Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pedesetak plivača podržalo Luciju, Daliju i Juricu

Autor: Teuta Babajko Jamičić

26.08.2012. 22:00
Pedesetak plivača podržalo Luciju, Daliju i Juricu

Foto: Zvonko KUCELIN



Najbrojnija podrška veselom trojcu stigla je iz Udruge za Down sindrom Zadarske županije, koju vodi Suzana Periša


Lucija Mijolović, Dalia Petani i Jurica Milin, osobe s Down sindromom, uz potporu 50-ak zadarskih plivača, otplivali su maratončić u Diklu. Maratončić, koji se održava drugu godinu zaredom u znak potpore djeci i osobama s Down sindromom, organizirala je Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Rožarice iz Dikla. Gradska knjižnica Zadar podržala je maratončić ustupanjem opreme.
Duljina staze maratončića je 2,5 kilometra. Maratonci su plivali od lučice kod restorana Taverne do uvale Kožino, zvane Sv. Petar i natrag. Iako maratočić za potporu osobama s Down sindromom nema natjecateljski karater, na startu i cilju u dikljanskoj lučici bilo je veoma živo. Iako su gledatelji bodrili sve plivače, ulazak Lucije, Dalije i Jurice u cilj, popraćen je najvećim pljeskom. Najbrojnija podrška veselom trojcu stigla je iz Udruge za Down sindrom Zadarske županije, koju vodi Suzana Periša.
Klaudija Milin iz Udruge Ružarice, zadovoljna je odazivom plivača na maratončić u Diklu. Lani je, kako kaže Klaudija Milin, odaziv bio dobar a ove godine još i bolji.
– Prošle godine, kad smo prvi put organizirali maraton za potporu osobama s Down sindromom, želja nam je bila da ovaj događaj postane tradicionalan. Plivači su se ove godine odazvali u još većem broju, tako bi se naša želja o tradicionalnom karakteru ove manifestacije doista mogla i ostvariti, kaže Klaudija Milin, dodajući da osobe s Down sindromom zaslužuju potporu društvene zajednice.
Milin navodi da osobe s Down sindromom spadaju među važnije čimbenike društene zajednice. Unatoč tome, kako tvrdi Milin, zanemarene su.
– Maratončićem želimo pokazati da su osobe s Down sindromom jednako vrijedni članovi društva i da se na njih može računati. Uz to, želimo poslati i poruku o važnosti sportskog života, koji je dobrodošao cjelokupnoj društvenoj zajednici, kaže Klaudija Milin.