Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Tko je i zašto prenosio i pljačkao umjetnička i kulturna dobra?

27.08.2018. 14:13
Tko je i zašto prenosio i pljačkao umjetnička i kulturna dobra?


 
Na Sveučilištu u Zadru danas je otvorena Međunarodna ljetna škola "Provenance, why does it matter? Provenance, Dispossession and Translocation Research". Ljetna škola organizirana je u okviru međunarodnog trogodišnjeg istraživačkog projekta Transfer of Cultural Objects in the Alpe Adria Region, a kroz zajednička istraživanja različitih nacionalnih timova pokušat će se odgovoriti na pitanje: Tko je prenosio i translocirao (i koje) umjetnine, kada i zašto?
Kroz različite primjere obradit će se problematika provenijencije, odnosno povijesti vlasništva umjetnina, razlozima promjene vlasništva, oduzimanjem i odnošenjem, odnosno premještanjem umjetnina, pljačkom, uništavanjem, krađom kulturnih dobara i njihovom daljnjom sudbinom, metodologijom istraživanja različitih izvora i pitanjem restitucije, najavila je dr. sc. Antonija Mlikota, docentica na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, koja zajedno s voditeljicom dr. sc. Ljerkom Dulibić, dr. sc. Ivom Pasini Tržec i doktorandom Ivanom Ferenčakom čini hrvatski istraživački tim. Osim hrvatskog tima, u projektu TransCultAA sudjeluju timovi iz Njemačke, Italije i Slovenije te pridruženi partneri iz Austrije.
Pozdravljajući sudionike škole, prorektorica Sveučilišta u Zadru za studije i studente prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić rekla je kako je tijekom svoje dugogodišnje povijesti Zadar odigrao važnu ulogu na istočnoj obali Jadrana kao mjesto susreta različitih naroda, civilizacija, jezika i kultura. Zbog toga Zadar i njegova okolica predstavljaju vrlo bogato i zanimljivo područje za istraživanja, posebno u području humanističkih i društvenih znanosti, u kojima Sveučilište u Zadru tradicionalno postiže izvrsne rezultate.
– Velika nam je čast ovdje ovog tjedna imati toliko uglednih govornika, znanstvenika i stručnjaka koji su se okupili na ovoj međunarodnoj ljetnoj školi kako bi razgovarali o različitim temama vezanim uz glavnu temu, to jest podrijetlo, odnošenje i premještanje umjetničkih predmeta. Sigurna sam da će svi sudionici, bez obzira na svoju profesiju, naći program vrlo zanimljivim, intrigantnim i izazovnim te da će on dodatno potaknuti njihovu znatiželju i poticati ih u njihovim istraživanjima, istaknula je prorektorica Balić-Nižić.
Sveučilište u Zadru, rekla je, vidi svoju ulogu i odgovornost u poticanju i podržavanju svih lokalnih, nacionalnih i međunarodnih aktivnosti koje pridonose kritičkom diskursu i dijeljenju, umrežavanju, znanstvenoj radoznalosti, prijenosu znanja i akademskih vrijednosti.
Polaznici Ljetne škole će se kroz odabrane studije slučaja upoznati s različitim problemima iz područja provenijencije umjetnina; od mogućih problema i prepreka u procesu istraživanja, korištenja izvora i pregleda trenutnih baza podataka, pravnih okvira u raznim državama, političkih i društvenih promjena, poslijeratnog pregovaranja (povratak, restitucija, odšteta), utjecaja migracije stanovništva na umjetnine, dislokacijama, translokacijama i odnošenjem umjetnina, pljačkanjem i uništavanjem umjetničkih djela, različitim praksama oblikovanja poslijeratnih muzejskih zbirki i privatnih zbirki itd.
Projekt TransCultAA traje tri godine (rujan 2016. – kolovoz 2019.), te podrazumijeva čitav niz istraživačkih i prezentacijskih projektnih aktivnosti poput ove Ljetne škole. Multinacionalni tim istraživača u posve novim okvirima transnacionalne suradnje analizira "uporabu prošlosti" (Uses of the Past) u kontekstu specifične problematike vezane uz kulturnu baštinu na području regije Alpe Jadran.
Uz stručni dio škola ima i dva zanimljiva javna događaja. U Kneževoj palači večeras će se u 20 sati otvoriti poster izložba "Istraživanje podrijetla umjetnina u Hrvatskoj – odabrani primjeri", fokusirana na teme provenijencije, razvlašćivanja umjetnina s prostora Hrvatske tijekom 20. stoljeća. U četvrtak u 20 sati u crkvi sv. Donata voditelji istraživačkih timova prezentirat će projekt TransCultAA.