Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Postaje za praćenje kakvoće zraka Dugi otok i Ravni kotari

Autor:

26.08.2008. 22:00
Postaje za praćenje kakvoće zraka Dugi otok i Ravni kotari


Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavilo je poziv za javno nadmetanje za obavljanje građevinskih i ostalih radova na izgradnji devet mjernih postaja za praćenje kakvoće zraka na lokacijama: Delta Neretve, Desinić, Dugi otok, Komiža, Kopački rit, Plitvička jezera, Ravni kotari, Višnjan i Žarkovica-Dubrovnik, priopćilo je jučer to ministarstvo. Krajnji je rok za dostavu ponuda, odnosno zahtjeva za sudjelovanje, 15. rujna 2008., navodi Ministarstvo.
Ističe da se nakon prikupljanja potrebne dokumentacije može krenuti s izgradnjom devet mjernih postaja za praćenje kakvoće zraka državne mreže. Gradnja mjernih postaja financira se iz programa PHARE 2006 kojim je Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odobren projektni prijedlog “Sustav praćenja i upravljanja kakvoćom zraka”.
U sklopu projekta financirat će se izgradnja 12 postaja u nacionalnim parkovima, parkovima prirode i/ili zaštićenim područjima te postaja za potrebe mjerenja pozadinskog ili prekograničnog daljinskog onečišćenja zraka. Programom je predviđeno i opremanje kemijskog laboratorija, izrada i provedba protokola mjerenja, prijenosa, prihvata, sustava osiguranja kakvoće i nadziranja kakvoće za podatke o kakvoći zraka, navodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.