Vile Velebita i Nin kakav je nekad bio

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Jurica GAŠPAR

Ninsko kulturno ljeto zahuktalim ritmom nastavlja svoju putanju animacije posjetitelja drevnog kraljevskog grada te se najnovijim programskim događanjem upravo zaustavilo u galerijskom prostoru Barokne kuće. U tom kultnom i nezaobilaznom prostoru ninske kulture traje nedavno otvorena izložba "Vile Velebita i Nin kakav je nekad bio", multimedijalne umjetnice Sarite Škulić-Ćurko, koja se na zanimljiv način bavi duhovnom ostavštinom i baštinskim običajima naših pređa.

Njezine instalacije postavljene ovom prilikom u ninskoj galeriji Višeslav rađene su na podlozi baštinskih običaja i tradicijske nošnje na pirevima u ovom kraju. Pri tom svome kreativnom izričaju Škulić se nije oslonila na materijalni aspekt te ostavštine, već je naglasak stavila prvenstveno na duhovnost koja izvire iz toga, ukazujući na neprocjenjivu vrijednost nematerijalne baštine koju su nam namrli naši djedovi i bake.

Najbolji did na svitu

Nadahnuće za to su joj njen dida Marcelin i baka Milka kod kojih je provela čitavo svoje djetinjstvo, a koje je u neizbrisivom sjećanju pohranila i pamti najljepšim dijelom svoga života. Ganutljivim i emotivnim riječima isprekidanim suzama i jecajem je zborila o svom didu i baki.

- Ovu izložbu posvećujem mom didu Marcelinu, najboljem didu na svitu, koji me naučio što je bezuvjetna ljubav, te mojoj dragoj baki Milki, koja me je naučila svemu što danas znam i koja mi je u djetinjstvu ucijepila ljubav prema svemu lijepom, podsvjesno znajući da mi time daje formulu egzistencijalnog, kreativnog i emotivnog opstanka nakon svih životnih drama. Možda i vi ovom dijelu izložbe - Nin kakav ga danas pamtim - putujući sa mnom kroz vrime pronađete izgubljeni komadić sebe. Ako uspijem u tome, smatrat ću ovu izložbu uspješnom i da sam njome u potpunosti ostvarila svoju namjeru njome, biranim riječima je predstavila svoj opus posvećen didu i baki autorica Sarita.

Život s bakom i djedom od najranijeg djetinjstva naime, ostavio joj je neizbrisiv trag od kojeg baštini mnogo toga lijepog, čime je uspjela nadograditi svoj duhovni status i percepciju te zadobiti metafizičke vidike kojima ponosno kroči životom.

Poveznica sa Zoranićem

Ovu izložbu objedinjuju dvije tematske cjeline: Zoranićeve velebitske vile i njegov metafizički itinerar kroz velebitske pejsaže i stanja svijesti, te ne tako davna prošlost Nina iz vremena naših baka i didova, s krajnjim ciljem autorice da time skupi na jednu hrpu "rasutu ninsku baštinu", kako ona pritom veli.

Njena poveznica sa Zoranićem proizlazi iz toga što je i sama poput njega rođena u Zadru a odrasla u Ninu, gdje je ovaj na ovdašnjim zelenim proplancima i s pogledom na obližnju planinu napajao svoju pjesničku dušu. U tom duhu i ozračju je i koncipirala ovu izložbu kao otklon od dosadašnjeg načina života i otvaranje nove životne stranice, neopterećena prošlošću, spremna za nova saznanja, bez sumnji i straha od neuspjeha, srama i podsmijeha okoline.

Izložba je upriličena pod pokroviteljstvom i u organizaciji Grada Nina, te je umjetnicu predstavila nazočnima na svečanosti otvorenja Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu u tom administrativnom tijelu. Svojom pjesmom tu večer umjetnosti u Baroknoj kući su oplemenili klapa Kondura iz Nina te glazbeni duet iz crkvenog zbora ninske župe. Lik Zoranića je oživotvorio i utjelovio glumac Renato Škulić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno