Porculanska skulptura kao simbol prijateljstva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Donacija Zhong Fuhonga stigla u MAS
Iznimno smo zahvalni umjetniku na ovoj gesti. Njezinom je simbolikom umjetnik pokazao kako želi nastaviti njegovati dobre prijateljske odnose i nastaviti umjetničku suradnju. Skulptura je predivna, visoka je oko 16 centimetara i promjera je oko 15 centimetara. Donirana skulptura je posuda s motivima borova i ždralova, tradicionalnih kineskih simbola plemenitosti, zdravlja i dugovječnosti, zaključila je Belevski
Muzej antičkog stakla
Autor skulpture Zhong Fuhong

Nakon što je Muzej antičkog stakla u Zadru sudjelovao je u obilježavanju manifestacije Hrvatsko - kineska godina kulture i turizma postavljanjem izložbe »Putovanje porculana Putom svile - Izložba kulture kineskog porculana«, iz Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu 2019. godine kineski umjetnik Zhong Fuhong muzeju je donirao vrijednu skulpturu kao znak poštovanja prema suradnji dviju zemalja. Velika vrijednost ovog projekta vidljiva je i u činjenici da je u Muzeju antičkog stakla u Zadru 9. listopada 2019. godine potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između Hrvatske i Kine.
Kao nastavak suradnje Muzej kineske keramike u Jingdezhenu, a prema želji umjetnika Fuhonga, donira Muzeju antičkog stakla u Zadru vrijednu skulpturu u tehnici rezbarenja, koja se smatra jednom od najsloženijih tehnika u izradi porculana. Kustosicu Muzeja antičkog stakla Jadranku Belevski kontaktirali smo kako bi nam rekla nešto više o ovoj iznimnoj donaciji.
- Skulptura je već stigla u muzej, ali neće biti dijelom našeg stalnog postava. Svi se nadamo da ćemo skulpturu izložiti u neko buduće vrijeme jer ona nije samo izniman primjerak tradicionalne kineske tehnike izrade porculana, već i dokaz kvalitetne i dugoročne suradnje između kulturnih institucija u Kini i Hrvatskoj, kazala je Belevski.
Umjetnik Zhong Fuhong je rođen upravo u Jingdezhenu i slovi za jednog od velikana kineske umjetničke scene i predvodnika u očuvanju kineske tradicije izrade porculana. Član je Kineske umjetničke akademije i umjetnik s više od 20 godina rada. Zhong Fuhong je trebao posjetiti Zadar i demonstrirati svoj rad uz otvorenje izložbe u Muzeju antičkog stakla 2019. godine, ali je bio spriječen. Velika želja ovog umjetnika tako je postala da se njegov rad trajno pohrani u Muzeju antičkog stakla, muzeju koji čuva predmete još iz antičkog vremena i nalazi se u Zadru, jednom od najstarijih europskih gradova.
- Iznimno smo zahvalni umjetniku na ovoj gesti. Njezinom je simbolikom umjetnik pokazao kako želi nastaviti njegovati dobre prijateljske odnose i nastaviti umjetničku suradnju. Skulptura je predivna, visoka je oko 16 centimetara i promjera je oko 15 centimetara. Donirana skulptura je posuda s motivima borova i ždralova, tradicionalnih kineskih simbola plemenitosti, zdravlja i dugovječnosti, zaključila je Belevski.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno