Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SA SVEUČILIŠTA: Nove komunikacijske platforme iz temelja mijenjaju medije

27.08.2018. 14:10
SA SVEUČILIŠTA: Nove komunikacijske platforme iz temelja mijenjaju medije


Informacijska tehnologija promijenila je tradicionalne medije u organizacijskom, sadržajnom i ekonomskom smislu. Procesi medijske prakse i prakse u odnosima s javnošću posredstvom novih komunikacijskih tehnologija svakim su danom sve složeniji. Nove komunikacijske platforme i konvergencija medija oblikuju medijski okoliš i medijsku publiku, a pred medijske profesionalce postavlja nove zahtjeve i izazove. Da bi mogli pratiti brze promjene, medijskim stručnjacima, novinarima, glasnogovornicima i zaposlenicima u službama za odnose s javnošću, potrebna je kontinuirana multidisciplinarna naobrazba koja će biti fokusirana na nove uvjete javne komunikacije koje nameće informacijska tehnologija.
Takvu naobrazbu mogu dobiti i na ovogodišnjoj Ljetnoj školi Informacijske tehnologije i mediji, koja se od danas do 31. kolovoza održava na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru. Na svečanom otvaranju u prostoru Code Huba, smještenom u Studentskom domu, prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ivanka Stričević posebno je pohvalila interdisciplinarnost i multidisciplinarnost koja se promovira u radu škole.
– Ovaj pristup ljetne škole koji ide prema multidisciplinarnosti ovdje je u Zadru na plodnom tlu. Želim vam puno kritičkog diskursa, rasprava, učenja, onih istraživačkih upita koji vode u nove ideje i inovativne pristupe, puno promoviranja akademskih vrijednosti ali i ljudskih i profesionalnih, koje ćemo transferirati u našu zajednicu. To nisu problemi koji se tiču samo znanstvene zajednice, nego svih nas koji živimo u brzo mijenjajućem društvu, s tehnološkim i drugim s njima povezanim promjenama, rekla je prorektorica Stričević.
Polaznicima su na otvaranju uspješan rad poželjele i prof. dr. sc. Jadranka Lasić Lazić te dr. sc. Ljiljana Zekanović-Korona.
Predavanja će održavati profesori Zagrebačkog sveučilišta, Sveučilišta u Mariboru, Sveučilišta u Ljubljani i Sveučilišta u Zadru, dok će radionice voditi profesori, asistenti i novinari Nove TV i HRT-a. Nastava i radionice posvetit će posebnu pozornost stjecanju novih znanja i novih vještina iz područja digitalne kulture, fotografije i multimedije u medijskoj praksi. Ciljevi škole će se ostvariti razmjenom profesionalnih i stručnih iskustava u interaktivnoj komunikaciji polaznika i nastavnika.