Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kontinentalci “napadaju” s kopna, a Talijani dolaze luksuznim brodovima

Autor: Ante Vidović

26.08.2012. 22:00
Kontinentalci “napadaju” s kopna, a Talijani dolaze luksuznim brodovima


Sakarun je za stanovnike Dugog otoka svetinja. On se mora zaštititi, napraviti sve da ostane ruralna plaža, a ne da se pretvori u velesajam. Na njenoj zaštiti najviše rade djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije. Dok njih nije bilo praktično nije bilo ni čišćenja, kaže Darko Bukarica iz Polja koji zajedno sa suprugom drži ugostiteljski objekt Amarcord
Kada se spomene Sakarun onda svatko tko je samo jednom bio na ovoj ljepotici sjeverozapadnog dijela Dugog otoka kaže kako se radi o jednoj od najljepših plaža na Jadranu. Turisti na nju dolaze iz svih pravaca. Posljednjih godina otkrili su je Zagrepčani. Obitelji s malom djecom koje ljetuju u Zadru i okolici skoro da su u obaveznu lektiru stavili jednodnevni izlet na Sakarun – 800 metara dugačku prostranu pješčanu plažu u okruženju borove šume. Brzim brodom do Božave, a zatim turističkim vlakom do otočnog raja. Dok kontinentalci “napadaju” s kopna, Talijani dolaze luksuznim brodovima kako bi dio svog godišnjeg odmora proveli u nesvakidašnjem ambijentu privezani za plutajuće bove za cijenu od 10 kuna po metru dužine broda. Bez obzira odakle dolaze svi se slažu s jednim – Sakarun treba zaštititi, gospodariti s njim pametno i primjereno te ga sačuvati za buduće generacije. Glavnu ulogu u tome imaju Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije i Općina Sali koja može izdavati koncesije na pomorsko dobro.
Supružnici Alessandro i Barbara Guarino u Sakarun dolaze zadnjih deset godina. Alessandro kaže kako već pedeset godina dolazi ljetovati na našu obalu i da je Sakarun jedna od najljepših plaža na kojoj je bio, a kao nautičar vidio je puno.
– Ovdje ništa ne treba mijenjati, samo ostaviti kako je. Hoteli ili apartmani nikako ne bi išli uz ovu divnu prirodu. Toga ima previše, a mjesta kao što je Sakarun nema.
Zna naš talijanski gost dobro što govori. Danas u vrijeme pomahnitale globalizacije ljudi su sve svjesniji potrebe za poštivanjem principa održivog razvoja. Brzinsko iskorištavanje prirode u cilju ostvarivanja kratkoročnih profita ima samo za posljedicu crnu jamu u krajoliku. Prirodu treba konzumirati polako, dovoljno za vlastite potrebe, što nam i ona sama daje. Takav pristup traži lokalno stanovništvo koje svoju egzistenciju veže uz Sakarun.
– Sakarun je za stanovnike Dugog otoka svetinja. On se mora zaštititi, napraviti sve da ostane ruralna plaža, a ne da se pretvori u velesajam. Na njenoj zaštiti najviše rade djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije. Dok njih nije bilo praktično nije bilo ni čišćenja, kaže Darko Bukarica iz Polja koji zajedno sa suprugom drži ugostiteljski objekt Amarcord.
Trenutačno je u tijeku izrada Plana upravljanja sjeverozapadnim dijelom Dugog otoka. Prva radionica je održana i na njoj su mještani jasno iskazali svoj stav koji je identičan Bukaričinom. Oni točno znaju što im smeta, a što ne. Zna se koji su sadržaji primjereni za plažu, a koji ne. Dok suncobrani, naročito u ovim ekstremnim uvjetima, prolaze, masaža za koju je koncesiju dala Općina Sali ne. Ona više priliči u nekom hotelskom centru, a ne na prirodnoj ljepotici kao što je Sakarun. Bipolarna vlast na Sakarunu dovodi do takvih apsurdnih situacija. Struka je svoje mišljenje dala, a ono se rukovodi starim principom “dajte dite materi”. Sakarunom kao dijelom zaštićenog krajolika treba upravljati ustanova koja je za to predviđena na dobrobit cijele zajednice.