Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Udruga katoličkih sestara nije privilegirana?

Autor:

26.08.2009. 22:00
Udruga katoličkih sestara nije privilegirana?

Foto: Sebastian GOVORČIN



Svi gradski prostori koji su dodijeljeni udrugama i političkim strankama su besplatni, njima Grad ne naplaćuje nikakav najam i to u smislu pomaganja civilnom društvu, ističe Vrančić
Tek nekoliko dana nakon službenog otvaranja i blagoslova novih prostora, koje je Grad Zadar dodijelio “Hrvatskoj katoličkoj udruzi medicinskih sestara i tehničara” u Ulici kralja Stjepana Držislava, uslijedili su komentari i negodovanja građana. Tako je, ubrzo po ovom svečanom otvorenju i u našu redakciju stigao anonimni dopis u kojem je naglašeno kako je očito da gradonačelnik Grada Zadra ima različite kriterije prilikom pomaganja pojedinim udrugama te da je u ovom slučaju utrošio sve svoje snage da uloži tako veliki novac u adaptaciju spornih prostorija.
– Grad Zadar i novopečeni gradonačelnik Vrančić dodijelili su novooformljenoj “Hrvatskoj katoličkoj udruzi medicinskih sestara i tehničara” prostorije, koje se adaptiraju više od 2 mjeseca i na što troše velika sredstva. Napominjemo da je to zaslugom novoizabranog gradonačelnika Vrančića, a koji je po struci liječnik, stoji u dopisu, u kojem je također naglašeno kako medicinske sestre dobivaju velike prostorije koje su proširene, zidovi rušeni, postavljen novi parket, nova “žbuka”, uređen krov, napravljene su nove sanitarije i utrošena velika materijalna sredstva i to baš u ovo vrijeme recesije, kada i Grad Zadar odustaje od svojih projekata, poput adaptacije nekih cesta.
Udruga djeluje već 15 godina
Napomenuto je i to kako u istoj mjesnoj zajednici djeluju i neke druge udruge, koje su vlastitim skromnim sredstvima morala urediti svoj prostor, dok im Grad na niti jedan način ne pomaže u njihovom svakodnevnom radu i djelovanju.
Za komentar svih ovih navoda pitali smo Zvonimira Vrančića, koji je ovakav građanski istup mogao okarakterizirati jedino kao nečiju zločestu insinuaciju.
– I prilikom svečanog otvorenja tih prostora naglasio sam kako se Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara za nove prostore “izborila” za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Živka Kolege. No, važno je naglasiti da ja pri tom nisam mislio “oprati ruke” od tog posla, kako neki misle, nego jednostavno, nisam htio preuzimati tuđe zasluge, naglasio je gradonačelnik, istaknuvši potom kako nikako nije riječ o novoformiranoj udruzi, jer ova udruga postoji još od ratnih vremena, više od petnaest godina, a sve do sada djelovala je u skučenim i trošnim prostorima u Kampo Kaštelu.
Nijedna udruga nije bez prostora
Gradonačelnik je potom izričito naglasio kako nema govora o nikakvim ulaganjima adaptaciju niti trošenja gradskog novca o obnovu ovih prostora, kako stoji u dopisu, jer svaka udruga se za uređenje svojih prostora snalazi sama.
– Koliko ja znam, nema govora o nikakvom trošenju novca i ne bih ulazio u to je li im bivši gradonačelnik donirao neka sredstva, u to nisam upućen. Ja zaista imam prednost da sam iz te branše i da provjereno znam da je riječ o izuzetno aktivnoj udruzi, koja je uvijek bila od pomoći bolesnicima, komunama, različitim domovima i znam da ona zaista svesrdno obavlja svoj posao, kazao je Vrančić, naglasivši kako ipak ne bi dijelio važnost brojnih gradskih udruga, od kojih trenutačno baš niti jedna nije bez prostora.
Pojasnio je stoga kako je Grad dužan pomagati rad udruga i to najprije osiguranjem adekvatnih prostora za rad, a potom i natječajem, na koji se sve udruge javljaju jednom godišnje i putem kojeg se za njihovo djelovanje izdvaja dio iz gradskog proračuna.
– Svi gradski prostori, koji su dodijeljeni udrugama i političkim strankama su besplatni, njima Grad ne naplaćuje nikakav najam i to u smislu pomaganja civilnom društvu. Razlog tome jest što udruge postoje kako bi pomagale vlast, kako bi obavljale humane i druge poslove koje vlast nije u mogućnosti obavljati, istaknuo je Vrančić te napomenuo kako prilikom dodjeljivanja prostora postoje određeni kriteriji, no važno je znati da pravo na prostor ima baš svaka udruga te da su trenutačno sve udruge zbrinute, a bilo koja novoosnovana udruga ima pravo Gradu uputiti zahtjev.