Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nismo u situaciji da budemo bahati

26.08.2011. 22:00
Nismo u situaciji da budemo bahati


Naš je mentalitet takav da se napalimo protiv najjačih i tad igramo najbolje, a potcjenjujemo male. Moramo respektirati sve – kaže Popović


Hrvatska  košarkaška reprezentacija  u nedjelju putuje prema  Litvi, na poprište Eurobasketa, i vrijeme je da se  svedu računi priprema.  Marko Popović je kapetan  ove selekcije, ima puno reprezentativnog iskustva, i  prava je osoba da to učini.
– Odradili smo kvalitetnije pripreme nego prošle  godine, uz dobre trenutke,  ali i “crne rupe”. A u tim  “crnim rupama” i sam sam  bio jedan od glavnih protagonista… Recimo, protiv  Australije, kad je rezultat  trpio dok sam ja bio na  terenu. Tomas, Barać i ja  nismo bili u optimalnom  stanju tijekom dobrog dijela priprema, Joke nas je  čekao, davao nam je više  minuta no što smo zasluživali i drago mi je što na  utakmicama nismo igrali  isključivo na rezultat jer  smo se na taj način brže  vratili. Na samom natjecanju u optimalnom stanju  bit će jedanaest igrača, stjecajem okolnosti dvanaesto  mjesto je još uvijek otvoreno. Rudež je bio bolestan,  dok su Car i Vrkić manje  participirali. Još kad sam  dolazio na pripreme rekao  sam da kao kapetan neću  dozvoliti da se bilo koji  igrač osjeća manje vrijednim ili potcijenjenim, da  se u startu osjeća drugom  ili trećom opocijom na nekoj poziciji i trebali bismo  svi imati isti status – kaže  Popović.
Bekovi
Kad se ustvrdi da su ove  pripreme bile kvalitetnije,  onda se misli na…?
– Kolektivniju igru s više  napadačkih opcija i uz raznovrsniju vanjsku liniju.  Prošle nam se godine napad  svodio uglavnom na jedan  “pick” i nakon toga je bilo  gotovo.
U tom načinu igre Popović je i organizator i drugi  bek.
– Ma, mogu ja igrati i  jednu i drugu poziciju, nemam problema s tim. Smetalo me samo to što sam u  reprezentaciji igrao isključivo drugog beka. A onda s “Unicsom”, momčadi  euroligaške kvalitete po  svim mjerilima, osvojim Eurocup i budem proglašen  MVP-om završnice u ulozi  organizatora.
Percepcija javnosti je četvrtfinale kao krajnji domet  reprezentacije, iznutra  stvari uvijek drukčije izgledaju.
Četvrtfinale
– Ždrijeb znate, s one  druge strane u polufinale bi  trebali ući Španjolska, Litva i Francuska, s naše strane Rusija. To su nekako  objektivno, po sastavima  momčadi, četiri najbolje reprezentacije Eurobasketa.  No, u jednoj nokaut utakmici, kakva je uvijek četvrtfinalna, svašta se može  dogoditi, i uvjeren sam da  neće svi ti najbolji ući u  polufinale. Neka ih uđe tri, i  zašto mi ne bismo bili ona  četvrta reprezentacija? Naš  je mentalitet takav da se u  pravilu napalimo protiv  najjačih i tad igramo najbolje utakmice, a potcjenjujemo male. Moramo respektirati sve, pa i Finsku na  otvaranju turnira, jer nismo  u situaciji da budemo bahati. Imam svakakvih iskustava s reprezentacijom, u  Podgorici nas je protiv Bugara morao izvlačiti Mamić, u Sevilli smo izgubili  od Latvije, pa nas je u Madridu dobio i Izrael, od kojega smo sigurno bili jači.  Povijest nas uči da protiv  svakog suparnika moramo  u utakmice ulaziti maksimalno koncentrirani.
Popović je jedini reprezentativac koji nema klub,  pregovori su dugo trajali s  Barcelonom pa s Lokomotivom iz Kubana…
– To je riješeno, samo  čekam konačnu potvrdu,  do tada ne smijem reći o  kojem je klubu riječ. Mogu  kazati tek to da ću igrati  Euroligu – završio je Popović.


Eurobasket pravo mjerilo




Za Luku Žorića ovaj će Eurobasket biti drugo reprezentativno  iskustvo, ono prvo, u Turskoj, završeno je prerano neugodnom  ozljedom skočnog zgloba.
– Mogu reći da su pripreme bile dobre, ali samo će Eurobasket  biti pravo i jedino mjerilo onoga što smo odradili. Mislim da smo  uspješno obavili sve što je bilo zacrtano prije početka, da ubrzamo  igru, osvježimo igrače i da svi u Litvu dođu u optimalnoj formi –  kaže novi član Unicaje.
– Moja igračka uloga nije takva kakva je bila u klubu, bio sam  svjestan toga i prije početka priprema, i dobro sam se prilagodio.  Na samom natjecanju treba ići iz utakmice u utakmicu i tako  pokušati doći do četvrtfinala, a onda… Samo da ne bude ozljeda,  rizik je velik jer Europsko prvenstvo nikad nije bilo duže i napornije  – dodaje Žorić.