Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pilot kanadera vidio piromana kako potpaljuje požare!

Autor: Minja Gugić

26.08.2012. 22:00
Pilot kanadera vidio piromana kako potpaljuje požare!

Foto: Josip PORTADA



– O namjernom podmetanju požara smo obavijestili policiju i nadam se da će oni, a kasnije i pravosuđe odraditi svoj dio posla i krivca rigorozno kazniti. U većini slučajeva kada su u pitanju požari ovoga ljeta, uzrok je ljudski faktor – rekao je zapovjednik zadarskih vatrogasaca, Željko Šoša


Pilot kanadera koji je gasio požar na području Radovina oko 16.30 sati, javio je zadarskim vatrogascima da vidi osobu koja potpaljuje požare dok je vatrogasci gase. O tome smo obavijestili policiju i nadam se da će oni, a kasnije i pravosuđe odraditi svoj dio posla i krivca rigorozno kazniti. Moram reći da je u većini slučajeva kada su u pitanju požari koji su ovoga ljeta izbili na našem području bili uzrokovani ljudskim faktorom. Ne tvrdim da je u pitanju namjera, ali kada netko pali korov u vrijeme zabrane, riječ je o ljudskom faktoru i nemaru – rekao je jučer zapovjednik zadarskih vatrogasaca, Željko Šoša.
Naime, jučerašnji je dan bio jedan od “najvatrenijih” od početka ljeta na zadarskom području jer je u manje od sat vremena izbilo šest velikih požara na raznim dijelovima županije. Vatra se munjevitom brzinom širila uslijed olujnog vjetra koji se podigao u svega nekoliko minuta. No, prema riječima Željka Šoše, svi su požari u predvečernjim satima bili pod kontrolom, osim onog u Radovinu zbog kojeg su vatrogasci morali ostati na terenu cijelu noć. Inače, jučer su u gašenju požara bila angažirana većina dobrovoljnih vatrogasnih društava kao i svi profesionalni vatrogasci koji su i putem medija bili pozivani da se jave u svoje postrojbe.
A, prva dojava o požaru zaprimljena je između 14.15 i 14.35 sati kada je vatra buknula na pet lokacija. Gorilo je u Selinama, Radovinu, Obrovcu, Nadinu i Privlaci, a te su požare, osim zadarske Javne vatrogasne postrojbe, gasila i dobrovoljna vatrogasna društva iz Starigrada, Jasenica, Ražanca i Posedarja. U Obrovcu su požar gasili pripadnici tamošnjeg DVD-a, a u Nadinu benkovački vatrogasci te članovi DVD-a iz Škabrnje i Polače. U Privlaci je bio angažiran tamošnji DVD, a u pomoć su im priskočili kolege iz Vira i Vrsi. U pomoć je bio pozvan i kanader, no tada još nije mogao djelovati zbog snažnog vjetra. Oko 15.30 sati novi je požar izbio u Zemuniku.
– Svi su se vatrogasci javili u svoje postrojbe, veliku su ulogu odigrali i svi članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava pa je sada sve pod kontrolom. Pomoglo nam je svakako i to što je vjetar “pao” pa će vatrogasci još noćas ostati na terenu kod Radovina – rekao je jučer u predvečernjim satima nakon “vatrenog” dana, šef zadarskih vatrogasaca Željko Šoša.
Što se pak, tiče osobe koja je namjerno potpaljivala požare na području Radovina, dok su ih vatrogasci sa zemlje i kanader iz zraka gasili, zadarski policajaci pokušavaju sve kako bi mu ušli u trag. No, možda će se više o tome znati tijekom današnjeg dana.