Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Rok Stipčević: Euroliga prevagnula u korist Cibone

26.08.2010. 22:00
Rok Stipčević: Euroliga prevagnula u korist Cibone


Zadar je moj klub i uvijek će to biti, klub koji me odgojio kao sportaša i kao osobu, gdje sam proživio mnogo toga. Ali, nekako, život ide i treba iskoristiti prilike koje se pružaju
Dugo, dugo je Rok Stipčević, po završetku prošle sezone, razmišljao o tome gdje će nastaviti karijeru. Prvo je donio odluku da napušta Zadar, nakon čega je prošlo još dosta vremena dok nije javnosti obznanio ime svog novog kluba. Ne može se reći da je vijest o njegovom potpisu za Cibonu došla kao grom iz vedra neba, jer je zagrebački klub i prije toga javno izrazio želju da ga dovede, ali za mnoge je bila veliko iznenađenje. Jer ipak je riječ o klubu, kojeg zadarski navijači smatraju najvećim rivalom. Sigurno mu nije bilo lako donijeti takvu odluku, ali na kraju je prevagnula jedna činjenica. Cibona igra Euroligu, a Zadar ne. Zov najjačeg europskog košarkaškog natjecanja bio je ključan i tako je još jedan Zadranin odjenuo dres zagrebačkih vukova. Dugo je Roku trebalo i da se odluči progovoriti o svojoj odluci za zadarske medije, što također potvrđuje da mu nije bilo lako napraviti ovaj potez, ali pred odlazak na Svjetsko prvenstvo u Tursku, ipak je otvorio dušu. Je li bilo drugih opcija i zašto si se odlučio baš za Cibonu?
Besane noći
– Prvo nisam bio siguran. Nakon razgovora s trenerom Jusupom, koji je izrazio želju da ostanem u Zadru, dosta sam razmišljao o tome. Tada sam bio negdje na 50 posto za ostanak i 50 za odlazak. Nisam htio pod svaku cijenu otići iz Zadra, jer je to klub koji ima sve, tradiciju, uvjete… U početku je bilo nekih ponuda drugih klubova, međutim, Zadar je jednostavno bio kvalitetnija ponuda – počeo je priču zadarski razigravač.
– No, kako je vrijeme odmicalo, stigle su ponude Zaragoze, Žalgirisa, Union Olimpije, Turk Telekoma, Oldenburga, Albe Berlin i polako se zavrtilo to kolo i počelo je dolaziti sve više ponuda. Najviše me “kopalo” to, jesam li sam u sebi odlučio otići iz Zadra ili ne. Nije mi bilo lako donijeti tu odluku, dapače, stvarno me to dugo kopalo i morilo, a katkada nisam ni spavao zbog toga. Na kraju sam ipak odlučio otići i prvo sam to javio treneru Jusupu, jer je bio stvarno korektan prema meni.
Cibona inzistirala
Cibona je u igru ušla nešto kasnije od ostalih, ali je očito bila mnogo konkretnija i primamljivija.
– Onda sam već počeo razmišljati konkretno i neke ponude sam odbio. Cibona se javila kasnije i stvarno je inzistirala. Svaki dan su zvali i uvjeti koje su nudili su bili i više nego zadovoljavajući. A to je bio jedini klub, uz Žalgiris, koji igra Euroligu. Turk Telekom, primjerice, igra Eurochallenge i ne vidim razlog zašto bi igrao tamo, a ne u Zadru. Zaragoza je španjolska liga, ali ipak u donjem domu. Oldenburg je dobar klub, koji igra Eurokup, ali mi je između svega toga, Euroliga bila najveći izazov. Alba Berlin je vrhunski klub, u to nema sumnje i zapravo sam razmišljao između Albe, Žalgirisa i Cibone. Međutim, ta njemačka liga je dosta amerikanizirana, ima dosta “run and gun” košarke, zbog čega sam prednost dao drugima, a Žalgiris je na kraju, ne mojom odlukom, izbačen iz igre. Tako sam se odlučio za Cibonu, što za mene nije bila laka odluka.
Osjetilo se to i prilikom ovog razgovora, nije Roku bilo lako, ali odluka je donesena i treba krenuti dalje.
– Zadar je moj klub i uvijek će to biti, klub koji me odgojio kao sportaša i kao osobu, gdje sam proživio mnogo toga. Ali, nekako, život ide i treba iskoristiti prilike koje se pružaju.
Dakle, možemo reći da je Euroliga bila presudan faktor u tvom odabiru.
– Je – kratko i jasno odgovorio je Stipčević, nakon čega smo razgovor prebacili na nešto lakše teme.
Ponosan na poziv
Jučer je hrvatska reprezentacija otputovala u Tursku, a ovo Svjetsko prvenstvo Roku će biti prvo veliko seniorsko natjecanje u karijeri.
– Nakon juniorske, u-20 i B reprezentacije, ovo mi je prvi put da sam bio na pripremama A reprezentacije i da idem na veliko natjecanje. Drago mi je što idem na Svjetsko prvenstvo, jer je to trebalo izboriti, zaslužiti, a znate da nije mala konkurencija, pogotovo ove godine i pogotovo na mojoj poziciji. Mislim da tu imam tri igrača, koji su nositelji svega ovoga i ponosan sam što sam uspio izboriti mjesto među dvanaest.
Svi su reprezentativci do sada imali samo riječi hvale za ovu novu, mlađu Hrvatsku.
– Atmosfera je stvarno odlična. Što se igre tiče, mogu reći da sigurno igramo mnogo bržu, atraktivniju košarku, s više tranzicije. Na to je izbornik Vranković i stavio naglasak od samoga početka. On sve to drži pod kontrolom. Trudi se da nam sve omogući, ali istovremeno da se zna da je on taj, koji drži sve konce.
Prvi cilj osmina finala
Koji su realni dometi Hrvatske na Svjetskom prvenstvu?
– Definitivno stoji ona teza da danas svi igraju košarku. Australija ima tri-četiri NBA igrača, Brazil u petorci ima četiri NBA igrača i Huertasa, koji je u Realu, Jordan ima dva naturalizirana Amerikanca, uz još jednog igrača, koji igra izvan Jordana. Možda neke zemlje u košarkaškom svijetu nisu toliko popularne, ali imaju svoje igrače, koji igraju važne role u velikim klubovima. Svi dosta ulažu u košarku i mnoge zemlje dovode američka pojačanja. McCalebb Makedoniji daje dimenziju više, Calloway Bugarskoj i takvi igrači, uz nekoliko kvalitetnih domaćih, čine vrlo dobre momčadi. Takvih primjera ima mnogo. Dakle, ni jedna jedina momčad nije za podcijeniti.
A Hrvatska?
– Mi imamo kvalitetu i dobre šanse, ali trebamo respektirati sve ostale. Normalno je da ciljamo na drugi krug, odnosno osminu finala, a onda ćemo vidjeti. Trebamo ići iz utakmice u utakmicu. Mislim da će mnogo toga ovisiti o inspiraciji jednog igrača, o tome tko će se brže oporavljati, tko će biti više fokusiran na svakoj utakmici… Jedna utakmica te može spustiti ili dići, što su pokazala i prošla natjecanja. Dakle, svaka utakmica će biti bitna, počevši od prve s SAD-om – zaključio je Stipčević.


