za smještaj djece, govori Martinac dodajući kako još nisu donijeli odluku o prenamjeni postojećeg dječjeg vrtića, iako razmišljaju da tu budu vrtićke jaslice kako bi se u novom vrtiću, ako zatreba otvorila još jedna vrtićka skupina.


Preduvjet demografske obnove
Reakcije žitelja Sukošana na novi vrtić su i više nego pozitivne, kaže Martinac, što će doprinijeti i demografskoj obnovi.
– Novi moderni dječji vrtić za slijedećih 30 do 40 godina, smješten je kod osnovne škole kako bi djeca mogla koristiti malu i veliku školsku športsku dvoranu te nekoliko stotina metara udaljeno nogometno igralište Dešenj, ističe načelnik Martinac dodajući kako su uz roditeljski dom upravo dječji vrtići one sredine koje svojim djelovanjem omogućuju zdrav rast i razvoj djeteta u predškolskoj dobi, od šest mjeseci ili prve godine života do polaska u osnovnu školu.
– Jedan od najvećih interesa za Općinu je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj, zaključuje Martinac.


Tri dječja vrtića
Općina Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) ima 4.600 stanovnika od toga oko 400 stanovnika do sedam godina. U općini su tri vrtićke zgrade, Dječji vrtić Zlatna lučica Sukošan, prošireni i obnovljeni Područni vrtić Zlatna lučica Debeljak i sasvim novi Područni vrtić Zlatna lučica Debeljak.


Projektni tim iz Sukošana
Izradu geodetske podloge i idejnog projekta novog DV-a Zlatna lučica proveo je projektni tim iz Sukošana: Iva Dević Obradović, Ivona Gašparović, Miroslav Miro Torbarina, Tanja Popović, Marko Gašparović, Ante Martinović, Đani Pavić i Alfred Brezovski. U izradi arhitektonskog projekta osim Ive Dević Obradović, Ivone Gašparović i Miroslava Mira Torbarine, sudjelovali su i Lucija Šimunić, Luciano Ćustić, Mladen Bukša, Frane Vlatković i Marija Profaca.