Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Neka nam sveci budu nadahnuće u svakodnevnom životu

Autor: Branko Božić

26.08.2012. 22:00
Neka nam sveci budu nadahnuće u svakodnevnom životu

Foto: Branko BOŽIĆ



Neka nas učvrste u našoj vjeri da možemo biti dostojni svjedoci svega onoga što nam je Krist darovao i da možemo istu tu vjeru svjedočiti vlastitoj djeci kao i novim mladim naraštajima. Neka nam sada i uvijek na pomoć budu naši zaštitnici da postanemo i ostanemo svjedoci koji će ljubiti Boga i poštovati čovjeka, rekao je don Dario Matak


Vjernici i žitelji starohrvatskog grada Nina zajedno s vjernicima i hodočasnicima Grba i Ninskih Stanova ove su subote i nedjelje na svečan način po već stoljetnoj tradiciji proslavili blagdan svojih nebeskih zaštitnika – sv. Marcela i sv. Anselma.
Središnje euharistijsko slavlje tim povodom održano je u crkvi Sv. Anselma, nekadašnjoj ninskoj katedrali.
Svetu koncelebriranu misu predvodio je župnik Privlake don Dario Matak, zajedno s braćom svećenicima – ninskim nadžupnikom don Božom Barišićem, župnikom Vira don Tihomirom Vulinom, prefektom sjemeništa Zmajević u Zadru don Rolandom Jelićem, župnikom zadarske gradske župe Presvetog Srca Isusovog fra Anselmom Stulićem na Voštarnici te fra Gabrijelom Škibolom, kapelanom te iste župe.
Ponizna službenica gospodnja
– Slaveći blagdan sv. Marcele, zaštitnice drevnog grada Nina, okupili smo se na ovom svetom slavlju, na ovoj svetoj euharistiji kako bismo prije svega razmišljali o kršćanskoj svetosti, o pozivu na svetost koja se tiče svakog kršćanina. Sveta Marcela se časti kao suradnica, pomoćnica i navjestiteljica radosne vijesti ninskome biskupu Anselmu i đakonu Ambroziju u ovim krajevima te je otada i sama postala zaštitnica ovog grada, rekao je u uvodu don Dario te nastavio:
– Sveta Marcela je bila poslužiteljica u kući bliskih Isusovih prijatelja Marije, Marte i Lazara, kojega je Isus uskrsnuo od mrtvih.
Sve to nam govori o njoj kao poniznoj službenici Gospodnjoj koja je bila samozatajna, koja se nije željela ni po čemu isticati i koja je Isusa izdaleka slijedila te je slušajući njegove riječi ushićeno izgovorila one poznate riječi: “Blažena utroba koja te nosila i prsa koja si sisao”. Sveta Marcela i sveti Anselmo bili su dvoje od 72 Isusovih učenika, koji simboliziraju broj tadašnjih naroda cijeloga svijeta.
Navjestitelji i misionari
 Oni su bili navjestitelji, poslanici i misionari koje je Isus poslao da navješćuju radosnu vijest Evanđelja, govorio je don Dario te podsjetio da je Isus također okupio dvanaestotoricu svojih apostola koji simboliziraju 12 plemena Izraelovih.
– Uz pomoć apostola i učenika Isus je želio obnoviti Božji narod u čemu je nadasve i uspio. Neka nam stoga sveta Marcela i sveti Anselmo budu nadahnuće u svakodnevnom životu. Neka nas učvrste u našoj vjeri da možemo biti dostojni svjedoci svega onoga što nam je Krist darovao i da možemo istu tu vjeru svjedočiti vlastitoj djeci kao i novim mladim naraštajima. Neka nam sada i uvijek na pomoć budu naši zaštitnici da postanemo i ostanemo svjedoci koji će ljubiti Boga i poštovati čovjeka, rekao je don Dario Matak.
Blagdansko slavlje svojim je nastupom uveličao mješoviti katedralni župni zbor “Sv. Marcela” kojim je ravnala časna sestra Krešimira Zanki.