Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bit će dobre kapljice: krenulo je s muškatom žutim

Autor: Damir Maričić

26.08.2013. 22:00
Bit će dobre kapljice: krenulo je s muškatom žutim

Foto: Vedran SITNICA



Krenulo je s muškatom žutim, s prvih pola hektara Željko Uzelac i Radoslav Bobanović na plantaži Poljoprivredne zadruge Maslina i Vino pod Tinjem po točnom određenju struke – šećeri 22 i kiseline 6,8, odredilo je utorak za početak berbe grožđa. Beru se, naravno, rane sorte. Nakon muškata ići će chardonnay, potom će već i crno – prvo merlot, pa syrah (shiraz) pa tako redom.
S naznačenim šećerom i kiselinom očekivati je vino od 13,5 do 14 alkohola i kiselinom i lijepim kiselinama, s neprovrelim šećerom na oko pet.
– Ovu prvu berbu možemo nazvati biranu, jer dio ćemo grozdova ostaviti, a od nje ćemo praviti suho vino. Jednu četvrtinu muškata ostavit ćemo na panju za kasniju berbu za proizvodnju polusuhoga desertnog vina, napominje nam Bobanović.
To je onaj čudnovati desertni muškat koji nas je oduševio pred koju godinu, a bogme i Nadbiskupiju i Kaptol kao važne kupce. Lanjski suhi muškat koji PZ MasVin radi potrošen je, a poluslatkog ima još nešto malo.
Muškat je malo neobična i zahtjevna sorta. Daje vino koje jedino ima aromu grožđa, spada u najstarije sorte na svijetu. U naš kraj vratila ga je PZ MasVin, iako znamo da je iz Dalmacije maršal Marmont muškat slao Napoleonu.
MasVin ima 11 hektara vinograda, odnosno gotovo 50.000 panja.
– Očekujemo šest vagona grožđa, što s randmanom od 50 posto treba dati 30.000 litara vina.
– Godina je za vino bila dobra. Naravno govorimo s našim iskustvom riješenog navodnjavanja. Više smo problema i s vinom, a posebno maslinom imali s obilnim kišama na početku vegetacije i cvata nego sa sušom. Vino očekujemo dobro, odnosno vrhunsko, kazuje nam Bobanović.