Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stanojkovski: Gradska vlast nije pokazala lojalnost festivalu

27.08.2017. 10:14
Stanojkovski: Gradska vlast nije pokazala lojalnost festivalu


Na velika vrata Avvantura Film Forum Festival ušao je u Zadar prije osam godina. Punih sedam godina dovodio je glumce, redatelje i ine filmaše u ovaj grad, da bi od ove godine glavni dio festivala dobio novog domaćina – otok Vis. Već duže vrijeme naslućivalo se kako puca ljubav između Grada Zadra, kao jednog od glavnih financijera, i ovog sad već nadaleko poznatog festivala. A da je došao kraj moglo se pretpostaviti nakon što iz Avvanture za ovu godinu nisu uopće tražili potporu Grada Zadra. Razloge odlaska na Vis otkriva nam Sergej Stanojkovski, osnivač i direktor festivala.
– Prije tri godine je Radovan Dunatov, pročelnik za kulturu i šport Grada Zadra, zaprijetio da će skratiti, a zatim ukinuti proračun za festival. Morate imati u vidu da je to razdoblje kada festival svake godine značajno raste, prepoznaje ga i MEDIA Creative Europe kao jedan od četiri naj festivala u Hrvatskoj, uz bok Motovunu, Zagrebu i Animafestu. U isto vrijeme Dunatov govori o kraćenju budžeta bez ikakvih objašnjenja. Od tada pokušavam komunicirati s Gradom o nužnosti dugoročnog planiranja. Dobio sam jako puno obećanja, tapšanja po ramenu i to je to. Nakon prvog kraćenja je tadašnji gradonačelnik, dr. Vrančić, obećao korigirati kraćenje budžeta i izrazio žaljenje što se to desilo. Nakon tog obećanja, uslijedilo je sljedeće kraćenje, a s takvim budžetom s kojim je bilo nemoguće organizirati festival, bio je upoznat i njegov nasljednik Kalmeta. I on je u više navrata obećavao vraćanje na staro. Na osnovu tih dogovora festival je ušao u obveze da bi nastavio kontinuitet. Međutim, gradska vlast nije pokazala lojalnost prema festivalu i odgovornost prema već višegodišnjem ulaganju javnih sredstava u isti, objasnio je Stanojkovski.
Dijelom ste se zadržali na ovom području, jer se dio filmova i ove godine prikazuje u Kraljevskim vinogradima?
– Sa svim partnerima s kojima smo dobro surađivali, nema razloga da ne nastavimo dobru suradnju pa tako i s gospodinom Rajićem i Kraljevskim vinogradima.
Postoji li mogućnost povratka festivala u Zadar?
– Festival je uvijek bio otvoren za suradnju sa svim odgovornim partnerima. U proteklih osam godina gostovali smo u Rovinju, Biogradu, Ugljanu, Benkovcu i na drugim lokacijama. Napominjem, nije lako odgojiti i privući publiku, a to nam je u Zadru uspjelo. Očigledno, pročelnik Dunatov za to nije imao razumijevanja, zaključio je Sergej Stanojkovski.