Da je barem sve kao lani

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Skupština Tankerske plovidbe sve je odluke usvojila jednoglasno

U hotelu Pinija  po ustaljenoj tradiciji  održana je, u petak u podne,  Glavna skupština dioničara  Tankerske plovidbe na kojoj  su sve odluke brzo usvojene.  Usvojeno je, dakle, Izvješće  o radu uprave, Nadzornog  odbora, godišnja financijska  izvješća, izvješća i mišljenje  revizora te razrješnice (odobrenja za rad) Upravi i Nadzornom odboru društva. I  ona bitna odluka usvojena je  kako je i predloženo, a riječ  je o rasporedu dobiti ostvarenoj u 2010. godini. Dakle, 81,9 milijuna kuna dobiti raspoređuje se u potpunosti u zadržanu dobit.

Kako nam je prenio predsjednik Glavne skupštine  Marko Krpina, sve su odluke  usvojene jednoglasno.

Dobit zadržana zbog  stabilnosti tvrtke

Isplate dividende neće biti, a namjena je tih sredstava, kao i većeg dijela dobiti kroz niz prethodnih godina, kada su bile unosne,  stabilnost tvrtke u ovim  teškim vremenima.

Tankerska plovidba Zadar  ostaje ključna tvrtka Zadarske županije i najveći brodar  u Hrvatskoj sada s nastavkom i produbljivanjem krize  naftnih brodara. U tom je  smislu bilo zanimljivije što  će predsjednik Uprave Mustać kazati o aktualnim prilikama, nego već znanim i  objavljenim.

 - Neminovno je bilo  Skupštini najaviti da sadašnja kriza nosi neminovne  gubitke u 2011. godini, ako  se prilike na svjetskom  tržištu radikalno ne primijene, za što, nažalost, nema  najava niti indikatora.  Uglavnom, Tankerska plovidba brodila je i lani i preklani kroz krizu, ali je ugled  tvrtke među naručiteljima  usluge prijevoza nafte i derivata, vješto manevriranje  između spot tržišta i čartera,  ali i prodaja jednog ostarjelog broda ipak donijela dobit. No, gubici se voze već s  prvim kvartalom ove godine  i nastavljaju i dalje.

Godina brodarske  muke

Tržište, posebice temeljnog posla Tankerske plovidbe - prijevoza nafte u  dubokoj je krizi, koja je  odraz svjetskih ekonomskih  pa i političkih (ne)prilika.  Vozarine već dugo ne pokrivaju troškove. Ipak, najznačajniji hrvatski brodar i  u takvim uvjetima nastavlja  svoj razvojni program uz  uvjerenje da će prethodno  čuvani "bijeli novac za crne  dane" biti dostatan za pokriće gubitaka i osiguranje  nastavka investicija. U brodarskom svijetu oči su već  uprte u 2012. za dobre poslove već otpisane 2011. godine. Na žalost, informacije  koje se trenutačno mogu dobiti u svijetu ne daju velike i  dobre nade niti za iduću  godinu. Osim smanjenja  svjetske trgovine naftom,  kao posljedica slabog oporavka niza zemalja, opće  nestabilnosti i pada svjetske  trgovine, prilike se kompliciraju stalnim uvećanjem  flote. Kada je posla malo, a  brodova previše, prisiljeni  su voziti gubitke ili obustaviti posao. No, kako se  brodovi naručuju dvije pa i  više godina unaprijed, na  svjetska mora stižu brodovi  građeni za prethodne  višegodišnje konjukture, i  otežavaju ionako težak položaj brodarskih usluga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno