Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Balota leži i u ženskoj ruci

Autor: Z L

26.08.2013. 22:00
Balota leži i u ženskoj ruci


Turistička zajednica mjesta Ugljan tradicionalno organizira turnir u boćanju za žene pod nazivom “ŠUG KUP”


Boćanje je tradicionalna dalmatinska igra koja je u Ugljanu izrazito popularna i igra se tijekom cijele godine u nedjeljna popodneva. Terena za boćanje u Ugljanu ne nedostaje, budući da svaki od devet zaseoka ima bar po jedan zog, a točno se zna i na kojem tko igra. Na boće pretežno igraju muškarci, ali nađe se i pokoja ženska ekipa koja tijekom godine zna baciti pokoju partiju.
Kako bi promovirala ovaj tradicionalni dalmatinski sport te potaknuli žene da se bave njime, Turistička zajednica mjesta Ugljan u proteklih nekoliko godina u sklopu manifestacije “Šetemoni Ugljanskih Guštov” (tzv. ŠUG) organizira turnir u boćanju za žene pod nazivom “ŠUG KUP”.
Čeprljanda posustala protiv Đirana
U posljednje vrijeme poraslo je zanimanje Ugljanki za ovaj sport pa se ove godine na turnir prijavio rekordan broj ekipa, a sudjelovale su ekipe: Udruga Điran – Muline, Udruga Điran – Selo, Udruga Aria, Turistička zajednica mjesta Ugljan, Čajniz te Čeprljanda. Turnir se igrao na zogu pizzerije Azur 21. i 22. kolovoza u večernjim satima.
Borba je bila žestoka, iskusne ekipe postavile su letvicu visoko, ali ni početnice nisu puno zaostajale, što se dokazalo i u finalu u koje je ušla neiskusna Čeprljanda s iskusnim članicama udruge Điran. Iskustvo je ipak prevladalo te je pobjedu odnijela ekipa Điran -Selo.
Rekordan broj sudionica
Turnir je bio izrazito zanimljiv i odlično posjećen, a zabave i smijeha nije nedostajalo ni na terenu ni izvan njega. Iako je turnir amaterski, sve su natjecateljice pokazale pravi sportski duh, pravu želju za pobjedom, pa čak i one koje su tada prvi put u životu držale boću u ruci.
Ovo je prvi put da je na ženskom turniru u boćanju u Ugljanu sudjelovalo toliko ekipa te izgleda da će turnir u boćanju za žene u Ugljanu u potpunosti procvjetati i zaživjeti te postati jednom o ljetnih sportskih atrakcija ŠUG-a.