Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Neki se kompletirali, neki će se još pojačati

Autor: Roman Morović

26.08.2012. 22:00
Neki se kompletirali, neki će se još pojačati

Foto: Vedran SITNICA



Što se tiče zemalja, koje tradicionalno daju najviše klubova u ligi, Hrvatska i Srbija su zamijenile uloge. Hrvatska će ponovno imati četiri predstavnika i to dva koja nisu igrala prošle sezone


Malo više od mjesec dana ostalo je do početka 12. izdanja regionalne košarkaške lige. Prvo kolo zakazano je za 29. rujna, kada će Partizan ugostiti Zadar, Cibona MZT Skopje, Split Crvenu zvezdu, Budućnost Cedevitu, Radnički Union Olimpiju, Široki Igokeu, a Krka mađarski Szolnoki Olaj. Ono što odmah upada u oči je da nema branitelja naslova. Maccabi se prošle sezone prošetao ligom i nadmoćno osvojio naslov, što mu nije pošlo za rukom devet godina ranije, kada ga je u prvom nastupu na Jadranu u finalu porazio Zadar. Ponos Izraela je u ligaškom dijelu imao omjer 24-2 (samo jedan poraz na terenu, drugi za zelenim stolom, jer se utakmica nije ni igrala), da bi na završnom turniru u Tel Avivu relativno lako pobijedio Budućnost u polufinalu i Cedevitu u finalu. Iako je s ABA ligom potpisao trogodišnji ugovor, Maccabi je odustao od natjecanja (kao glavni razlog su naveli prevelik broj utakmica u sezoni), zbog čega liga sigurno gubi na jačini i atraktivnosti, ali dobiva na zanimljivosti i neizvjesnosti.
Otpali Zagreb i Hemofarm, povratak Zadra i Splita
 Što se tiče zemalja, koje tradicionalno daju najviše klubova u ligi, Hrvatska i Srbija su zamijenile uloge. Hrvatska će ponovno imati četiri predstavnika i to dva koja nisu igrala prošle sezone. Uz Cedevitu i Cibonu, nakon godinu dana stanke, jer je u sezoni 2010./11. zauzeo posljednje mjesto, vratio se Zadar, dok se nakon tri godine izbivanja vraća Split. Nakon deset godina nema više Zagreba, koji kroz prvenstvo Hrvatske nije uspio izboriti regionalni status. Nema ni još jednog dugogodišnjeg sudionika regionalnog natjecanja, Hemofarma iz Vršca, pobjednika iz 2005., koji nakon osam godina također nije uspio izboriti nastup kroz nacionalno prvenstvo. Uzrok su, dakako, i financijski problemi, koji muče većinu klubova na ovim prostorima, a zna se koliko financije utječu na slaganje momčadi. Uz Partizan i Crvenu zvezdu, Srbiju će četvrtu sezonu zaredom predstavljati i vrlo dobri Radnički iz Kragujevca. Slovenci su, prema očekivanjima, izgubili dva predstavnika. Prošle sezone su imali uvjerljivo najlošiju momčad, Zlatorog Laško sa samo dvije pobjede, te pretposljednji Helios, koji ih je sakupio sedam. Ni Krka nije briljirala, ali je potvrdila stabilnost kluba, posebno kasnijim osvajanjem domaćeg prvenstva treći put zaredom. Euroligaš Olimpija je uvijek nepredvidljiva biljka.
