Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Potraga za budućnošću

26.08.2010. 22:00
Potraga za budućnošću


Najveća je želja da se predstavimo u što boljem svjetlu i izgradimo sustav igre za nadolazeća natjecanja – kaže izbornik Josip Vranković, koji je prije 16 godina u kanadskoj bronci sudjelovao kao igrač
Prije malo više od šesnaest godina, točnije 14. kolovoza 1994. godine, hrvatska košarka doživjela je svoj posljednji zvjezdani trenutak na svjetskoj pozornici. Generacija predvođena NBA zvijezdama Tonijem Kukočem i Dinom Rađom u susretu za treće mjesto u Torontu se bez većih problema obračunala se tada stalnim mušterijama Grcima (78:60), osvojivši, kasnije će se pokazati, jedinu medalju sa svjetskih prvenstava. No, od toga je poraznija činjenica da je to ostao i jedini nastup nekadašnjeg prvoga sporta u Hrvata na svjetskoj smotri.
Nakon 16 godina lutanja, hrvatska košarka subotnjim ogledom prvoga kola SP-a u Turskoj protiv SAD-a otvara novo poglavlje. Simbolično, u njega će ga kao izbornik uvesti Josip Vranković, koji je u kanadskoj bronci kao igrač sudjelovao sa šest poena po susretu.
Čast i obaveza
– Ovo je sasvim drugačija uloga za mene. Kao igrač sam uvijek davao sve od sebe i tako želim nastaviti kao i izbornik. Sigurno je da je velika čast biti selektorom A reprezentacije, iako sam već na klupi B selekcije stekao određeno iskustvo. No, ovo je bitno drugačije. Velika čast i obaveza – objašnjava Vranković, koji je krajem srpnja debitirao kao izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije. Porečka Žatika pokazala se sretnom za izborničku premijeru, koja je garnirana uvjerljivim slavljem nad Italijom u prvom pripremnom ogledu uoči odlaska u Tursku.
Svjetska košarkaška karavana u posljednja je dva izdanja zaobilazila Stari kontinent (Japan, SAD). Nakon Grčke 1998. godine, Svjetsko prvenstvo ponovo će se dijelom održati na europskom tlu, a čast da budu domaćin najboljim svjetskim košarkašima ili barem onima koji su ljeto odlučili iskoristiti za reprezentativne akcije, pripala je turskim gradovima Istanbulu, Izmiru, Ankari i Kayseri. Za jedan od najvećih svjetskih događaja ove godine posebno je renovirano i izgrađeno pet košarkaških arena, koje će ugostiti ukupno 80 dvoboja. Pod vodstvom novoga izbornika Vrankovića, hrvatske košarkaše očekuje nimalo lagan put kroz skupinu B koju uz njih čine reprezentacije SAD-a, Slovenije, Brazila, Irana i Tunisa. Temeljni cilj osjetno pomlađene hrvatske selekcije bez čak šest igrača iz Poljske (Prkačin, Nicević, Vujčić, Rozić, Stojić, Kasun) ulazak je u drugi krug s mislima okrenutim prema Europskom prvenstvu 2011. u Litvi i Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.
Proći skupinu
– Nezahvalno je govoriti o dometima ove reprezentacije. Najveća je želja da se predstavimo u što boljem svjetlu i da izgradimo sustav igre za nadolazeća natjecanja. Sistem natjecanja je takav da te jedna utakmica nakon igranja po skupinama može gurnuti naprijed ili poslati kući. Prvo moramo proći skupinu, a onda vidjeti tko nam dolazi za protivnika. Želimo u svakome susretu dati maksimum i na svakoga protivnika ići bez kalkulacija. Nadam se da će to biti prepoznato i od strane hrvatskih navijača – rezonira Vranković.
Gledajući reprezentacije koje mogu do kraja, najviše se spominju selekcije SAD-a i Španjolske, aktualnog prvaka iz Japana prije četiri godine. Američka nacija od svojih ljubimaca očekuje potvrdu zlata s Olimpijskih igara iz Pekinga. Iako legendarni sveučilišni mag Mike Krzyzewski u ekipi nema niti jednu od NBA zvijezda koje su svojim prezentacijama prije dvije godine zabavljale Kineze i ostatak svijeta, najkošarkaškija zemlja na svijetu ne priznaje ništa osim naslova prvaka. SAD je u 15 nastupa na svjetskim prvenstvima osvojio tri zlatne medalje, a zadnje zlato za njih je bilo 1994. godine na prvenstvu u Torontu.
Svoje kalkulacije u borbi za vrh definitivno imaju i Grčka, Argentina, Brazil, Slovenija, pa i domaćin Turska, koja će na najbolji način pokušati iskoristiti fanatičnu podršku svojih navijača.
– Teško je prognozirati radi nezgodnog sustava natjecanja. Tu su definitivno SAD, Španjolska, po meni je Brazil odličan kao i Argentina, dok Turska igra kod kuće i sigurno će pred svojim navijačima htjeti ostaviti što bolji dojam – zaključit će hrvatski izbornik.
 


HRVATSKA NA NATJECANJIMA


1992. Barcelona OI 2. mjesto
1993. Njemačka EP 3. mjesto
1994. Kanada SP 3. mjesto
1995. Grčka EP 3. mjesto
1996. Sydney OI 7. mjesto
1997. Španjolska EP 11. mjesto
1999. Francuska EP 11. mjesto
2001. Turska EP 7. mjesto
2003. Švedska EP 11. mjesto
2005. Srbija EP 7. mjesto
2007. Španjolska EP 6. mjesto
2008. Peking OI 6. mjesto
2009. Poljska EP 6. mjesto




 


SKUPINE


SKUPINA A
Argentina
Srbija
Australija
Njemačka
Angola
Jordan
SKUPINA B
SAD
Slovenija
Brazil
Hrvatska
Iran
Tunis
SKUPINA C
Grčka
Turska
Portoriko
Rusija
Kina
Obala Bjelokosti
Skupina D
Španjolska
Francuska
Kanada
Litva
Novi Zeland
Libanon


 


Radić: Četvrtfinale golem uspjeh


Danku Radiću Turska će biti peto veliko natjecanje otkada je 2004. godine preuzeo predsjedničko mjesto Hrvatskoga košarkaškog saveza. Zanimljivo, na posljednja tri hrvatski su košarkaši osvojili šesto mjesto, dok je jedina nepravilnost tijekom Radićeve vladavine sedmo mjesto s europske smotre u Srbiji 2005. godine.
– Promijenili smo dosta igrača. Riječ je o znatno pomlađenoj reprezentaciji, koja u Turskoj mora prije svega pokazati veliku borbenost i želju za uspjehom, što bi bili jamci i za dobar rezultat – objašnjava čelni čovjek HKS-a.
Nastup na Bosporu bit će idealna prilika za pružanje prilike igračima koji bi u sljedećih nekoliko godina trebali postati nositelji igre, pogotovo uoči EP-a sljedeće godine u Litvi koje će biti kvalifikacijsko za nastup na Igrama u Londonu.
– Naravno da treba gledati u budućnost, ali svjetsko prvenstvo je svjetsko prvenstvo i mi moramo pružiti najbolju igru što možemo, a iz dobre igre može doći i određeni rezultat. Turska će biti izuzetno jako i izjednačeno prvenstvo, a sustav natjecanja je takav da te jedna utakmica može lansirati jako visoko, ali i baciti u provaliju. Temeljni cilj je ulazak u osminu finala, a onda će sve ovisiti o protivniku. Ulazak među osam najboljih bio bi golem uspjeh – zaključit će Radić.


 


Sustav natjecanja


Na svjetskoj smotri u Turskoj sudjeluju 24 reprezentacija podijeljene u četiri skupine, koje su određene ždrijebom jakosnih skupina. Daljnji krug osigurat će po četiri prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine. Od osmine finala nadalje igra se klasični nokaut sistem na ispadanje, a momčadi se križaju po principu prvoplasirani iz skupine A ide na četvrtoplasiranog iz skupine B.


 


Brončani iz Toronta


Broncu s posljednjeg i jedinog hrvatskog SP-a pod vodstvom Giuseppea Gjergje “iskovali” su Josip Vranković, Alan Gregov, Arijan Komazec, Toni Kukoč, Vladan Alanović, Ivica Žurić, Davor Pejčinović, Stojko Vranković, Danko Cvjetićanin, Miro Jurić, Dino Rađa i Veljko Mršić.


 


RASPORED HRVATSKE (ISTANBUL)


28. kolovoza (18): Hrvatska – SAD
29. kolovoza (18): Hrvatska – Iran
30. kolovoza (15.30): Hrvatska – Slovenija
1. rujna (15.30): Hrvatska – Tunis
2. rujna (20.30): Hrvatska – Brazil