Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kultni Kalypso na Zrću godinama nelegalno radi na terenu Hrvatskih šuma!

Autor: Robert Frank

26.08.2012. 22:00
Kultni Kalypso na Zrću godinama nelegalno radi na terenu Hrvatskih šuma!

Foto: Filip BRALA



Iako već 11 godina imaju pravomoćnu sudsku presudu, Hrvatske šume nisu naplatile ni kune naknade za korištenje njihovog zemljišta


Poznati noćni klub Kalypso, koji se nalazi na svjetski popularnoj plaži Zrće u Novalji, doslovno od prvog radnog dana još davne 1988. godine pa sve do danas svoju djelatnost nelegalno obavlja na tuđem terenu!
Noćni klub Kalypso se nalazi na čestici od 167 tisuća četvornih metara terena koje koriste Hrvatske šume. Iako već 11 godina imaju pravomoćnu sudsku presudu, Hrvatske šume ne samo da nisu naplatile ni kune naknade za korištenje njihovog zemljišta, nego su zbog svoje neodgovornosti, ali možda i pogodovanja korisniku tog prostora, propustile ući u posjed svojih nekretnina.
Politička pozadina
Klub Kalypso je u vlasništvu poznatog novaljskog poduzetnika Borisa Šuljića, vlasnika obiteljskog hotela Boškinac i proizvođača vina, kojeg se percipira kao protukandidata gradonačelniku Novalje Ivanu Dabi. Upravo u Šuljiću, kao ključnoj točki oporbenog političkog okupljanja, aktualni je gradonačelnik u borbi za svoj šesti mandat trebao imati dostojnog protivnika. Dosad nezavisnog vijećnika Borisa Šuljića, lokalnog, respektabilnog poduzetnika koji je nedavno imenovan u Upravno vijeće Nacionalnog parka Plitvička jezera čak je i SDP na državnoj razini prepoznao kao osobu koju će se na lokalnim izborima dogodine podržati naspram nepobjedivom Ivanu Dabi i Novalji kao nedodirljivom bastionu HDZ-a. No, sudske presude u našem posjedu do krajnjih granica kompromitiraju Šuljića, poznatog i kao začetnika turističke zabave Zrća.
Boris Šuljić se još 1988. s lokalom Kalypso na Zrću počeo baviti ugostiteljstvom. S vremenom je, uz Papayu i Aquarius, Kalypso postao zaštitnih znak Zrća. Problem je što je Šuljić sve lukrativniji ugostiteljski posao vodio na terenu Hrvatskih šuma kojima do danas nije platio nijednu kunu.  
Ovrha Hrvatskih šuma  
Kontaktirali smo Hrvatske šume iz kojih poručuju da su 10. svibnja 2001. godine predložile ovrhu radi uklanjanja Šuljićevog ugostiteljskog objekta i predaju u posjed dijela zauzete nekretnine.
– Dana 24. siječnja 2012. Općinski sud u Pagu je donio rješenje kojim odbacuje prijedlog za ovrhu iz razloga što je prijedlog podnijet u vrijeme dok je ovrhovoditelj imao naziv Hrvatske šume p.o. Zagreb, a u međuvremenu je tvrtka ovrhovoditelja promijenjena u Hrvatske šume d.o.o. Dakle, novi prijedlog za ovrhu dostavit ćemo Općinskom sudu u Pagu skupa s rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu o preoblikovanju Hrvatskih šuma p.o. u Hrvatske šume d.o.o. Tada ne bi trebalo biti zapreka da sud donese predloženo rješenje o ovrsi. Cijeli postupak traje dugo zbog inertnosti suda, a mi bez sudske presude ne možemo provesti ovrhu, niti pokrenuti postupak naplate naknade za zemljište koje se koristi protupravno. Dakle, ne može se ustvrditi da su Hrvatske šume sjedile skrštenih ruku, budući da smo svih ovih godina u pravnom postupku protiv Šuljića. Nakon što primimo Rješenje o ovrsi svakako će se ići na iseljavanje bespravnog korisnika spornoga zemljišta, kažu iz Hrvatskih šuma. Njihov je odgovor, međutim, prepun rupa i loših pravničkih pojašnjenja.
Nekorištenje pravnih instrumenata
Naime, sukladno odredbi čl. 13. Ovršnog zakona, sud je u ovršnom postupku dužan postupati hitno. Prije donošenja rješenja o ovrsi sud ne provodi raspravu te ne saslušava stranke ili svjedoke, već rješenje o ovrsi donosi na temelju podnesenog prijedloga za ovrhu u prilogu kojeg se nalazi ovršna isprava – u ovom slučaju to je pravomoćna sudska presuda – i to jednostavnim otiskivanjem pečata na kojem piše: “Sud dozvoljava predloženu ovrhu”. Zbog toga ne postoji apsolutno nikakvo opravdanje što Općinski sud u Pagu 11 godina nije donio rješenje o ovrsi. Jednako tako ne postoji nikakvo opravdanje za Hrvatske šume koje nisu poduzele ništa da ubrzaju postupak i dođu do svoje vrijedne nekretnine i naplate njeno višegodišnje korištenje.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU