Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pipi gostovala u Salima

Autor: Ivo Dominis

26.08.2012. 22:00
Pipi gostovala u Salima


Scenskim prikazom jedne desetine nepodopština najpoznatije tinejdžerice u književnom štivu Pipi i njene družbe, koju je uprispodobila znamenita švedska spisateljica Astrid Lindgren, oduševili su ovdašnje mališane što su činili glavninu zahvalne publike koja je u jednom dahu odgledala njihovu predstavu
Saljska TZO “Dugi otok” obradovala je ovoga vikenda svoje mještane i goste još jednim kazališnim uprizorenjem, uvrstivši ga u programski  niz kulturnog ljeta u Salima. Nakon zagrebačkih Histriona i zadarskog  Kazališza lutaka trećom karikom u ovoljetnom kazališnom nizu na saljskoj sceni poslužila je nekonvencionalna kazališna trupa Dragon teatar iz Zadra. Širina ispred Kranjčevih skalina u portu, koju su izabrali za mizanscen svoje ovosezonske uspješnice “Pipi duga čarapa”, bila im je jednom od postaja na njihovoj ljetnjoj turneji kojom su s ovom predstavom obustavili mnoga mjesta po akvatoriju županije.
Scenskim prikazom jedne desetine nepodopština najpoznatije tinejdžerice u književnom štivu Pipi i njene družbe, koju je uprispodobila znamenita švedska spisateljica Astrid Lindgren, oduševili su ovdašnje mališane što su činili glavninu zahvalne publike koja je u jednom dahu odgledala njihovu predstavu.  To uprizorenje donijeli su na način parodijskog vodvilja koji u srazu s prirodnom scenografijom mediteranskog miljea na trenutke graniči s ugođajem commedie dell’arte. Tijek scenske radnje je isprepleten prijanjajućim songovima što ih je adaptirala članica ovog dramskog ansambla Ivana Begović-Habuš, a glazbu tome prilagodila Maja Šimić. Izvorni predložak književnog djela je na scenu postavljen kao autorski rad u  redateljskoj produkciji Maje Šimić, a svojom glumom i scenskim pokretima su ga na svojim plećima iznijeli poletni i obećavajući: Jelena Karoglan, Ivana Begović-Habuš, Vinko Radovčić i Mimi Zadarski. Jedna od odlika tog četverca je što se brzim transformacijama iz karakternih uloga preoblikuju  u epizodne role prodavača,učiteljice,policajca,lopova,cirkuskog žonglera.
Oduševljen dječji auditorij izvođače je na kraju podario gromkim pljeskom i ovacijama.