Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hebrang: Rebalansom čuvamo socijalni mir

26.08.2010. 22:00
Hebrang: Rebalansom čuvamo socijalni mir


“Rebalans nije rađen za crvene novinare i kolumniste-komuniste ni za oporbu, nego za Hrvatsku” kazao je Andrija Hebrang. Željko Jovanović iz SDP-a uzvratio je da je to “rebalans za očuvanje HDZ-ovih fotelja”
Rasprava o prvom ovogodišnjem rebalansu proračuna, u kojem su rashodi umjesto smanjenja povećani za gotovo 900 milijuna kuna, jučer se u Saboru odvijala u pravoj predizbornoj atmosferi. Iako su redovni izbori tek za godinu i pol dana, nervoza na relaciji vladajući – oporba bila je kao da će se glasačke kutije otvoriti sutra: jedni druge optuživali su za nedostatak hrabrosti i laganje biračima, isključivali su se mikrofoni, izricale opomene pa i izbacivali zastupnici iz sabornice.
Premijerka Jadranka Kosor u uvodnom govoru, objašnjavajući motive svoje Vlade za odustanak od drastičnih rezova, rekla je da se željelo zaštiti najosjetljivije kategorije stanovništva ta da je izlazak iz krize na vidiku.
– Hrvatska nije Grčka, ona ima svoje javne financije koje vodi uredno, ispravno i transparentno i podmiruje sve svoje međunarodne i domaće obveze. Hrvatskoj ne prijeti bankrot. I to jasno želim reći unatoč svih onih koji žele obmanuti javnosti pričama o tome da je trebalo duboko zarezati. Ali naravno bez hrabrosti da prstom upru u državni proračun i da kažu gdje to, rekla je Kosor. Mnogi bi htjeli promjene, kazala je Kosor, ali je malo onih koji bi htjeli da se te promjene tiču baš njih.
Dijelile se “kontre”
Glavni opozicijski rival, šef SDP-a Zoran Milanović u svom je govoru premijerki predbacio da je upravo ona ta koja je mjesecima govorila o bolnim rezovima i reformama, koje u konačnici nije imala snage provesti.
– Nemojte govoriti o bolnim rezovima ako ih ni u snu ne možete zamisliti i skupiti hrabrosti da ih provedete, rekao je Milanović, a koju minutu nakon toga odmah dobio kontru ministra financija Ivana Šukera.
– Gospodine Milanoviću, vi ste taj koji ni danas nije imao hrabrosti reći javnosti što biste vi to srezali, predbacio je Šuker Milanoviću.
Šef SDP-a doista i nije govorio o rezovima, ali je Vladu prozvao da i dalje zatvara oči pred krizom i radi nerealne projekcije.
– Kažete da je ovaj rebalans s rashodima od 120 milijardi kuna temelj i za 2011. godinu. Ljudi moji, pa gdje ćete skupiti novac za takve rashode kad prihodi neće rasti nego u najboljem slučaju stagnirati?! A već za ovu godinu deficit je 14 milijarda kuna. Gdje ćete naći novac, tog novca nema, kazao je Milanović. Ministra financija Šukera, koji mu je stalno dobacivao iz klupe, nazvao je “poreznikom”.
Najjasnije priznanje
U svojoj raspravi u ime Kluba HDZ-a Andrija Hebrang najjasnije je priznao kako Vlada nije mogla ići u rezanje radničkih prava jer su se tome suprotstavili sindikati, nije mogla uvesti nove poreze jer su protiv toga bili poslodavci i banke, nije moga rezati subvencije jer bi na ulicama imali traktore.
– Ovim rebalansom održavamo socijalni mir pred kraj socijalne krize, kazao je Hebrang dodavši još kako “rebalans nije rađen za crvene novinare ni za kolumniste-komuniste, ni za oporbu, nego za Hrvatsku” zaključio je Hebrang na što mu je Željko Jovanović replicirao da to “nije rebalans za Hrvatsku nego za očuvanje HDZ-ovih fotelja”.
 


Oporbi isključivali mikrofone


U sabornici je dobro poznata praksa da se ponekad, u žaru rasprave, neki vragolasti zastupnik osveti onome iz druge političke opcije isključivanjem mikrofona u trenutku dok on govori. No jučer je takvih slučajeva bilo više nego ikada ranije. U prvim satima rasprave niti jedan oporbeni zastupnik nije mogao govoriti bez stalnog isključivanja mikrofona, šefu oporbe Zoranu Milanoviću ton je isključen u više navrata dok je govorio u ime kluba, zastupnica SDP-a Željka Antunović požalila se predsjedniku Sabora zbog toga ali joj je ovaj odgovorio da “ionako nije govorila o temi”, a Dragutin Lesar nakon višekratnog isključivanja zavapio je “što je ovo, jel’ to povratak s ljetnog odmora uzrokuje ovoliku količinu bezobrazluka u isključivanju mikrofona”.