Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Infocentar” – suvremeni vodič kroz grad

Autor: Teuta Babajko Jamičić

26.08.2008. 22:00
“Infocentar” – suvremeni vodič kroz grad

Foto: Adam VIDAS



Povratne informacije o infocentru su i više nego zadovoljavajuće jer osim što turistima pomaže u snalaženju, nudi i pregršt informacija o gradu i njegovim znamenitostima, govori Polišanski, te pojašnjava kako se realizacijom programa Infocentra nadopunjava turistička i informativna ponuda hrvatskih gradova
Udruga za zaštitu prava potrošača “Zadarski potrošač”, u suradnji s čakovečkom podružnicom Društva za zaštitu potrošača, organizirala je prezentaciju programa informativno-turističkih panoa “Infocentar”, odobrenog od strane Ministarstva turizma, koji je svoju realiziju, tijekom posljednje tri godine, doživio u gradovima Varaždinske i Međimurske županije.
Višenamjenski uređaj
Na jučerašnjoj prezentaciji, koja je održana u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar, nakon uvodnih riječi Zorana Kneževića, predsjednika “Zadarskog potrošača”, o programu informativno-turističkih panoa “Infocentar” govorio je Zlatko Polišanski, predsjednik Društva za zaštitu potrošača, podružnice Čakovec, navodeći kako je riječ o višenamjenskom i kompatabilnom uređaju, suvremenog dizajna, koji se uklapa u sve urbanističke uvjete, ispunjavajući tako najstrože kriterije i zahtjeve modernog društva.
– Ideja o infocentru krenula je prije tri godine iz Međimurske županije, gdje je u Prelogu, još 2006. postavljen prvi takav uređaj. Nakon Preloga, infocentar je postavljen i u Varaždinu, a potom Ludbregu i Trakošćanu. Povratne informacije o infocentru su i više nego zadovoljavajuće jer osim što turistima pomaže u snalaženju, nudi i pregršt informacija o gradu i njegovim znamenitostima, govori Polišanski, te pojašnjava kako se realizacijom programa Infocentra nadopunjava turistička i informativna ponuda hrvatskih gradova, i to po najvišim europskim i svjetskim standardima.
Rješenje za nedostatak brzog, jednostavnog i sveobuhvatnog informiranja o lokacijama različitih sadržaja, svih koji su značajni za grad, odnosno mjesto, ali i trgovačku, kulturnu i turističku ponudu, ponudila su poduzeća EMC d.o.o. i Polišanski d.o.o. iz Međimurja, i to u vidu programa inforamtivno-turističkih panoa “Infocentar”, koji u potpunosti odgovara potrebama hrvatskih gradova, općina i županija.
Infocentar za sve građane
– Program “Infocentar” predviđa da se zainteresirana stranka, uz pomoć centralnog uređaja vrlo jednostavno i brzo, a na efektan način informira o lokaciji željenoj sadržaja. Uređaj, koji u osnovoj verziji stoji oko 50 tisuća kuna, hrvatski je proizvod, a izrađen je od visoko kvalitetnih materijala te je upotpunjen kartom grada, odnosno regije i informativno-turističkog prostora, kaže Polišanski, te pojašnjava kako je infocentar nadopunjiv, prilagodljiv i pripremljen za nadogradnju različitih komponenti te kao takav pogodan za proširenje potreba korisnika.
Nadopune uključuju kameru za snimanje i slikanje, multimedij za predstavljanje manifestacija, kulturnih zbivanja, javnih skupova…, čitač novčanica koji omogućava naplatu različitih usluga, printer, tastaturu i čitač otisaka prstiju za identifikaciju. Za razliku od interneta, infocentru imaju pristup svi građani, a putem uređaja dostupne različite servisne informacije i usluge te moguće praćenje aktualnih događanja.
– Infocentar je zaživio u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, a informacije o ovome programu, odnosno projektu dobili su svi hrvatski gradovi i županije. Kako je riječ o projektu koji sam sebe financira, a pruža besplatnu uslugu svim građanima, osobito domaćim i stranim turistima, vjerujem kako će zainteresirati mnoge, osobito hrvatske krajeve koji su okrenuti turizmu, kaže Zlatko Polišanski te zaključuje kako program “Infocentar” podrazumijeva cjelodnevno servisiranje novim informacijama te prijevod istih na četiri strana jezika, što znači i zapošljavanje nove radne snage, prije svega informatičara i prevoditelja.