Morat ću se suočiti s atmosferom u Zadru


Stipčević vrlo dobro zna da ga, kada se vrati u Zadar u Ciboninom dresu, sigurno neće dočekati ugodna atmosfera.
– Razmišljao sam o tome i sigurno da mi je to otežalo odluku. Svjestan sam toga i normalno je da navijači, kada uđu u dvoranu, imaju pravo iskazivati svoje mišljenje. Ali ja sam profesionalni sportaš i morat ću se suočiti s time – kaže Rok, koji je o tome, za vrijeme reprezentativnih priprema razgovarao i s Markom Popovićem, igračem koji je od svih Zadrana u Ciboni, bez sumnje doživio najteže trenutke u Jazinama.
– Općenito mnogo razgovaramo i naravno da smo se, između ostaloga, dotakli i te teme. Mislim da svatko ima svoj put, koji se ne može uspoređivati s nekim drugim.




 


Hrvatski klubovi na višoj razini


Kako komentiraš odnos snaga između četiri najjača hrvatska kluba ove sezone?
– Mislim da su sva četiri kluba složila respektabilne momčadi, da će se igrati dobra košarka i da se sve diže na još jednu višu razinu. Sigurno ljudi više ne mogu misliti da su Cedevita i Zagreb rang ispod Cibone i Zadra, kao što su mnogi mislili do sada. O njihovim se proračunima ne govori u javnosti, ali mislim da su probili budžet daleko više od Cibone i Zadra. Kada se sve to stavi na papir i kada se malo bolje analizira situacija, mislim da imaju mnogo veće ambicije, nego što govore u javnosti. Time što to ne iznose u javnost, žele na neki način maknuti pritisak sa sebe, ali njihove realne ambicije su daleko veće – smatra Stipčević.


 


Zadarski turnir važna karika


Sve tri utakmice pripremnog turnira u Zadru, posljednjeg pred odlazak na SP, Stipčević je startao u prvoj petorci. Roko Ukić nije bio u sastavu zbog ozljede gležnja, Davor Kus nije ulazio u igru zbog problema s leđima, dok su Zoranu Planiniću to bile prve minute u igri, nakon operacije. Sve je to odigralo važnu ulogu u razmišljanjima izbornika Vrankovića, da uvrsti Stipčevića na popis za Tursku.
– Mislim da je to bila jedna od krupnijih karika u tom lancu, međutim, isto tako je bio važan trud, zalaganje i dokazivanje na svakom treningu. Na turniru u Zadru sam dobio veću priliku nego prije i sve je to utjecalo da se trener odlučio za mene. Iskreno mi je žao, što se na kraju to moralo lomiti između mene i Perića, jer sam s njim tu ipak bio najbolji, ali jednostavno, to je sport – kaže Rok.


 


O Amerikancima


Sutra Hrvatska, na otvaranju Svjetskog prvenstva, igra protiv SAD-a, jednog od glavnih, ako ne i najvećeg favorita za zlato.
– Oni su stvarno dimenzija više. Gledali smo snimke njihovih utakmica i to što oni igraju je stvarno dvije brzine iznad svih. Mi ih respektiramo, ali kada krene utakmica, ne smijemo razmišljati o tome, već samo dati sve od sebe, da odradimo ono što smo se dogovorili. Samo tako možeš nešto očekivati. Budemo li impresionirani njima, to znači da već u startu krećemo sa minus 20 – ističe Stipčević, koji je dobro upoznat s američkom momčadi.
– Durant je prvi strijelac NBA lige, tu je iskusni Billups, zatim Rose i Westbrook, koji su, uz Ronda i Nasha, najbolji playmakeri tamo. Mislim da je Rondo otišao zato što nema šut, a Krzyzewski je svjestan da će mu sve momčadi ići ispod picka i da će se skupljati unutra, ako mu bek nema šut. On protiv europskih momčadi forsira igru s bekom koji ima šut i koji će jednostavno malo otvoriti tu obranu.