Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Imamo rješenja za ovu situaciju, ali nema natjecanja s našim životima!

Autor: Teuta Babajko Jamičić

26.08.2012. 22:00
Imamo rješenja za ovu situaciju, ali nema natjecanja s našim životima!

Foto: FAH



Pirotehničari prozivaju Vladu zbog nedostatka sluha za rješavanje njihovih problema. Znajući da samo jednim prosvjedom neće ništa riješiti, pirotehničari poručuju da je zadarski prosvjed tek prvi u nizu


Pedesetak hrvatskih pirotehničara, prosvjedom na Narodnom trgu u Zadru upozorilo je na neodrživost stanja u razminiranju – nedostatak novca, nebrigu Vlade, nepoštivanje nacionalnog plana razminiravanja, nepravdu u sustavu… Prosvjed je organizirao Novi sindikat, tijekom kojega su pirotehničari dijelili letke građanima i turistima. Letci sadržavaju podatke o nerazminiranim površinama, broju poginulih pri razminiranju te kartu Hrvatske s označenim minskim poljima.
Pirotehničari su kao mjesto probijanja medijske blokade izabrali Zadar jer su procijenili da su Zadrani jako zainteresirani za ovu problematiku s obzirom na prošlost koju su imali u Domovinskom ratu.
Premijer ih ignorirao
– Povijest ovog prosvjeda započinje prošle godine, kada se donosio proračun za 2012. godinu. Još tada smo upozoravali da će u ljetnim mjesecima razminiranje u Hrvatskoj jednostavno prestati. Nisu nas shvaćali ozbiljno, a sada imamo situaciju u kojoj 50 pirotehničara ne radi, 200 ih je na čekanju, a ako se nešto hitno ne promijeni, ta sudbina čeka sve pirotehničare, ističe Tomislav Kiš, tajnik Novog sindikata, dodajući da od 30 tvrtki koje se bave razminiravanjem više od 20 nema posla.
U Novom sindikatu ističu da premijer Zoran Milanović i Vlada RH za status hrvatskih pirotehničara ne pokazuju nikakvo zanimanje. Zadnji dopis Milanoviću pirotehničari su uputili prije dva tjedna te zatražili hitan sastanak, no premijer ih je ignorirao.
– To nije status koji su zaslužili pirotehničari. Riječ je većinom o hrvatskim braniteljima koji su se i nakon rata posvetili poslu kojim riskiraju svoje živote. Unatoč tome Vlada i premijer ne pokazuju nikakvo razmijevanje za naš status. Ako nastave kao do sada, razminiranje Hrvatske će se potpuno zaustaviti. Još uvijek je pod minama više od 700 četvornih kilometara površine, a ovom dinamikom se može razminirati 35 kilometara godišnje, kaže Mario Iveković, ističući da će se Hrvatska ovim tempom razminirati za 20 godina.
Iveković je podsjetio i na, kako je rekao, sramotan čin Tomislava Karamarka koji je neposredno prije odlaska s dužnosti potpisao izmjene pravilnika o razminiranju kojim je dopustio povećanje dnevne površine razminiranja što je dovelo do povećanja pritiska na pirotehničare.
– U situaciji kada se nema novca, od nas se traži brže razminiranje, odnosno odrađivanje većeg posla za isti novac. Takav pristup ugrožava živote pirotehničara i svih onih koji će poslije toga ići po tim poljima. Razminiranje je danas dio tržišne utakmice i vrijedi 2,5 kune po četvornom metru. To je sramotno. Čak je i Dijana Pleština, koja vodi Ured za razminiranje, rekla da se ne može za košenje trave ili čišćenje šikare platiti više nego razminiranje, ogorčen je Iveković, koji smatra da bi premijer sve njihove probleme mogao riješiti u jedan dan, samo kad bi htio.
Pirotehničari prozivaju Vladu zbog nedostatka sluha za rješavanje njihovih problema. Znajući da samo jednim prosvjedom neće ništa riješiti, pirotehničari poručuju da je zadarski prosvjed tek prvi u nizu.
Ivica Vojniković, pirotehničar koji je trenutačno na čekanju i nema posla, ističe da bi pirotehničare trebalo vratiti na minska polja.
– Mi imamo rješenja za ovu situaciju, ali nas nitko ništa ne pita. No, nema natjecanja s našim životima. Treba samo napraviti kategorizaciju visokog, srednjeg i niskog rizika za cijenu od primjerice 12, 10 i 8 kuna. Ako smo mi otpisani, nisu otpisane naše obitelji i naši računi, ogorčen je Vojniković.


Hrvatski pirotehničari traže




– zadržavanje postojećih radnih mjesta u sustavu razminiranja uz poštivanje njihovih prava zajamčenih zakonom i kolektivnim ugovorom
– vraćanje na rad pirotehničara koji su poslani na Zavod za zapošljavanje ili na čekanje
 – bržu izradu novog zakona o razminiranju i pripadajućih pravilnika uz sudjelovanje svih sudionika u humanitarnom razminiranju
– zaštitu pirotehničara od negativnih posljedica tržišne utakmice
– uspostavu kvalitetnog socijalnog dijaloga.