Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Večeras na Forumu njemačke “Borbene djevojke” i portugalski “Tabu”

Autor: Valentina Pletikosić

26.08.2012. 22:00
Večeras na Forumu njemačke “Borbene djevojke” i portugalski “Tabu”


U današnjem  glavnom programu 3. Avvantura Festival Filmforum  Zadar na Forumu će biti prikazani “Tabu”, portugalskog  redatelja Miguela Gomesa te  “Combat Girls”, njemačkog  redatelja Davida Wnendta. Objema projekcijama prethodit će prikazivanje kratkih filmova i  to “The Lost Look” (u  20.45 sati) i “The Wedding” (u 23 sata).
“Tabu”, prvi film kojeg  večeras možemo pogledati, priča je o Aurori,  starijoj Portugalki i njezinoj domaćici sa Zelenortskih otoka. One  žive pokraj Pilar, žene  koja cijeli život radi dobro drugima, ali nitko  joj za to ne pokazuje  zahvalnost, pogotovo  ne ekstremno nepovjerljiva  Aurora koja svoje preostale  godine života provodi trošeći  malu životnu ušteđevinu u  kasinu. Kada Aurora umre,  Pilar među njezinim stvarima pronalazi ljubavno pismo koje starica nikada nije  poslala svojoj staroj ljubavi.  Pilar odluči poslati pismo, a  time se priča filma potpuno  preokrene i vraća nas u ljubavnu priču koja se događa u  kolonijalnoj Africi.
Njemački film o borbenim  djevojkama iz redova neonacističkih njemačkih bandi  vrlo je cijenjen među strukom i publikom, jer problem  neonacizma i netrepljivosti  stalno je prisutan u, kako to  političari vole reći “civiliziranoj i tolerantoj” Europi,  koja umjesto da je naučila  lekciju iz 2. svjetskoj rata,  svako malo pokaže da njezini građani vrlo lako postaju sljedbenici bolesnih  ideja, o čemu svjedoči i nedavni slučaj pokolja u Norveškoj u “režiji” Andersa  Breivika.  U takve se krugove  lako ulazi, ali oni koji se  osvijeste, iz njih najčešće  izlaze tako što ih otpreme na  groblje. Oni koji budu uhvaćeni, najčešće dobiju malu  zatvorsku “kaznu” ili budu  pušteni uz “odgojne mjere”.
Filmovi ove tematike, poput kultnih “Romper Stomper ” i “American History X”,  do sada su govorili o položaju mladića koji i jesu  najbrojniji članovi neonacističkih bandi, ali kako već  sam naslov ovog njemačkog  filma govori, ovo je priča o  djevojkama koje su u  provođenju ideologije  na djelu još okrutnije.
Marisa je 20-godišnja  Nijemica koja mrzi  strance, crnce, policiju i  Židove, jer smatra da  su svi oni krivi za sve  loše što se njezinoj voljenoj domovini događa. Provocira, uglavnom je stalno pijana,  sudjeluje u krvavim  tučnjavama, a na svom  tijelu već prilično  prošaranom tetovažama naci simbola,  planira istetovirati lik  Adolfa Hitlera, jer Marisa se  stalno dokazuje svojim  muškim kolegama da je sama veća nacistkinja i od utemeljitelja pokreta. Grupi se  uskoro pridružuje Svenja,  14-godišnjakinja koja svoju  iskusnu mentoricu Marisu  slijedi poput poslušnog psa.  No, Marisa se naglo promijeni i počne preispitivati svoj  um zatrovan ideologijom kada upozna mladog izbjeglicu  iz Afganistana.
Podsjećamo, projekcije su  besplatne, a ulaznice možete  preuzeti u festivalskom šatoru od 18.00 sati. Jedna osoba  može dobiti najviše dvije  ulaznice.
DANAŠNJI PROGRAM:
Forum (Glavni program i  program kratkog filma):
20.45: “The Lost Look”, 15 minuta
21.00: “Tabu”, 111 minuta
23.00: “The Wedding”, 15 minuta
23.15: “Combat Girls”, 100 minuta
Poljana Šime Budinića (1st and 2nd Film):
20.45: “Noor”, 78 minuta
22.45: “Lapidation de Saint Étienne”, 80 minuta
Trg pet bunara (Program “Klasici na  Jadranu – Antonioni i Tati)
21.00: “L’Avventura”, 111 minuta
23.00: “Jour de fete”, 70 minuta
Kazalište lutaka Zadar (Studentski i  eksperimentalni film)
18.00: Internationale Filmschule Köln and KHM
Biograd na Moru (Program “Feelgood”)
21.00: “Letters to Juliet”, romantična komedija