Prvi put Makedonci i Mađari, drugi Igokea
Najugodnije prošlosezonsko iznenađenje, Široki, koji je s minimalnim budžetom završio na odličnom petom mjestu, izborio je još jednog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Tako se u ligu vratila Igokea iz Aleksandrovca, koja je bila blizu iznenađenja u domaćem prvenstvu izgubivši od Hercegovaca tek u majstorici finala. Zajamčen status u ABA ligi ima standardno dobra Budućnost iz Podgorice, iza koje je drugi uzastopni nastup na završnom turniru. Prvi put ćemo u Jadranskoj ligi gledati makedonskog i mađarskog predstavnika. O ulasku Makedonaca priča se već godinama i sada se to napokon ostvarilo. MZT iz Skopja, koji se ove godine prvi put okitio naslovom prvaka Makedonije, potpisao je trogodišnji ugovor. S druge strane, Szolnoki Olaj iz grada Szolnok u središtu Mađarske, ušao je na mala vrata, umjesto Maccabija. Riječ je o klubu, koji je četiri puta bio državni prvak, uključujući posljednje dvije godine, a prošle sezone izborio je nastup na završnom turniru Eurochallenge kupa. Tamo je, kao domaćin u Debrecenu, u polufinalu tijesno poražen od kasnijeg pobjednika i turskog prvaka Bešiktaša. Tih 14 klubova će, dakle, krenuti u borbu za različite ciljeve. Iako je prijelazni rok još u tijeku, već sada se može pretpostaviti koji će klubovi težiti ka vrhu, a kojima je primaran cilj izbjeći eventualne drame u borbi za ostanak, odnosno držati se u zlatnoj sredini i pokušati iznenaditi, kako je to, primjerice, prošle sezone napravio Široki.
Euroligaši i Zvezda glavni favoriti
Euroligaši Cedevita, Partizan (peterostruki uzastopni pobjednik prije Maccabija) i Olimpija, samim time što nastupaju u elitnom razredu europske košarke, nastoje složiti jake momčadi i moraju biti favoriti u regionalnom natjecanju. Crvena zvezda se reinkarnirala, financijski ojačala i želi prekinuti dugogodišnju dominaciju vječnog rivala, dok je Cibona aktualni prvak Hrvatske i sasvim sigurno se neće zadovoljiti prosjekom. Budućnost i Radnički su uvijek znali stvoriti probleme svakome, Krka je sve stabilnija, a Široki je već pokazao da ga se nikada ne smije podcijeniti. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će Zadar i Split biti uspješni u nastojanju da se stabiliziraju pa onda polako vrate na stare staze slave. Igokea je kao klub bogatija za iskustvo nastupa prije dvije godine, kada je bila vrlo dobra, a debitanti MZT Skopje i Szolnoki Olaj će nedvojbeno biti zanimljivi i potencijalno neugodni protivnici. Njima je ovo natjecanje velika prilika da se izdignu iz prosjeka svojih liga koje u europskoj košarci ne kotiraju baš najviše. Što se sastava tiče, u suradnji s nekolicinom regionalnih medija nastojali smo prikupiti podatke tko je napustio koji klub na kraju prošle sezone, tko je ostao te koja su pojačanja dovedena. Jasno, većina klubova će se u preostalih mjesec dana do početka natjecanja još pojačati, a tek onda ćemo dobiti pravu sliku o tome tko s kakvim snagama ulazi u novu sezonu.


Otišli, ostali, došli…
ZADAR
Otišli: Aleš Pipan (trener), Ante Krapić, Ivica Radić, Karlo Vragović, Uroš Zadnik, Abdullahi Kuso, Toni Brnas, Zoran Vrkić, DeWayne Reed.
Ostali: Ive Ivanov, Goran Vrbanc, Ante Delaš, Franko Kaštropil, Marko Ramljak, Ivan Batur, Franko Šango, Šime Olivari.
Došli: Gary Ervin, Romeo Travis, Bariša Krasić, Jozo Brkić, Ivan Mikulić.
Trener: Ante Nazor.
Momčad za početak sezone je kompletirana.
CIBONA
Otišli: Jasmin Repeša (trener), Goran Suton, Antwain Barbour, Damjan Rudež, Tomas Hampl, Khalid El-Amin, Zach Wright.
