Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Litra maslinovog ulja stajat će sto kuna

26.08.2011. 22:00
Litra maslinovog ulja stajat će sto kuna


Ako idućih dana ne padne dobra kiša koja će liti kao iz kabla, a ne samo sitno porositi, moći ćemo očekivati i manji urod od prošlogodišnjeg, ističe Mašina, dodajući da je nakon cvjetanja masline vrlo malo ploda ostalo na stablima


Dugotrajna suša  na zadarskom području zadala je muke poljoprivrednicima. No najviše glavobolje ipak je zadala maslinarima. Prošlogodišnji  urod maslina bio je i više  nego dobar, no ove godine  dragocjenog ploda definitivno je znatno manje.
Upraviteljica Poljoprivredne zadruge Drobnica u Preku Mladenka Mašina kazala  je da će ove godine biti  ubrano svaga 20 posto od  prošlogodišnjeg uroda.
Čekanje kiše
– Ako idućih dana ne padne dobra kiša koja će liti  kao iz kabla, a ne samo sitno  porositi, moći ćemo očekivati urod i manji od 20 posto, ističe Mašina.
Tijekom proljeća primijećeno je da je nakon cvjetanja masline vrlo malo ploda ostalo na stablima. Masline su dobro cvjetale, ali se  plod nije održao na stablu.
– Što je uzrok tome, sa  sigurnošću ne mogu reći.  Plod masline je napala  mušica zvana svrdlaš koja ga  je izbola na nekoliko mjesta  i on se više ne može normalno razvijati već se suši.  Ono malo maslina što se  održalo na stablu je naborano kao lice stare žene.  Treći problem je što se kod  nekih maslina osušila peteljka koja inače ima vrlo  veliku ulogu jer  preko nje plod  se hrani. Ako je  peteljka zdrava,  bez obzira koliko je plod  osušen, on se  može popraviti  nakon što padne  kiša, kazuje  Mašina. U vrijeme oplodnje  vladali su vrlo  nepovoljni vremenski uvjeti  koji su, između  ostalog, negativno utjecali na ovogodišnji  urod.
Zalijevanje maslina
Na području općine Preko  očekuje se da će se ove  godine biti i manje od 20  posto prošlogodišnje berbe.  Mještani koji u blizini svojih  kuća imaju masline redovito  ih zalijevaju.
– No ni to nije spasonosan  način pomoći maslini jer i  njima plodovi padaju. Zalijevati maslinu samo u korijenu nije dostatno. Naime,  maslina se hrani i preko lista. Ako se ove godine pojavi  maslinova muha, morat će  po brdu tražiti zdravi plod  koji bi ubola, pojašnjava  Mašina, dodajući da je primijećeno kako masline ne  daju bogati urod svake godine, nego svake druge. Stoga je za očekivati da će litra  dragocjenog maslinovog ulja  ove godine premašiti iznos  od 100 kuna.
Prijašnjih godina maslinari su u borbi s korovom i  visokom travom pribjegavali  korištenju različitih sredstava koja su uništavala sve što  je raslo oko stabla masline. S  obzirom na to da se maslinari, a osobito osobe starije  životne dobi, nisu pridržavali pravila o upotrebi sredstava koja se obično treba  razrijediti u vodi, malinovo  ulje je bilo drugačijeg okusa  nego prije primjene herbicida. Stoga posljednje dvije  godine maslinari češće kose  travu nego što je špricaju  različitim sredstvima.