Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Redoviti ginekološki pregled mjesečno obavi samo osam posto Zadranki

27.07.2021. 07:31


Druga sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održana jučer u Poličniku započela je prisegom nezavisnog vijećnika Ivice Žuvele koji nije bio prisutan na prvoj, konstituirajućoj sjednici. Iako, uz neke prigovore opozicije, dnevni red je usvojen, a odmah na početku sjednice vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša zatražio je skidanje prve točke o izboru članova stalnih županijskih radnih tijela, jer kako tvrdi, nisu bili dio dogovora. Ostala su im mjesta članova u odborima za umirovljenika i koordinaciju s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, što je, tvrdi Rubeša apsurdno.


Sporne pozicije u odborima
Davor Čerkuč s liste Ivice Žuvele obrazložio je da kako je predstavnik Akcije mladih bio pozvan na sastanke, ali nitko nije došao, dok je predsjednik skupštine, nezavisni Antonio Vučetić utvrdio kako odbori ne pripadaju nikome, nego prijedlog ide na glasanje.
Marko Pupić Bakrač također se požalio na izbor članova, utvrdivši kako nije bilo službenog poziva već je poziv na sjednicu išao WhatsAppom, što, smatra Pupić Bakrač, nije primjereno. Prijedlog o skidanju prve točke dnevnog reda nije usvojen.
Uslijedio je Aktualni sat na kojem je najviše pitanja bilo upućeno županu Božidaru Longinu. Aktualni sat otvorio je Ivica Žuvela koji je upitao gdje je brod za hitnu pomoć. Župan Longin odgovorio je kako su sredstva osigurana te kako se brod očekuje. Na Aktualnom je satu postavljeno još pitanja vezanih uz zdravstvo, a vijećnica SDP-a Helena Mikulandra istaknula je problem nedostatka ginekologa.
– Ovo su pitanje postavile naše sugrađanke koje nisu uspjele ostvariti pravo na primarnu ginekološku skrb. Svjesni smo da u Zadarskoj županiji nedostaje ginekologa, postoje slučajevi u kojima je naručivanje kod ginekologa moguće samo prvog u mjesecu jer se medicinske sestre ne uspijevaju javiti na telefon. Nedavno je kod jednog ginekologa za čitav mjesec bilo samo 26 slobodnih termina za redovne preglede. Prioritet imaju trudnice i žene s malignim oboljenima, ginekologa je manje i na svoj redovni pregled stigne samo sedam, osam posto žena. Mene zanima hoće li se taj problem riješiti ili će žene doći na red tek kad budu trudne ili kada, nažalost, budu u terminalnoj fazi tumora, pitala je Mikulandra. Odgovor na ovo pitanje vijećnica nije dobila.


Tko boji Zadarsku županiju u crveno?
Županijski vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša pitao je »zašto se Nacionalni stožer osvećuje Zadarskoj županiji.«
– Sigurno ne prednjačimo u broju zaraženih, možda je tako bilo prije koji mjesec, ali sad ne. Tko boji Zadarsku županiju u crveno, pitao je Rubeša, a župan Longin rekao je kako je sve transparento i nema nikakvih bojanja.
– Bolnica i Zavod provode testiranja i ono što se pokaže objavi se, ne znam za nikakvo bojanje. Nadam se da se neće pokvariti ovo što sada imamo s turizmom i da se nećemo vratiti na uvjete koje smo imali prije šest mjeseci, rekao je Longin.
Ivan Matić, vijećnik iz redova MOST-a upozorio je na stanje u Obrovcu gdje nema laboratorija za vađenje krvi, a upozorio je i na uvjete u kojima moraju raditi laboranti koji trenutačno obavljaju nekoliko poslova što je, smatra Matić, kršenje radničkih prava.
Na aktualnom satu raspravljalo se i o školama, HDZ-ova Zorana Šikića zanimalo je kad će škole u Zadarskoj županiji prijeći u jednosmjenski rad te cjelodnevni boravak djece, a Rubešu je zanimalo hoće li se urediti dvorište ispred Ekonomsko-birotehničke škole. Župan Longin je rekao kako je i jedna i druga stavka u planu te će dvorište biti uređeno, a za osnovne škole čeka se omotnica Europske unije u čijem će programu biti i prelazak svih škola na jednosmjenski rad.




Prometna pitanja
Aktualno je bilo i pitanje prometa i cesta. HNS-ov vijećnik Milan Stojanov tako je upitao za uređenje županijske ceste Vrana-Pakoštane koja, kako kaže Longin, ima projektnu dokumentaciju i čeka parcelaciju i građevinsku dozvolu, a za nju je osigurano dva milijuna kuna. SDP-ov vijećnik Zlatko Marasović upitao je kad će graditi most za otok Pašman, a odgovoreno mu je kako je to nadležnosti Ministarstva prometa.
Vesna Sabolić iz Reformista upozorila je na problem stanovnika Ošljaka koji imaju samo dvije trajektne linije. Nevenku Marinović iz HDZ-a zanimao je broj zaposlenih u Zadarskoj županiji kojih je trenutačno više od 60 tisuća, a vijećnik SU-a Branislav Jelenić tražio je podatak o iznosu covid potpora za mikropoduzetnike koje, kako je rekao župan, iznosi oko 500 tisuća kuna za 73 poduzetnika koji su ispunili tražene uvjete.