Ostali: Marin Rozić, Andrija Žižić, Davor Kus, Hrvoje Kovačević, Tomislav Zubčić, Pavle Marčinković, Stipe Krstanović, Marko Arapović, Lovro Mazalin.
Došli: Marko Jagodić, Demond Tweety Carter, Justin Hamilton, Dustin Ware, Ivan Sirišćević, Ivan Tomas.
Trener:  Veljko Mršić
Dodatna pojačanja nisu isključena, ovisno o financijama.
CEDEVITA
Otišli: Dražen Anzulović (trener), Dontaye Draper, Matjaž Smodiš, Vedran Vukušić, Dalibor Bagarić, Vedran Princ, Christopher Owens, Christopher Warren, Ivan Opačak (?),Tomislav Petrović (?).
Ostali: Marko Car, Miro Bilan, Marino Baždarić, Jakov Mustapić, Ivan Buva, Roko Rogić, Karlo Lebo, Filip Bundović, Jusuf Nurkić.
Došli: Marques Green, Predrag Šuput, Goran Suton, Bracey Wright, Lukša Andrić, Marko Tomas, Luka Babić.
Trener: Božidar Maljković.
U planu još najmanje dva pojačanja (playmakera, četvorka, krilo?). Na probi Tomislav Petrović, Ivan Opačak, Karlo Vragović i Petar Babić.
SPLIT
Otišli: Nikša Bavčević (trener), Luka Babić, Mario Filipović.
Ostali: Josip Sobin, Srđan Subotić, Ivan Mimica, Toni Katić, Nikola Vujčić, Toni Dijan, Filip Najev, Domagoj Vuković, Bruno Markulin, Paolo Marinelli, Esben Reinholt, Marin Marić, Ante Grgurević (?).
Došli: Vedran Vukušić, Filip Kraljević.
Trener: Mladen Erjavec.
Traži se pojačanje na bekovskoj i krilnoj poziciji. Na probi Filip Krušlin.
ŠIROKI
Otišli: Fran Pilepić, Coleman Collins, Jakov Vladović, Dino Butorac.
Ostali: Josip Naletilić, Josip Bilinovac, Dalibor Peršić, Ivan Ramljak, Željko Šakić, Boris Barać, Darko Planinić, Domagoj Bošnjak.
Došli: Vedran Morović, Marko Šutalo, Robert Rikić, Mario Novak.
Trener: Ivan Velić.
Moguće još koje pojačanje.
IGOKEA
Otišli: Bojan Đurica, Igor Josipović, Stefan Matić, Vukašin Aleksić, Nenad Jovičić.
Ostali: Filip Adamović, Marko Miletić, Milijan Bocka, Milan Dozet, Nebojša Joksimovič, Miloš Komatina, Nenad Šulović, Marko Brkić, Aleksandar Radukić.
Došli: Goran Gajović, Cliff Hammonds, Corsley Edwards, Branko Jorović, Siniša Štemberger.
Trener: Dragan Bajić
Sastav je kompletiran.
UNION OLIMPIJA
Otišli: Goran Jeretin, Boris Rothbart, Deon Thompson, Goran Jagodnik, Vladimir Dašić, Jan Močnik, Željko Zagorac, Brian Mitchell, Ejron Kastrati, Gezim Morina.
Ostali: Sasu Salin, Dino Murič, Jaka Blažić.
Došli: Dražen Bubnić, Dylan Page, Aron Baynes, Dominic Walters, Teemu Rannikko, Klemen Prepelič, Emir Sulejmanović.
Trener: Sašo Filipovski.
Čeka se potpis Alena Omića, traže krilo.
KRKA
Otišli: Zoran Dragič, Mustafa Abdul-Hamid, Simon Petrov, Afik Nissim, Bojan Krivec, Jure Balažič.
Ostali: Smiljan Pavić, Edo Murič, Matej Rojc, Jure Lalić, Uroš Lučić.
Došli: Jakov Vladović, Jaka Klobučar, Jurica Golemac, Marko Pajić, Domen Lorbek, Erjon Kastrati, Tomaž Bolčina.
Trener: Aleksandar Sekulič.
Momčad je kompletirana.
PARTIZAN
Otišli: Vlada Jovanović (trener), Dušan Kecman, Raško Katić, Miroslav Raduljica, Dominic James, Milan Mačvan, Nemanja Jaramaz, Petar Božić.
Ostali: Branislav Đekić, Vladimir Lučić, Danilo Anđušić, Dragan Milosavljević, Marko Čakarević, Nemanja Bešović, Davi Bertans, Bogdan Bogdanović, Nenad Miljenović, Ivan Marinković.
Došli: Leo Vesterman, Drew Gordon, Dejan Musli, Nikola Milutinov, Đorđe Gagić.
Trener: Duško Vujošević.
Dovodi još najmanje tri pojačanja, beka i dva centra, netko će i otpasti.
CRVENA ZVEZDA
Otišli: Svetislav Pešić (trener), Omar Thomas, Petar Popović, Sava Lešić, Mile Ilić, Bojan Popović.
Ostali: Filip Čović, Branko Lazić, Vuk Radivojević, Andreja Milutinović, Uroš Nikolić, Bojan Subotić, Aleksandar Cvetković, Ivan Smiljanić, Milan Milovanović.
Došli: Igor Rakočević, Elton Brown, Morris Almond, Boris Savović, Luka Mitrović, Marko Simonović.
Trener: Milivoje Lazić.
Još će se pojačati.
RADNIČKI
Otišli: Miljan Pavković , David Simon, Michael Scott, Aleksej Nešović, Boban Marjanović, Saša Bratić.
Ostali: Steven Marković, Stefan Birčević,  Stefan Sinovec, Boris Bakić, Danilo Mijatović, Strahinja Stojačić, Đorđe Milosavljević.
Došli: Mark Worington, Terrico White, Matthew Bryan Amaning, Stefan Jović, Miloš Borisov, Bojan Krstović, Vladislav Dragojlović.
Trener: Miroslav Nikolić.
Očekuje se još jedno ili dva pojačanja (Vladimir Dašić?).
BUDUĆNOST
Otišli: Bojan Dubljević, Bojan Krstović, Jermaine Anderson, Matt Bouldin, Hasan Rizvić, Nemanja Milošević.
Ostali: Vladimir Mihailović, Marko Popović, Milan Milošević, Milutin Đukanović, Čedomir Vitkovac, Aleksa Popović, Nikola Ivanović, Nemanja Radović , Danilo Nikolić, Marko Mugoša.
Došli: Gerald Lee, Dee Bost, Pavlin Ivanov, Duško Bunić.
Trener: Dejan Radonjić.
Još će se pojačati u vanjskoj liniji.
MZT SKOPJE
Otišli: Nikola Vučurović, Igor Penov, Aleksandar Šterjov, Gjorgji Kočov, Nikola Gajdadziev.
Ostali: Todor Gečevski, Gjorgji Čekovski, Toni Grnčarov, Ognen Stojanovski, Igor Mijajlović, Noah Dahlman, Cade Davis.
Došli: Damjan Stojanovski, Kiril Nikolovski, Brandon Wood, Gorjan Markovski.
Trener: Aleksandar Todorov
Planiraju dovesti još jednog centra.
SZOLNOKI OLAJ
Otišli: Hristo Nikolov, Julien Mills, Róbert Gaál, Balázs Nagy, Zsolt Lakosa.
Ostali: Ákos Horváth, Péter Grebenár, Gábor Soós, Márton Fodor, Brandon Gay, Márton Báder, Zoltán Trepák.
Došli: Balázs Simon, Calvin Watson, Miklós Szabó, István Németh.
Trener: Peter Por.
Želi dovesti još jednog stranca na pozicijama 3-4.