Na istom grozdu suhe, zrele i zelene bobice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Josip PORTADA
ZBOG RAZLIČITE IZLOŽENOSTI JAKOM SUNCU - Suhe, smrežurane, zrele i zelene bobice

Zbog suše koja na Pagu  traje već mjesecima,  ove će godine urod  grožđa biti slabiji od prošlogodišnjeg, a  i berba bi mogla  početi ranije nego prijašnjih  sezona.

- Datum početka berbe  određuje se na temelju mjerenja sladora plodova, a berba počinje sredinom mjeseca rujna. Međutim, ukoliko  se nastavi sušno razdoblje,  berba će početi nešto ranije,  kaže Ivica Peranić iz Javne  poljoprivredne savjetodavne službe Hrvatske poljoprivredne komore.

Slabiji urod

U vinogradima se vide posljedice dugotrajne vrućine.  Na istom grozdu ima bobica  koje su se zbog suše već  smežurale i potamnile, ima  bobica koje su zrele i spremne za berbu, ali ima i bobica  koje su još tvrde i zelene. To  je, kažu vinogradari, posljedica izloženosti vinove  loze suncu i vrućini kakva  na Pagu dugo nije zabilježena. Vremenske prilike  će, tvrde, imati i pozitivne i  negativne učinke. Pozitivno  je to što će grožđe imati  visoku razinu sladora i zbog  toga će vino biti kvalitetnije.  Loše je to što će urod biti  slabiji u odnosu na prošlu  godinu.

Posljednja obilnija kiša na  Pagu je pala u studenom  prošle godine. U posljednja  tri mjeseca samo je dva puta  pala vrlo slaba kiša koja nije  uspjela natopiti suho tlo.

- Tlo u vinogradu je tvrdo i  ono malo kiše što je palo nije  ništa pomoglo. Voda je prodrla jedva centimetar u tlo, a  ispod toga se nije mogla probiti, kaže Frane Šupraha, vinogradar iz Kolana.

Po procjeni Šuprahe,  urod bi mogao biti slabiji za  oko 25 % u odnosu na  prošlu godinu.

- Urod će biti slabiji najprije zbog suše jer traje dugo, ali i zbog bure koja je  puhala u svibnju i prvih dana lipnja jer je tada u vinogradima napravljena velika šteta, kaže Šupraha.

Gegić, trbljan i  plavina

Na Pagu se nekada uzgajalo više desetaka sorti  grožđa, a danas se najviše  uzgajaju gegić koji ima malo  zrno, trbljan i plavina koji  imaju veliko zrno.

 Vinogradari se spremaju  za berbu i nadaju se kako će  uskoro pasti kiša koja bi  umanjila štetu. Naime, zbog  vrućine i suše na grozdovima je svakog dana sve više  smežuranih bobica koje trule. Kiša bi pomogla makar u  zaustavljanju tog procesa  koji povećava štetu. Većina  vinogradara na Pagu grožđe  koristi za vlastite potrebe, a  oni koji imaju veće vinograde dio grožđa prodaju na  veliko. Godinama su se vinogradari s Paga snalazili na  razne načine i grožđe su  uglavnom prodavali u okolici Zadra. Međutim, od  prošle godine i na Pagu se  može prodati grožđe na veliko po cijeni od 6 kuna po  kilogramu. Vinogradari  kažu kako je to dobro jer im  se smanjuju troškovi prijevoza, a mnogi su zadovoljni  i s otkupnom cijenom.

Posljednjih godina na Pagu se povećala proizvodnja  vina, travarice i prošeka, a  mnogi se vinogradi obnavljaju, posebice na području  Općine Kolan. Na Pagu se  vinogradarstvo polako i uspješno obnavlja i dobiva sve  veće značenje u otočnom  gospodarstvu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno