– Urod će biti slabiji ponajprije zbog suše i dugotrajnih vrućina, ali i zbog bure koja je puhala u svibnju i prvih dana lipnja jer je tada u vinogradima napravljena velika šteta, kaže Frane Šupraha, vinogradar iz Kolana
Zbog suše koja na Pagu traje već mjesecima, ove će godine urod grožđa biti slabiji od prošlogodišnjeg, a i berba bi mogla početi ranije nego prijašnjih sezona.
– Datum početka berbe određuje se na temelju mjerenja sladora plodova, a berba počinje sredinom mjeseca rujna. Međutim, ukoliko se nastavi sušno razdoblje, berba će početi nešto ranije, kaže Ivica Peranić iz Javne poljoprivredne savjetodavne službe Hrvatske poljoprivredne komore.
Slabiji urod
U vinogradima se vide posljedice dugotrajne vrućine. Na istom grozdu ima bobica koje su se zbog suše već smežurale i potamnile, ima bobica koje su zrele i spremne za berbu, ali ima i bobica koje su još tvrde i zelene. To je, kažu vinogradari, posljedica izloženosti vinove loze suncu i vrućini kakva na Pagu dugo nije zabilježena. Vremenske prilike će, tvrde, imati i pozitivne i negativne učinke. Pozitivno je to što će grožđe imati visoku razinu sladora i zbog toga će vino biti kvalitetnije. Loše je to što će urod biti slabiji u odnosu na prošlu godinu.
Posljednja obilnija kiša na Pagu je pala u studenom prošle godine. U posljednja tri mjeseca samo je dva puta pala vrlo slaba kiša koja nije uspjela natopiti suho tlo.
– Tlo u vinogradu je tvrdo i ono malo kiše što je palo nije ništa pomoglo. Voda je prodrla jedva centimetar u tlo, a ispod toga se nije mogla probiti, kaže Frane Šupraha, vinogradar iz Kolana.
Po procjeni Šuprahe, urod bi mogao biti slabiji za oko 25 % u odnosu na prošlu godinu.
– Urod će biti slabiji najprije zbog suše jer traje dugo, ali i zbog bure koja je puhala u svibnju i prvih dana lipnja jer je tada u vinogradima napravljena velika šteta, kaže Šupraha.
Gegić, trbljan i plavina
Na Pagu se nekada uzgajalo više desetaka sorti grožđa, a danas se najviše uzgajaju gegić koji ima malo zrno, trbljan i plavina koji imaju veliko zrno.
Vinogradari se spremaju za berbu i nadaju se kako će uskoro pasti kiša koja bi umanjila štetu. Naime, zbog vrućine i suše na grozdovima je svakog dana sve više smežuranih bobica koje trule. Kiša bi pomogla makar u zaustavljanju tog procesa koji povećava štetu. Većina vinogradara na Pagu grožđe koristi za vlastite potrebe, a oni koji imaju veće vinograde dio grožđa prodaju na veliko. Godinama su se vinogradari s Paga snalazili na razne načine i grožđe su uglavnom prodavali u okolici Zadra. Međutim, od prošle godine i na Pagu se može prodati grožđe na veliko po cijeni od 6 kuna po kilogramu. Vinogradari kažu kako je to dobro jer im se smanjuju troškovi prijevoza, a mnogi su zadovoljni i s otkupnom cijenom.
Posljednjih godina na Pagu se povećala proizvodnja vina, travarice i prošeka, a mnogi se vinogradi obnavljaju, posebice na području Općine Kolan. Na Pagu se vinogradarstvo polako i uspješno obnavlja i dobiva sve veće značenje u otočnom gospodarstvu.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Županija
NEPRAVOMOĆNO