Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Lončar najavio izgradnju velikog športsko-rekreacijskog centra u Murvici

26.08.2011. 22:00
Lončar najavio izgradnju velikog  športsko-rekreacijskog centra u Murvici


Na području Poličnika egzistira čak 50 tvrtki, u zonama radi 510 zaposlenih, imamo 70 obrta s 220 zaposlenika, po broju zaposlenih smo treći u županiji,a po izvozu smo prvi u županiji – Davor Lončar


Otvaranjem spomenika poginulim braniteljima u Ninskom Dračevcu i Ruplj u, polaganjem vijenaca na centralnom križu pred crkvom Sv. Nikole u Poličniku, dodjelom prostora Centru za pomoć i njegu Sv. Ante za poslove Programa pomoć i njega u kući i dnevni boravak te svečanom sjednicom u Športskoj dvorani, jučer je u Poličniku na prigodan način započelo obilježavanje Dana općine i proslava blagdana Glavosijeka sv. Ivana Krstitelja.
– Izuzetno mi je drago da se ne zaboravlja žrtva branitelja koja je u temeljima hrvatske državnosti. Bez hrvatskih vitezova ne bi bilo slobodne, neovisne, demokratske i sutra europske Hrvatske, ponosno je rekao ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.
Brojni uzvanici
– Poličnik je hvalevrijedan primjer dobitne kombinacije u maloj općini koja u suradnji sa Zadarskom županijom i Vladom RH vodi pametnu i uspješnu politiku. Vlada je učinila puno na gospodarskoj stabilizaciji Hrvatske te je u drugom tromjesečju ove godine ostvaren gospodarski rast od 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Znak je to da idemo prema onom što smo najavili, da su teška vremena iza nas i da smo na putu izlaska iz gospodarske krize, rekao je ministar Ivić na svečanoj sjednici na kojoj su bili brojni uglednici i gosti.
Pored obitelji i rodbine poginulih branitelja na svečanostima su nazočili saborska zastupnica Nevenka Marinović, predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić, državni tajnici za kulturu i infrastrukturu, Zoran Šikić i Tomislav Mihotić, župan Stipe Zrilić sa suradnicima, predsjednica Županijske skupštine Irena Devčić Buzov, načelnik PU zadarske Darko Car, predsjednik uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo Tomislav Kovačević, brigadir Miodrag Demo, gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić sa suradnicima, biogradski donačelnik Tonči Šangulin, brojni načelnici općina, predstavnici vojske i sudstva, gospodarstvenici i drugi. Već tradicionalno je bio nazočan i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
Na području Poličnika egzistira čak 50 tvrtki
Nakon minute šutnje za rano preminulim vijećnikom Ivicom Pastuovićom, za prvog predsjednika Franju Tuđmana i poginule branitelje nazočne je prigodno pozdravio predsjednik Vijeća Petar Bogović. Uz prikazivanje video filma novoosnovane Filmske sekcije OŠ Poličnik o projektima koji su realizirani te planovima za budućnost, govorio je načelnik Davor Lončar.
– U gospodarskoj zoni Murvica jug pred početkom je izgradnja pogona Lesnine koja će otvoriti novih 180 radnih mjesta, obznanio je Lončar te je nabrojio impresivne gospodarske podatke.
– Na području Poličnika egzistira čak 50 tvrtki, u zonama radi 510 zaposlenih, imamo 70 obrta s 220 zaposlenika, po broju zaposlenih smo treći u županiji, po prihodu tvrtki drugi, po ulaganjima u dugotrajnu imovinu na trećem smo mjestu u Zadarskoj županiji. Po izvozu smo prvi u županiji kao i po prihodima po glavi stanovnika, dok smo po prosječnoj plaći četvrti, vidno ozarenog lica nabrajao je Lončar.
Kako je veliki interes za korištenjem solarne energije ovim putem je pozvao Vladu RH da što žurnije promijeni i usmjeri nove zakone u korist skraćivanja postupka dobivanja potrebne dokumentacije.
– Pred realizacijom je i izgradnja stambene zone Poličnik s 50 stambenih jedinica, osam zgrada sa 6 do 10 stanova, novi vrtić i manji športski centar s parkom te prostorijama za uslužne djelatnosti. Dobili smo svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju doma za stare i nemoćne osobe kapaciteta 60 korisnika te potvrdu glavnog projekta rekonstrukciju općinske zgrade, kao i za proširenje zgrade osnovne škole u Poličniku kako bi se nastava održavala u jednoj smjeni, rekao je Lončar najavljujući izgradnju društvenih domova u Visočanima, Lovincu i Ninskom Dračevcu te osnivanje turističke zajednice.
Za 140 djece u vrtićima u kojima radi 14 djelatnika odvojeno je 400.000 kuna, za sufinanciranje udžbenika za 450 školaraca osigurano je 180.000 kuna, za sufinanciranje prijevoza 230 učenika osigurano je 300.000 kuna, za 68 studentskih stipendija po 500 kuna mjesečno općinu košta 340.000 kuna.
– Ove godine za 55 novorođene djece je isplaćeno 170 tisuća kuna, dok za socijalu izdvajamo 150 tisuća kuna, kazao je načelnik Davor Lončar najavljujući izgradnju velikog športsko-rekreacijskog centra na 12,5 hektare površine u Murvici između Metroa i buduće Lesnine.
Nazočnima se prigodnim slovima obratio državni tajnik Mihotić te župan Zrilić koji je posebnu zahvalnost iskazao hrvatskim braniteljima koji su “zaslužni što se danas može raditi na realizaciji važnih projekata”.
Svečanost su uveličali KUD Carza i klapa Koporan. Voditeljica je bila Vlatka Vučić Marasović.


Općinska priznanja




Svečanost Dana općine bila je prigoda za dodjelu javnih priznanja Općini Poličnik. Ove godine su ih dobili veleprodajni centar Metro cash&carry, stomatološka ordinacija Lovorke Pedišić-Oleksa, ordinacija opće medicine Gordane Žuže-Škunca, OPG Jure Šušić, OPG Anđelko Josip Baljak, klapa Koporan, mediteranska i hrvatska prvakinja u skokovima u vodu Hana Kovačević, odlikašica Anđela Lukin i odlikaš Mate Zubčić te Dom za odrasle Zemunik. Uime nagrađenih toplim se riječima zahvalila Davorka Krnčević, ravnateljica zemuničkog doma.


Spomenici za sve žrtve za Hrvatsku


Za sve žrtve za Hrvatsku do Domovinskog rata te za poginule viteze u  Ninskom Dračevcu (Dalibor Bojan Dadić, Predrag Zekić) i Ruplju (Damir  Vanjak, Mile Šušić) na svečan i dostojanstven način otvoreni su  spomenici koje je blagoslovio mons Pavao Kero. Potresne ulomke iz  knjiga “Minama su” i “Mir tebi gardo” čitao je autor, pukovnik Ivica  Matešić Jeremija. Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva.  Dosad je podignuto sedam spomenika u Općini Poličnik, dok su  pred realizacijom spomenici u Lovincu i Murvici Gornjoj.