Čuvarica starog bibinjskog govora širi rič svojih predaka

Slika korisnika valentinam
RADNO LJETO PJESNIKINJE SAMANTHE PEDIŠIĆ
Za ovo me selo sve veže i ne bi ni mogla zamisliti da živim negdje drugdje. Ovdje mi je obitelj, ovdje su mi prijatelji, ovdje mi ne nedostaje inspiracije, rezimirala je svojedobno svoju ljubav za pisanu riječ Samantha, naglasivši kako ju je s mjesnim dijalektom upoznala baba Rajka, kojoj je i posvetila svoju prvu zbirku
Arhiva ZL
Djevojku (u sredini) krasi laskavi epitet "čuvarica starog bibinjskog govora"

 Aktualno ljeto je bilo i više nego radno za mladu bibinjsku pjesnikinju Samanthu Pedišić. Djevojka, koju krasi laskavi epitet "čuvarica starog bibinjskog govora" nije odbila ni jedan poziv da javno čita svoje pjesme, izdane prije pola godine u zbirci „Dođi na kafu“.

Samantha je napisala trideset pjesama, specifičnih po tome što su sve napisane u bibinjskom dijalektu, danas sve manje i manje u svom izvornom obliku u upotrebi, čime je dala svoj obol ne samo očuvanju govora svojih predaka, već i očuvanju seoskih običaja, tematizirajući kroz svoje stihove prije svega svoje selo i njegove stanovnike, prva, nakon gotovo 40 godina i pjesama poznatog mjesnog pjesnika Ante Sikirića. Nije stoga ni najmanje čudno što joj je upravo Ante bio mentor, ponosan, kako je više puta istakako, na svoju mladu sumještanku.

- Za ovo me selo sve veže i ne bi ni mogla zamisliti da živim negdje drugdje. Ovdje mi je obitelj, ovdje su mi prijatelji, ovdje mi ne nedostaje inspiracije, rezimirala je svojedobno svoju ljubav za pisanu riječ Samantha, naglasivši kako ju je s mjesnim dijalektom upoznala baba Rajka, kojoj je i posvetila svoju prvu zbirku.

I onda, od promocije, koja je održana u mjesnoj školi u prosincu prošle godine i koja je okupila cijelo selo, Samantha nije stala. Spomenuto, nastupala je gdje god su ju zvali, ne zapostavljajući ni pisanje novih pjesama, predstavljući ih, dakako odmah javno, na zadovoljstvo publike. Jedna od novih pjesama bila je i "Zet za pet", redovito na njenom čitalačkom programu.

- Trudim se uvijek pisati, pronaći neku novu inspiraciju, neku novu temu. Ta "iskra" je u meni stalno prisutna i stalno me potiče na stvaranje nečeg novog. Za ovu novu pjesmu, konkretno, inspiracija mi je bila moja mama koja me potakla i dala mi materijala kao i niz puta do sada, ističe Samantha.

"Zet za pet" je "stigao" među Bibinjce na "Bibinjskoj besidi", jednom od brojnih događanja na kojima je bila. Čitala je Samantha i na "Sjećanjima na bibinjske branitelje", "Bibinjskim guštima", koncertu mjesne klape "Garofuli"... ne dvoumeći se nimalo, prihvaćajući svaki poziv da razveseli svoje sumještane, dakako i ne samo njih.

- Uvijek mi je drago kada sam u prilici da recitiram svoje pjesme, da ih čitam za ljude koji to vole i cijene tako kada god dobijem poziv, nastojim se odazvati, ističe mlada pjesnikinja i dodaje kako su nove pjesme u pripremi, a nada se i nova zbirka.

Krešimir BUKVIĆ

 

 

-- Slika

Samantha i klapa Garofuli na bibinjskom nastupu

Leo BANIĆ

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)