Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Branimir Glavaš i dalje zastupnik?

26.08.2010. 22:00
Branimir Glavaš i dalje zastupnik?


Odbor za izbor i imenovanja jučer je ukinuo pravo na plaću i zastupnički paušal Branimiru Glavašu, bjeguncu pravomoćno osuđenom na osam godina zatvora za ratne zločine, odredivši da to vrijedi retroaktivno od 2. lipnja 2010. godine kada je presuda postala pravomoćna. No, upitno je je li tom odlukom do kraja ispoštivana saborska procedura jer u Poslovniku Sabora u članku 10. stoji kako “zastupnički mandat prestaje zastupniku danom kada odluku o prestanku mandata donese Sabor”. Sabor na svojoj plenarnoj sjednici, međutim, još nije potvrdio prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva o prestanku Glavaševog mandata, a u 104. članku poslovnika stoji izričito da to povjerenstvo može Saboru samo predložiti prestanak zastupničkog mandata, a Sabor ga jedini može prekinuti.
Zbog tih nejasnoća nastao je jučer spor između predsjednika Sabora Luke Bebića i zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića. Drmić je želio govoriti u ime Kluba HDSSB-a o rebalansu proračuna ali mu je Bebić to uskratio ustvrdivši da HDSSB više nema pravo na klub jer nema tri zastupnika u Saboru. Bebić je objašnjavao kako Glavaš više nije zastupnik, a njegovog zamjenika Sabor još nije potvrdio.
– Sabor nije još niti u jednom trenutku raspravljao o mandatu Branimira Glavaša i samim tim njegov je mandat još valjan i on je zastupnik Hrvatskog sabora, objašnjavao je Drmić. Bebić mu je prvo izrekao opomenu, onda oduzeo riječ i u konačnici zatražio da ga se udalji iz Sabora.
Iako je neosporno da Glavaš više nema pravo na zastupnički mandat, veliko je pitanje je li Sabor do kraja odradio proceduru potrebnu da mu se taj mandat i na formalno ispravan način oduzme.
Glavaš je već najavio pokretanje sudskog postupka protiv Sabora jer su mu uskratili plaću za srpanj.
Na sjednici Odbora za izbor i imenovanja Nenad Stazić iz SDP-a pokrenuo je inicijativu zakonskih izmjena po kojima bi se dužnosnici koji su nepravomoćno osuđeni na kaznu zatvora, do pravomoćnosti presude plaću mogli podizati isključivo na blagajni državnog tijela koje im isplaćuje plaću. HDZ-ovac Krunoslav Markovinović odgovorio mu je kako bi se “cijela Hrvatska smijala Saboru da donese propis o tome da se po plaću mora dolaziti na blagajnu”.