Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zastrašujuće fotografije kontraproduktivne

Autor: Irena Jurjević

26.08.2012. 22:00
Zastrašujuće fotografije kontraproduktivne


Kod onih koji su ovisni o nikotinu zatrašujuće fotografije mogu malo toga postići. Jedino što mogu izazvati jesu ljutnja i revolt, što opet stvara negativne osjećaje i misli koje vode do bolesti, kazuje Kolanović dodajući da bi medijske kampanje, ukoliko uistinu žele nešto promijeniti, mogle umjesto negativne afirmacije upotrijebiti pozitivnu


Već od 1. srpnja 2013., u trenutku pristupanja u EU, s “jednom od najvećih prijetnji zdravlju čovjeka s kojom se svijet suočio” suočit će se i Hrvatska, po svemu sudeći, i putem zastrašujućih fotografija na kutijama cigareta. Naime, iz EU su nedavno stigle vijesti da će na jesen objaviti nacrt izmijenjenog zakona iz 2001., što otvara mogućnost pooštrenja odredbi koje se odnose na pakiranje cigareta.
Kakvo je stanje u Hrvatskoj po pitanju ove ovisnosti, ali i koliko je adekvatan ovakav način utjecanja na pušačke ovisnike odlučili smo upitati zadarske psihologe i liječnike.
 Broj pušačica ostao isti
Nina Kolanović, diplomirana psihologinja i profesorica psihologije u Ekonomsko-birotehničkoj školi Zadar kazuje da zastrašujuće fotografije mogu biti djelotvorne kod onih pušača koji puše do nekoliko ili samo jednu cigaretu dnevno, odnosno kod socijalnih pušača:
– Kod onih koji su ovisni o nikotinu i koji imaju gen ovisnosti zatrašujuće fotografije mogu malo toga postići. Jedino što mogu izazvati jesu ljutnja i revolt, što opet stvara negativne osjećaje i misli koje vode do bolesti, kazuje Kolanović dodajući da bi medijske kampanje, ukoliko uistinu žele nešto promijeniti, mogle umjesto negativne afirmacije upotrijebiti pozitivnu i poručiti konzumentima što sve mogu “dobiti” ako prestanu pušiti cigarete, odnosno kako vođenje zdravog života utječe na njihovo fizičko i psihičko zdravlje koje je direktno povezano s kvalitetom obiteljskih i poslovnih odnosa.
Što se tiče adekvatnih metoda u vezi prestanka pušenja cigareta Kolanović bi, kaže, uvijek preporučila psihoterapiju:
– Nije dovoljno imati gen ovisnosti, uvijek je tu i određena životnu situacija koja je dovela do razvoja ovisničkog ponašanja, zaključila je.
Iz Službe za socijalnu medicinu i javno zdravstvo pri zadarskom Zavodu za javno zdravstvo uputili su nas pak na najnovija istraživanja vezana za rasprostranjenost pušenja u Hrvatskoj koja je, prema znanstvenom radu Senke Samardžić, Gorke Vuletić i Domagoja Tadijana, djelomično u opadanju. Naime, opadanje u broju rasprostranjenosti pušača primijećeno je među muškarcima, dok je među ženama brojka ostala ista.
Najviše recidiva kod mladih
U razdoblju od 2003. do 2008. godine rasprostranjenost pušenja među muškarcima je opala s 34 na 25 posto. Najveće opadanje primijećeno je među muškarcima do 35 godina života, i to s 48 na 32 posto. Kada su u pitanju žene, rasprostranjenost je ostala ista. Ipak među mlađim ženama udio pušačica se smanjio dok se kod žena u dobi od 35 godina pa nadalje rasprostranjenost povećala.
– Smanjenje pušačke rasprostranjenosti među muškarcima u razdoblju od 2003. do 2008. godine je vjerojatno rezultat implementacije sveobuhvatnih mjera javnog zdravstva, no koje nisu imale utjecaja na žene srednje i starije dobi, primijetili su autori studije. Zašto je to tako, nisu dali odgovore, no uz navedeno primijetili su i to da je najveći broj prestanaka, ali i ponovnog recidiva u pušenju prisutan kod mlađih ljudi koji još nisu ustalili svoje pušačke navike, zbog čega bi pušačke kampanje trebale biti usmjerene upravo na te skupine.
– Potrebna je bolja organizacija potpore pušačima koji žele prestati, ali i proširenje mreže tzv. “Škola za nepušenje”, poručuju autori studije, napominjući pritom kako bi u smanjenju ovog problema trebali sudjelovati “svi segmenti društva”.