Neka nam sveci budu nadahnuće u svakodnevnom životu

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Slavlje je uveličao mješoviti katedralni župni zbor "Sv. Marcela" pod ravnanjem č. s. Krešimire Zanki

Vjernici i žitelji starohrvatskog grada Nina zajedno s vjernicima i hodočasnicima Grba i Ninskih Stanova ove su subote i nedjelje na svečan način po već stoljetnoj tradiciji proslavili blagdan svojih nebeskih zaštitnika - sv. Marcela i sv. Anselma.

Središnje euharistijsko slavlje tim povodom održano je u crkvi Sv. Anselma, nekadašnjoj ninskoj katedrali.

Svetu koncelebriranu misu predvodio je župnik Privlake don Dario Matak, zajedno s braćom svećenicima - ninskim nadžupnikom don Božom Barišićem, župnikom Vira don Tihomirom Vulinom, prefektom sjemeništa Zmajević u Zadru don Rolandom Jelićem, župnikom zadarske gradske župe Presvetog Srca Isusovog fra Anselmom Stulićem na Voštarnici te fra Gabrijelom Škibolom, kapelanom te iste župe.

Ponizna službenica gospodnja

- Slaveći blagdan sv. Marcele, zaštitnice drevnog grada Nina, okupili smo se na ovom svetom slavlju, na ovoj svetoj euharistiji kako bismo prije svega razmišljali o kršćanskoj svetosti, o pozivu na svetost koja se tiče svakog kršćanina. Sveta Marcela se časti kao suradnica, pomoćnica i navjestiteljica radosne vijesti ninskome biskupu Anselmu i đakonu Ambroziju u ovim krajevima te je otada i sama postala zaštitnica ovog grada, rekao je u uvodu don Dario te nastavio:

- Sveta Marcela je bila poslužiteljica u kući bliskih Isusovih prijatelja Marije, Marte i Lazara, kojega je Isus uskrsnuo od mrtvih.

Sve to nam govori o njoj kao poniznoj službenici Gospodnjoj koja je bila samozatajna, koja se nije željela ni po čemu isticati i koja je Isusa izdaleka slijedila te je slušajući njegove riječi ushićeno izgovorila one poznate riječi: "Blažena utroba koja te nosila i prsa koja si sisao". Sveta Marcela i sveti Anselmo bili su dvoje od 72 Isusovih učenika, koji simboliziraju broj tadašnjih naroda cijeloga svijeta.

Navjestitelji i misionari

 Oni su bili navjestitelji, poslanici i misionari koje je Isus poslao da navješćuju radosnu vijest Evanđelja, govorio je don Dario te podsjetio da je Isus također okupio dvanaestotoricu svojih apostola koji simboliziraju 12 plemena Izraelovih.

- Uz pomoć apostola i učenika Isus je želio obnoviti Božji narod u čemu je nadasve i uspio. Neka nam stoga sveta Marcela i sveti Anselmo budu nadahnuće u svakodnevnom životu. Neka nas učvrste u našoj vjeri da možemo biti dostojni svjedoci svega onoga što nam je Krist darovao i da možemo istu tu vjeru svjedočiti vlastitoj djeci kao i novim mladim naraštajima. Neka nam sada i uvijek na pomoć budu naši zaštitnici da postanemo i ostanemo svjedoci koji će ljubiti Boga i poštovati čovjeka, rekao je don Dario Matak.

Blagdansko slavlje svojim je nastupom uveličao mješoviti katedralni župni zbor "Sv. Marcela" kojim je ravnala časna sestra Krešimira Zanki.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno