Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na Pagu samo 13 prvašića

Autor:

26.08.2008. 22:00
Na Pagu samo 13 prvašića

Foto: Alenka FESTINI



Posljednjih godina bilježimo stalni pad broja učenika koji se upisuju u prvi razred, kaže prof. Vlatko Majić, ravnatelj paške osnovne škole
U prvi razred Osnovne škole Jurja Dalmatinca u gradu Pagu upisano je samo trinaest prvašića, što je najmanje od kada postoji paška osnovna škola. Ništa bolja situacija nije niti u područnim školama Povljani i Vlašićima gdje je upisano svega šest prvašića.
Naime, pad broja prvašića bilježi se u posljednjih nekoliko godina. Prije pet do sedam godina u prve razrede krenulo bi oko tridesetak prvašića, a 90-ih godina prošloga stoljeća upisanih je bilo čak četrdesetak.
– Posljednjih godina bilježimo stalni pad broja učenika koji se upisuju u prvi razred, kaže prof. Vlatko Majić, ravnatelj paške osnovne škole.
– Nekada su za prvi razred bila potrebna i dva razredna odjeljenja, a sada je jedno više nego dovoljno. Što je tomu razlog teško je reći, no činjenica je da je pad očit, istaknuo je.
S druge strane otoka Paga, točnije na području grada Novalje ove godine u prvi razred kreće tridesetak novih učenika. Za sada u novaljskoj Osnovnoj školi ne bilježe pad upisanih prvašića. No, pomalo je zabrinjavajuća situacija u Područnoj školi A. G. Matoša gdje ima godina kada u prvi razred krene jedan do dva učenika, a nekih godina niti jedan.
Zanimljivo je da se posljednjih petnaestak godina bilježi porast stanovništva na Pagu. Prema popisu stanovnika iz 1991. godine na otoku je živjelo 8.800 stanovnika, a sada ih je preko 12.000.
Pag je primamljiv otok, stoga se bilježi porast broja stanovništva. No, bilježi se porast broja samaca te obitelji s jednim ili dvoje djece. Prema podacima paškog župnog ureda iz 2004. godine, tada je bilo zabilježeno oko 160 neoženjenih muškaraca, starosne dobi od 30 do 50 godina, te oko 90 neudanih žena od 30 do 45 godina starosti. Ništa bolja situacija nije niti u ostalim mjestima na otoku. Tako je primjerice u općini Povljana, koja broji oko 700 stanovnika, gotovo 100 samaca. Na području Barbata stanje je totalno alarmantno što se tiče demografske slike tamošnja četiri mjesta. Točnije, Barbati bilježe oko 150 samaca, na ukupno 400 stanovnika. Na području Novalje bilježi se oko 150 samaca. No, prednost Novalje je što se sve više obitelji odlučuje za troje i više djece.