Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zbog nevremena na Jadranu niz akcija spašavanja

Autor: Hina (H)

26.08.2012. 22:00
Zbog nevremena na Jadranu niz akcija spašavanja

Foto: Filip BRALA



Zbog jučerašnjeg jakog nevremena praćenog vjetrom i kišom, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru koordinirala je niz uspješno završenih akcija traganja i spašavanja, u kojima nije bilo teže ozlijeđenih, a svi nautičari upozoravaju se na redovito praćenje vremenske prognoze i poštivanje pravila sigurnosti plovidbe.
Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture priopćeno je danas da je nestali 49-godišnji daskaš iz Poljske, koji je jučer zadnji put viđen kod Bola na Braču, a za kojim je jutros tragao i zrakoplov Obalne straže, doplivao danas oko podne do Jelse na Hvaru.
Također, kod Medulina je spašen 11-godišnji daskaš slovenski državljanin, a kod Novog Vinodolskog devet kupača.
Nakon poziva u pomoć, jedrilica kod Suska sa četiri češka državljanina otegljena je do Malog Lošinja, kao i jedrilica s Unija s tri osobe.
Na otočić Fenera kod Pule nasukao se trimaran s kojeg su spašene četiri osobe, a kod Oliba 6 – metarska jahta sa dvoje njemačkih državljana od kojih je jedna lakše ozlijeđena.
Pored otoka Žut potonula je 12 – metarska jedrilica “Helena” s koje je sedam čeških državljana neozlijeđeno doplivalo do otoka nakon čega su prevezeni na Murter.
Kod otoka Kaprije nasukala se jedrilica “Dorado” s dvoje poljskih državljana, a zbog kvara motora kod Hvara je otegljena 12 – metarska jahta sa šest osoba te odsukana jedrilica sa dvoje slovenskih državljana na Kornatima.
Također zbog kvara motora, dvije osobe spašene su u splitskim vratima te pet osoba na jedrilici kod otoka Šolte, a dvoje hrvatskih državljana koji su plutali bez pogona spasio je trajekt sa linije Mišnjak – Stinica.
Zbog opasnosti potonuća u Korčulu je dotegljen brod “Haris” na kojem je bilo 12 osoba, a na otoku Jakljan nasukala se jedrilica sa četiri češka državljana i 12 – metarska jedrilica na otoku Pagu u Mandrama.
U priopćenju navode da je putnički brod “Marko Polo” jučer sudjelovao u akciji spašavanja tročlane obitelji s jedrilice ispred Ancone, koje je brod talijanske Obalne straže prevezao do Ancone.
Jahta “John Dory” zastave Dominikanske Republike nasukala se na otočić Sv. Marinkovac na Paklenim otocima. Osim zapovjednika na jahti se nalazila još jedna osoba koja je zadobila lakše ozljede.
Svi nautičari upozoravaju se na redovito praćenje vremenske prognoze i poštivanje pravila sigurnosti plovidbe, a kupačima, osobito onima bez velikog plivačkog iskustva, preporuča se kupanje u granicama obilježenih i sigurnih kupališta.