Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mislim, dakle nisam političar

Autor: Marija Knežević

26.08.2008. 22:00


Jednom je netko rekao kako komunizam znači da “svi imaju jednako ništa”. Netko drugi je rekao kako je demokracija “najbolji od najgorih” sustava. S jednim i drugim terminom ne mogu se nego složiti. S ovim potonjim još i više budući sam “u komunizmu” provela “samo” djetinjstvo, do iza primanja u pionire. Bilo je to krasno razdoblje u kojem je politika bila samo riječ koju spominju odrasli dok se mršte.
I onda se dogodilo to da smo nekako svi raširenih ruku i srca dočekivali demokraciju kao rješenje svih naših problema. Onda je došao rat pa smo “uzeli odgodu” – rekli smo da smo demokratski, no to nismo odmah proveli u djelo. Dok rat nije završio. Onda smo se opet svi radovali – napokon, došlo je vrijeme.
Vjerojatno ste svi bili u situaciji da onaj za koga ste glasovali nije pobijedio na izborima. Sjećam se kad je Mesić izabran za predsjednika. “Prešišao” je Budišu u drugom krugu sa skoro 80% glasova. Javili su se tada mnogi društveni dušobrižnici koji su govorili kako su Mesića za predsjednika mogli izabrati samo debili. E, pa meni su bili debili ti što su tako govorili, jer su time veliku većinu svojih sugrađana debilima nazvali. A to baš i nije u redu.
Tako ja svaki put kad prođu izbori, mogu kritizirati samo one koji na njih nisu izašli. Druga je stvar kad vidiš kakve si kreature, i fizičke i moralne, izabrao ili nisi, ali kao da jesi, dođe ti da sjedneš i plačeš brišući nos rukavom. Prvo su blejili oko tog ZERP-a kao da se radi o “biti ili ne biti”, nacionalnom ponosu i onom bez čega se ne može. I kad je narod napokon povjerovao u to što im se serviralo prije izbora – pljuska! Nećemo kako mi ‘oćemo, neg’ kako oni ‘oće. Nacionalni ponos ostavili su na pragu. Izbornom.
Ali, ima toga još. Najprije su uveli zakon o nula-nula promila. Ljudi odmah počeli više piti od tuge i žalosti. Prometnih nesreća kao i prije, a ugostitelji i vinari tuguju. Onda su se predomislili i vratili nula-pet. Sad se samo čeka da narod skuži kako ni to ne valja, jer ako te netko udari na cesti a tebe jedva živog dovedu do bolnice u kojoj ustanove da imaš par promila od čaše vina ili šačice Griotta poslije večere, ti si kriv! Ma, milina.
Drugi je zakon o radu trgovina do 21 sat. Majko mila, za takav zakon donijeti stvarno moraš imati dijagnosticiran kakav ozbiljniji poremećaj. Ovi naši turisti, kao svaki normalan svijet, iz soba, apartmana, šatora ili kamp-kućica uopće ne izlaze prije devet navečer, a kamoli da što kupuju.
Zato ja i dalje mislim da smo mi pametan narod jer smo svi skužili da od politike ni za koga nema “kruva”, ali zabavnije je kad nas vode komedijaši. Smješniji su dok na televiziji mašu rukama, nego da su pametni i ozbiljni. Treba raditi na poboljšanju domaćeg humora, u tome se, očito, svi slažemo.