Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

FOTO: Nakon kišne Poljske, Krila Oluje doma dočeli bura, kiša i velika torta

28.08.2018. 06:30
FOTO: Nakon kišne Poljske, Krila Oluje doma dočeli bura, kiša i velika torta


Prigodnom svečanošću i velikom tortom, jučer je u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik obilježen 50. nastup akro grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje. Nakon nastupa u zrakoplovnoj bazi Radom u Poljskoj, povodom 100. obljetnice Ratnog zrakoplovstva Poljske, pilote je dočekao načelnik stožera baze puk. Krešimir Ražov. Uz Ražova i predstavnike medija, čestitke su im uputili i njihovi tehničari koji se brinu za sigurnost njihovog nastupa.
– Između ukupno 180 nastupa, Krila Oluje danas slave 50. međunarodni nastup. Za doći do tog broja, uloženo je puno truda i napora, ali korak po korak i do toga smo stigli. Među svim ti nastupima ipak bi istaknuo RIAT 2016. kad smo osvojili nagradu za najbolji nastup. Nagrada je bila veliko priznanje za nas, mlade momke koji smo tad, u godinu dana savladali sve prepreke i preuzeli grupu, rekao je vođa grupe sat. Darko Belančić.
Nažalost, nastup u Poljskoj je otežalo loše vrijeme. Najlošije je bilo baš za nastupa hrvatskih pilota. Odrađena su dva nastupa, ali bez vertikalnih manevara. Međutim, zašto je lijepo biti pilot Krila Oluje, kazivao je bojnik Ivan Andžić.
– Posebno lijepo je letjeti u grupnom letenju. Nadamo se da ćemo odletjeti još 50 nastupa. No za sve treba puno truda i odricanja. No mi u tome uživamo, a nadamo se i svi na zemlji. Naši nastupi su promocija za cijelu zemlju i oni su vrlo cijenjeni. Mi se već sad znamo sa svim akro grupama stranih zrakoplovstva i ovi nastupi služe za razmjenu iskustava. U samoj vještini pilotiranja, mi smo paru s ostalim svjetskim pilotima. No druga je stvar u organizaciji i mogućnostima koje su na raspolaganju HRZ-u, rekao je bojnik Andžić dodajući da je po njemu, najbolja svjetska akro-grupa talijanski Frecce Tricolori.
Objektivno, Krila Oluje su u vrhu akrobatskog letenja zbog elemenat koje izvode, ali ne is zbog same pojave. Naime, kaže Andžić, hrvatski piloti ne lete na bučnim zrakoplovima i nemaju uređaje za ispuštanje dima koji dodatno čini nastup atraktivnim. No zbog izvođenja zahtjevnih akrobatskih elemenata, Krila Oluje su daleko cjenjeniji od struke nego od obične publike. Program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska).