NAKON PRIMJEDBI NA RAD HITNE - Dr. Orlović: Navodi su zlonamjerni, a slučajevi o kojima govore su iz 2015.

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
STANJE U ZAVODU ZA HMP
Što se tiče racionalnog poslovanja Zavoda, na našim web stranicama su kompletna izvješća u kojima se vidi plan nabave i financijski plan te ogroman višak koji je napravljen u protekle tri godine u Zavodu, a dio teksta u kojem se mene osobno proziva je preuzet iz dnevnih tiskovina u kojima me se pokušalao diskreditirati kao ravnatelja, ističe dr. Predrag Orlović
Zvonko Kucelin
Hitna pomoć

Na adresu naše redakcije stigao je dopis i nekoliko dokumenata koji potpisuju "djelatnici službe sanitetskog prijevoza Zadarske županije" uz napomenu kako zbog straha za egzistenciju i izjave koju su bili prisiljeni potpisati o čuvanju poslovne i profesionalne tajne, se ne usuđuju otkriti svoj identitet, a povod javljanja, kako su napisali, je revolt zbog izjava meritornih povodom tragične smrti pok. Mattea iz Zaprešića te loše stanje u zadarskom Zavodu za hitnu medicinu. U istom dopisu naveli su niz primjedbi na rad zadarske HMP vezanih uz racionalnost trošenja novca, a kako bi dobili i drugu stranu priče, zatražili smo od ravnatelja dr. med. Predraga Orlovića očitovanje.

On slučaj iz Zaprešića radi nedostatkka informacija nije želio komentirati, no sve ostalo, a posebice zbog dijelova koji se odnose isključivo na njega, jest. Uvodno je napomenuo kako je po spajanju saniteta 1. lipnja ove godine trebalo obaviti dosta pripremnih radnji počevši od ugovaranja timova sa HZZO-om pa do potpisivanja ugovora, prebacivanja podataka s programa Doma zdravlja i svih njihovih podataka na programe HMP, pa do obučavanja djelatnika radu na novom programu e-sanitet.

Plaće kasnile tek jedan dan

- Ogroman posao koji se obavljao paralelno s organizacijom turističke sezone te velik broj djelatnika koji je na bolovanju nas je primorao na popunu radnih mjesta s novim natječajima kako bi sanitetski prijevoz mogao normalno funkcionirati. Određeni broj vozila koje smo naslijedili na popravku je trebalo osposobiti i nastaviti normalno funkcioniranje. U tom periodu sva sredstva koja su išla za isplatu plaća djelatnicima bila osigurana iz sredstava Zavoda za hitnu, a budući da je tek na posljednjoj sjednici UV HZZO 30. srpnja prihvaćena Mreža sanitetskog prijevoza Zavod je posljedično imao manjak od 1,2 milijuna kuna koje je HZZO isplatio retroaktivno, dva mjeseca kasnije. Plaće su kasnile svega jedan dan radi obračuna koeficijenata koji su bili različiti od onih dostavljenih iz Doma zdravlja.

Što se tiče racionalnog poslovanja Zavoda, na našim web stranicama su kompletna izvješća u kojima se vidi plan nabave i financijski plan te ogroman višak koji je napravljen u protekle tri godine u Zavodu, a dio teksta u kojem se mene osobno proziva je preuzet iz dnevnih tiskovina u kojima me se pokušalao diskreditirati kao ravnatelja koji neracionalno troši sredstva Zavoda. Slučajevi koji se navode su se zbili 2015., na početku mog mandata i već su prošli brojne inspekcije te u njima nije nađeno ništa sporno, osim način na koji se to želi prezentirati po tko zna koji put.

Na navode "djelatnika" kako je jedna medicinska sestra neovlašteno uzela pečat lječniku te ispisivanjem fiktivnih recepata oštetila HZZO te da štetu nije podmirila ona nego Zavod za HMP Zadarske županije, odgovara kako je to točno, no da nedostaje podatak kako je Zavod taj novac naplatio od djelatnice, dao joj opomenu i uputio ju Etičkom povjerenstvu Hrvatske komore medicinskih sestra na daljnje postupanje. Naveo je i kako je proces vezan uz taj događaj još pred sudom i Medicinskom komorom te da o ishodima ovisi i status spomenute djelatnice u Zavodu.

Usklađivanje propisa i turistička sezona

Optužbe da je on osobno noćenje sa suprugom i djecom u luksuznoj dvoetažnoj sobi Gallery suite hotela Park Boutique Varaždin platio karticom Zavoda također opovrgava te navodi kako se radilo o obilježavanju Dana hitne medicinske službe, a da je on račun za jedno noćenje za svoju obitelj podmirio te da je, kako je greškom na računu Zavoda ostala vrijednost boravišne pristojbe u iznosu od 27 kuna koju je onda on, po upozorenju iz računovodstva podmirio. Pojašnjava i kako nije bio običaj da se računi za smještaj plaćaju poslovnom karticom no da je u konkretnom ovom slučaju, budući da je smještaj osigurao organizator u zadnji tren, pošto nije planirao nazočiti, dogovoren takav način rješavanja računa.

Da je nova voditeljica sanitetskog prijevoza višestruka prevarantica koja je, između ostalog, dok je radila u jednom domu umirovljenika ukrala korisnici 4000 kuna te oštetila Zavod za HMP Splitsko-dalmatinske županije za iznos od 16.869 kuna koji joj je 2014. ovršen sa računa dr. Orlović ističe kako je preneseno iz medija.

- Prilikom zapošljevanja u Zavodu 2013. godine djelatnica je priložila svu dokumentaciju kao i onu u kojoj je vidljivo da nije kazneno prijavljena. Imenovana je na mjesto voditeljice sanitetskog prijevoza nakon provedenog vještačenja Centra za profesionalnu rehabilitaciju u kojoj je utvrđena smanjena sposobnost te velika mogućnost štete za zdravlje ukoliko nastavi obavljati poslove med. sestre u timu T1, tvrdi dr. Orlović te pojašnjava i tvrdnje anonimnih autora dopisa da su od 1. lipnja računi za sanitetski prijevoz nejasni i da kopije ne dobija pacijent, već da ih ima samo voditeljica saniteta koja novac potom ne nosi u blagajnu zbog tehničkih problema. Kaže kako se radi o računima za privatnu naplatu sanitetskog prijevoza koji su se zbili u prvim danima preustroja, dok još nije na UV Zavoda izglasan cjenik naplate te da se stoga nije ni mogao obraditi na način koji se trenutno prakticira. Također, ističe da je voditeljica sve odradila u dogovoru s računovodstvom.

- Naravno da je ovo pismo zlonamjerno, budući da je period od dva mjeseca u kojem smo pokušali uskladiti svu papirologiju i računalne programe u vrijeme turističke sezone iznimno kratak, zaključio je dr. Orlović.

Zakoni i praksa

- Inspektorat je utvrdio niz nepravilnosti u radu što Zavoda za hitnu medicinu, što sanitetskog prijevoza još dok smo bili pod Domom zdravlja Zadarske županije, no odkako su politički bodovi i udobne kožne fotelje iznad empatije i humanosti, odkad je „liječnicima“ Hipokratova zakletva tek misaona imenica, nitko od odgovornih nije odgovarao, navode anonimni autori dopisa poslanog našoj redakciji. Dr. Predrag Orlović, ravnatelj Zavoda za HMP ZŽ odgovara kako su nakon brojnih inspekcijskih nalaza od Inspektorata rada, Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija i brojnih drugih utvrđene dvije nepravilnosti - da je

potrebno imenovati Povjerenstvo za unutarnji nadzor te Plan i program rada dostavljati u Ministarstvo te da vozač koji je primljen za rad u turistički tim HMP nije imao 12 mjeseci iskustva u poslovima vozača već devet mjeseci. To je, kaže dr. Orlović, nažalost uvjet za primanje djelatnika u stalni radni odnos te da su na isti način dužni primati i djelatnike na određeno, što u praksi nije uvijek moguće radi nedostatka kadra budući da osobe koje imaju više iskustva uglavnom rade kod poslodavaca na neodređeno i neće radi tri mjeseca rada u Hitnoj prekinuti radni odnos.

Uočene manipulacije s brojem sati provedenim na putovanju

- U Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu gotovo ništa se ne radi po pravilima struke, kojima su meritornima puna usta i time se ograđuju odnosno obmanjuju hrvatsku javnost. Bez obzira na kolektivni ugovor u kojem je definiran i krajnji datum isplate osobnog dohotka, ravnatelj po par dana drži naš novac na banci i tako vjerovatno ubire neke novce. Po spajanju sanitetskog prijevoza sa HMP bili smo primorani potpisati Izjavu o čuvanju poslovne i profesionalne tajne, koja nam je prezenitana u vidu Zakona o zaštiti osobnih podataka, dok u stvarnosti nam prijete izvanrednim otkazima, odnosno kaznenim progonom (čl. 295 Kaznenog zakona), ako u javnost izađemo sa nezadovoljstvom glede prastarog voznog parka (teretnog ovjesa), uvjetima rada (na redovitoj bazi se događa da radimo popodnevnu smjenu od 14 do 22 na punktu saniteta, a da nas voditeljica za idući dan stavi za „vanjski prijevoz“ do nekog KBC-a ili toplica u koje pacijenti moraju doći primjerice do sedam sati. Zato se nerijetko na put kreće već u 2.30, odnosno da radimo jutarnju smjenu od šest do 14 sati, pa nas taj isti dan stavi u noćno dežurstvo od 21 do pet sati, navedeno je u anonimnom dopisu. Ravnatelj dr. Predrag Orlović obrazložio je i to. Kaže kako su Izjavu o čuvanju poslovne i profesionalne tajne dobili od HZZO-a nakon stupanja na snagu Zakona o zaštiti osobnih podataka i da su ju bili svi dužni potpisati, kako djelatnici Uprave, odjela za hitnu medicinu i odjela za sanitetski prijevoz. Što se rasporeda rada tiče, ističe da ga određuje voditeljica sanitetskog prijevoza u dogovoru sa djelatnicima koji su potpisali izjavu o prekovremenom radu i to upravo radi velikog broja bolovanja u ljetnim mjesecima, što je, tvrdi dr. Orlović, praksa u sanitetskom prijevozu. Za isplatu dnevnica i prekovremenih sati napominje da se svima isplaćuju nakon obrade svih podataka sa žaljenjem dodajući kako su uočene manipulacije s podacima tj. brojem sati provedenim na putovanju.

Kako djelatnici vide tragediju u Zaprešiću

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije prokomentirali su slučaj tragične smrti 22-godišnjeg mladića iz Zaprešića, a evo kako ga oni vide:

- Dužnost nam je hrvatsku javnost „upozoriti“ na nezakonitosti u radu Zavoda za hitnu medicinu RH. Tvrde da je sve je slučaju pok. Mattea sve „odrađeno“ po pravilima struke, iako su prvi na mjesto tragedije izašli djelatnici sanitetskog prijevoza. Time su se meritorni i odgovorni ogriješili o Pravilnik o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja sanitetskog prijevoza (temeljem čl. 9. pravilnika sanitetski prijevoz ne smije obavljati poslove iz hitne medicine), Zakon o sigurnosti na cestama u kojem, sukladno članku 149. i 153. ne smiju obavljati poslove iz hitne medicinske pomoći te Pravilnik o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinskotehničke opreme, vozač HMP sukladno članku 21. Pravilnika obvezan završiti edukaciju, što su temeljem čl. 35 dužni napraviti u roku od godine dana od dana stupanja na snagu Pravilnika. U članku 17. jasno je definirano da u Timu 2 HMP mora biti dva medicinska tehničara/sestre s edukacijom iz područja hitne medicine i jednom godinom iskustva u Timu HMP i propisanim vozačkim ispitom B kategorije, dok vozači saniteta moraju imati završenu tek srednju prometnu školu za vozača ili vozač sa prije navedenom edukacijom. U Timu 1 mora biti i liječnik sa edukacijom iz HMP i tri godine iskustva u Timu HMP te medicinski tehničar/sestra koji mora zadovoljiti uvjete kao i u Timu 2, navedeno je u dopisu uz konstataciju kako je apsurdana nalaz obdukcije u kojem odgovorni tvrde da je pok. Matteo imao urođenu srčanu manu stoga što je on bio dugogodišni astmatičar i koristio lijek Ventolin (salbutamol–bronhoinhalator) osnovni i često upotrebljavan lijek u terapiji astme, koji dugogodišnjom primjenom razvija srčane bolesti. Ističu kako su se ova, ali i ine druge tragedije mogle izbjeći da nije bilo morbidnih odluk Ministarstva zdravlja RH poput izdvajanja sanitetskog prijevoza iz okvira HNP 2006. godine zbog veće i bolje učinkovitosti te pripajanje Domovima zdravlja, a potom zbog racionalnijeg trošenja sredstava vraćanje saniteta ponovno u sastav HMP.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)