Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Za renoviranje Urologije 2,5 milijuna kuna

26.08.2011. 22:00
Za renoviranje Urologije 2,5 milijuna kuna


Raspisali smo natječaj za nabavu ultrazvučnog uređaja za razbijanje bubrežnog kamenca te istovremeno krenuli u rekonstrukciju Odjela za urologiju. Renoviranje bi trebalo biti gotovo do početka studenoga, a uređaj stavljen u funkciju do kraja godine, kaže dr. Nakić


Do kraja godine  zadarska Opća bolnica dobit  će dva nova medicinska  uređaja, angiosalu za Odjel  radiologije i ultrazvučni  uređaj za razbijanje bubrežnog kamenca (ESWL –  uređaj) za Odjel urologije.  Novu angiosalu, vrijednu 5  milijuna kuna, bolnici će donirati Grad Zadar. Iza donacije ultrazvučnog uređaja za  razbijanje bubrežnog kamenca stoje zadarski gospodarstvenici. Taj novi uređaj za  Odjel urologije stoji 2,3 milijuna kuna.
Angiosala za  Radiologiju 
Dr. Dario Nakić, ravnatelj  Opće bolnice Zadar, pojašnjava da je upravo završen natječaj za kupnju angiosale za  Odjel radiologije, koju će  Grad Zadar donirati bolnici.  Sada slijedi otvaranje ponuda  pristiglih na natječaj te izbor  najpovoljnijeg ponuđača za  novi uređaj, vrijedan 5 milijuna kuna.
– Grad Zadar nastavlja donirati zadarsku Opću bolnicu.  Natječaj za kupnju angiosale  za Odjel radiologije je upravo  završen i sad slijedi izbor za  najpovoljnijeg ponuđača. Konačnu odluku donijet ćemo u  razgovoru sa zadarskim radiolozima, koji će raditi s novom angiosalom, govori dr.  Nakić, dodajući da će novi  uređaj na Odjelu radiologije  proširiti spektar pretraga koje  se u zadarskoj Općoj bolnici  obavljaju.
Grad Zadar se na novu donaciju odlučio početkom ove  godine, nakon što je isplatio  zadnje rate za CT i opremu  bolničke kuhinje. Uz novu angiosalu za Odjel radiologije u  planu je i nabava sustava za  navigaciju za Odjel neurokirurgije. Spomenuta oprema  ukupno je vrijedna 11,5 milijuna kuna, koliko će Grad  Zadar u sljedeće četiri godine  izdvojiti za podizanje standarda u zadarskoj Općoj bolnici.
Po završetku natječaja za  kupnju angiosale Opća bolnica Zadar raspisala je natječaj za kupnju ultrazvučnog  uređaja za razbijanje bubrežnog kamenca (ESWL –  uređaj) za Odjel urologije.  Natječaj je u tijeku, a paralelno s njime krenula je rekonstrukcija Odjela za urologiju.
– Ultrazvučni uređaj za razbijanje bubrežnog kamenca,  koji stoji 2,3 milijuna kuna,  Odjelu za urologiju donirat će  zadarski gospodarstvenici.  Raspisali smo natječaj za njegovu nabavu te istovremeno  krenuli u rekonstrukciju Odjela za urologiju. Renoviranje  bi trebalo biti gotovo do  početka studenoga, a uređaj  stavljen u funkciju do kraja  godine, kaže dr. Nakić, dodajući da renoviranje Odjela  za urologiju košta 2,5 milijuna kuna, što će zadarska  Opća bolnica financirati iz decentraliziranih sredstava.
Premještena Urologija
Zbog renoviranja Odjel za  urologiju premješten je na  Odsjek za vaskularnu kirurgiju na Odjelu za kirurgiju.  Urološka ambulanta premještena je u ginekološku ambulantu na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju. Ambulanta radi svakim radnim danom od 7 do 15 sati za redovne i hitne preglede. U popodnevnim i noćnim satima,  vikendom i praznikom hitni  pregledi obavljat će se na Odjelu za urologiju koji je privremeno smješten na Odsjeku za vaskularnu kirurgiju.
Inače, zahvaljujući donacijama gradskih i županijskih  vlasti te zadarskih gospodarstvenika Opća bolnica Zadar  je tijekom posljednjih pet godina dobila medicinsku opremu vrijednu više od 20 milijuna kuna. Najvrjednija donacija je magnetska rezonancija koja je stajala 10,5 milijuna kuna, a donirali su je  zadarski gospodarstvenici još  2006. godine. Godinu dana  kasnije, dakle 2007. zadarska  Opća bolnica dobila je novu  angiosalu, vrijednu 7,1 milijuna kuna, koje su donirali  gospodarstvenici te Grad Zadar i Zadarska županija.  Prošle godine zadarski gospodarstvenici, poslovni partneri prikupili su 1,6 milijuna  kuna koje su donirali zadarskoj Općoj bolnicu za kupnju  laparoskopskog stupa za urologiju i ginekologiju te videobronhoskopa za pulmologiju.