Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Veće trošarine povećat će udio crnoga tržišta

26.08.2010. 22:00
Veće trošarine povećat će udio crnoga tržišta


Od ukupno 417 milijuna kutija cigareta, njih čak 46 milijuna kupi se crnom tržištu, a s novim trošarinama, smatraju u TDR-u, za još 20 milijuna kutija povećat će se i šverc
Unatoč povećanju trošarina na cigarete, čemu je kumovao najnoviji Vladin rebalans proračuna, Tvornica duhana Rovinj (TDR), najveći proizvođač cigareta u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od oko 80 posto, neće povećati cijene svih svojih proizvoda. Cijene njihovih najtraženijih cigareta ostaje ista – 18 kuna, kao i prije košta će još njihova dva proizvoda, dok će ostale cigarete poskupjeti za kunu.
– Od povećanja trošarina neće imati koristi ni potrošači, ni država, ni trgovci, a ni mi kao najveći proizvođač. TDR želi racionalno voditi svoj biznis, a s obzirom na gospodarsku krizu i mi želimo dio tereta preuzeti na sebe. Stoga, za naše potrošače cijena po jednog brenda cigareta ostaje nepromijenjena – kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare Davor Tomašković, predsjednik uprave TDR-a.
Ugrožavanje trgovaca
Zanimljivo da iako Vladine projekcije govore suprotno, Tomašković tvrdi da povećanje trošarina neće imati nikakvog financijskog benefita za proračun. Godišnji prihod od prodaje cigareta u Hrvatskoj je trenutno 6,28 milijardi kuna od čega na PDV ide 1,17 milijarde kuna, na trošarine 3,2 milijarde kuna, trgovcima 491 milijun kuna te proizvođačima cigareta 1,4 milijarde kuna.
U TDR-u su pojasnili kako se tržište cigareta taman počelo oporavljati nakon posljednjeg poskupljenja tijekom 2009. godine, kad je potrošnja cigareta pala za oko deset posto. Zbog najnovijeg povećanja trošarina (koje stupa na snagu od 1. listopada) u 2011. godini proizvođači će zabilježiti za 130 milijuna kuna manje prihode, dok će kod trgovaca ta brojka biti 44 milijuna kuna.
– Od ukupno 417 milijuna kutija cigareta, koliko se godišnje proda kod nas, čak 46 milijuna se odnosi na crno tržište. Zbog povećanja trošarina, povećat će se i šverc, i to za još 20 milijuna kutija. Tu treba ubrojiti i trgovinu na malograničnim prijelazima koja se odvija legalno, ali su cigarete dvostruko jeftinije – upozorio je Tomašković.
Uspješna kompanija
Iako se u TDR-u “čude” što je Vlada pribjegla četvrtom po redu povećanju trošarina u samo dvije godine “čime se stvaraju nestabilni uvjeti u kojima posluju”, na naše pitanje kako inače komentiraju Vladine poteze kad su u pitanju mjere i pomoć gospodarstvenicima u privatnom sektoru u vrijeme krize, Davor Tomašković je odgovorio:
– Mi nismo dobra adresa za to pitanje jer smo uspješna kompanija i ne trebamo Vladinu pomoć. Naše područje interesa Vladine politike su samo trošarine.
Inače, iz TDR-a upozoravaju i na to da je tijekom dvije godine porezno opterećenje na cigarete povećano 55 posto i iznad je zahtjeva Europske Unije, a aktualne su trošarine tri puta veće nego u zemljama u regiji.
 


Po cigarete u susjedstvo


U područjima do 30 kilometara od granice sa susjednim državama, u kojima su cijene cigareta manje nego kod nas, žive 433 tisuće naših građana starijih od 18 godina. Prema tržišnim istraživanjima, četvrtina njih se snabdijeva cigaretama preko granice. Cigarete su, nakon odjeće i obuće, drugi artikl koji se kupuje u zemljama s kojima graničimo.
Valja podsjetiti i da je Hrvatska jedina prihvatila harmonizacijske uvjete na tržištu cigareta prije ulaska u EU. Zemlje koje su posljednje primljene u EU dobile su prijelazno razdoblje od tri do sedam godina, ovisno o dužini granične linije sa susjednim državama koje nisu u Uniji, pa imaju jeftinije cigarete. Hrvatska je pak prihvatila uvjete tri godine prije ulaska u zajednicu, a najnovijim trošarinama prebacila je i visinu poreznog opterećenja koje propisuju zemlje u Europskoj uniji. (A. P.)




 


Cijena kutija u regiji


Bosna i Hercegovina – 7 kuna
Srbija i Crna Gora – 9 kuna
Slovenija – 16,5 kuna
Mađarska – 17 kuna
Hrvatska – 18 kuna