Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Umjesto skupog lož ulja, bazen na Višnjiku grijat će solarni paneli

26.08.2010. 22:00
Umjesto skupog lož ulja, bazen na Višnjiku grijat će solarni paneli


Cijeli projekt koštao bi 2,6 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bi dao 1,7 milijuna. Arhitekt Nikola Bašić, inače projektant plivališta kojemu je Višnjik autorski rad, usprotivio se ideji da se paneli privremeno postave na vrhu plivališta u tzv. betonske žardinjere predviđene za sadnju raslinja
Recesija i aktualna besparica u gradskoj blagajni, zahvatila je i ŠRC Višnjik. Prekjučer je u Gradskoj upravi održan sastanak s predstavnicima klubova koji koriste termine za treniranje u zatvorenom plivalištu Višnjik, a koje sufinacira Grad Zadar. Kako nam je rekao gradski pročelnik za kulturu i šport Radovan Dunatov, dogovoreno je da se sljedeći tjedan ponovno sastanu predstavnici sviju klubova kad će točno definirati na koji način će se uštedjeti sredstva koja se odvajaju za sufinaciranje treninga plivača, skakača i vaterpolista. Zasad su, kaže Dunatov, na stolu prijedlozi o smanjenju broja pruga koje se koriste ili ukidanju jutarnjih termina za treniranje. Naime, zakupom pruga za plivanje, određuje se i cijena termina, a jutarnji termini ionako se rijetko ili nikako koriste za treniranje.
Kao što je poznato, najveći trošak zatvorenog plivališta na Višnjiku odnosi se na grijanje naftnim derivatima. Iako je energana ŠRC Višnjik pripravljena za korištenje ukapljenog plina, zamjenik zadarskog gradonačelnika Darko Kasap kaže da njegovo korištenje ne bi bilo toliko isplativo jer je cijena te vrste plina u posljednje vrijeme značajno skočila. Stoga se Grad Zadar odlučio na postavljanje solarnih panela. Cijeli projekt koštao bi 2,6 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bi dao 1,7 milijuna. Pripremljene su simulacije i projekti kako bi se što prije povukla sredstva, ali se arhitekt Nikola Bašić, inače projektant plivališta kojemu je Višnjik autorski rad, usprotivio ideji da se paneli privremeno postave na vrhu plivališta u tzv. betonske žardinjere predviđene za sadnju raslinja. Postoje prijedlozi da se paneli ostave ispred istočne fasade ispod budućeg tzv. “high decka” i na budućem parkiralištu. Najvjerojatnije bi se paneli u konačnici postavili na vrh tribina otvorenog olimpijskog bazena koji bi se trebao graditi odmah do zatvorenog plivališta.
Direktor ŠRC Višnjik Dino Bailo kaže da u špici zimske sezone, od studenog do veljače, bazen na Višnjiku troši oko 45.000 litara lož ulja. Dogradonačelnik Darko Kasap dodaje da su obavljeni razgovori s tvrtkom EVN o priključivanju Višnjika na tekući plin koji bi uskoro trebao doći u Zadar tako da bi se uvođenjem solarne energije zajedno s plinom uštedjelo i do 40 posto iznosa sadašnjih troškova zagrijavanja bazena. Odluka o tome gdje će se postaviti solarni paneli trebala bi se znati tijekom sljedećeg tjedna. Do tad se u Gradu Zadru i ŠRC Višnjiku nadaju da će privoliti autora Nikolu Bašića da im dozvoli postavljanje panela u betonske žardinjere na krovu plivališta, što je najbolja inačica.