ZADARSKI ZASTUPNICI U SABORU: Najviše izostajala Glasovac, pa Vučetić, a Perić i Lončar ni jednom

Slika korisnika valentinam
PREMA NAJNOVIJEM SABORSKOM IZVJEŠĆU
Svaki moj neopravdani izostanak ipak je bio opravdan, odnosno vezan za posao profesora na Sveučilištu Zadar. Riječ je samo o tome da nisam stigao prijaviti svoj izostanak, pojašnjava Marko Vučetić, nezavisni zastupnik
PIXELL
Sabina Glasovac (SDP) i Marko Vučetić (nezavisni) na popisu su zastupnika s neopravdanim izostancima
Sabor RH objavio je najnoviji izvještaj o neopravdanim izostancima zastupnika te ukupnoj novčanoj kazni koju moraju platiti. Riječ je o razdoblju od srpnja prošle godine do početka kolovoza ove, u kojem je na ime kazni za neopravdane izostanke u državni proračun  uplaćeno ukupno 40.000 kuna. 
 
Praksa novčanog kažnjavanja zastupnika ipak nije rezultirala važnijim  korekcijama jer su neki zastupnici, poput Zadranke Sabine Glasovac, i  dalje u vrhu liste po broju neopravdanih izostanaka sa saborskih sjednica. Na najnovijoj listi je i nezavisni zastupnik Marko Vučetić, no on ipak  nije među onima s najviše izostanaka poput SDP-ove zastupnice.
Naime, od četvero zadarskih zastupnika, Glasovac i Vučetić već su se  nalazili i u izvještaju o izostanku zatupnika u svibnju koje je obuhvaćalo  proteklih devet mjeseci. Za razliku od njih, HDZ-ovi zastupnici Grozdana Perić i Davor Lončar nemaju niti jednog neopravdanog izostanka. 
 

Platit će novčane kazne

 
Bivša SDP-ova čelnica zadarskog SDP-a i jedna od najaktivnijih saborskih zastupnica tako je po najnovijem saborskom zvještaju, u odnosu na  onaj iz svibnja, broj neopravdanih izostanaka s pet povećala na sedam.  Vučetić je, pak, ovu brojku sa četiri smanjio na dva izostanka. 
SDP-ovca zastupnica u svibnju nam je svoje izostanke opravdala ovako: "Tri dana u prosincu bila sam odsutna jer mi je preminuo djed te sam  bila s obitelji u Slavoniji, jedan dan u sam izostala zbog puta u Makedoniju, a za peti dan izostanka se zaista ne sjećam zbog čega sam bila odsutna jer nemam podatak o kojem se datumu radi", kazala je Glasovac,  no o najnovijem izvještaju i njenom mjestu među prvih deset zastupnika  ovoga se puta nije htjela oglasiti. 
 
Za razliku od nje, bivši zastupnik Mosta, danas neovisni Marko  Vučetić, kaže kako je svaki njegov neopravdani izostanak ipak bio opravdan, odnosno vezan za posao profesora na Sveučilištu Zadar:
 
- Riječ je samo o tome da nisam stigao prijaviti svoj izostanak jer se radilo o sjednicama koje su sazivane u vremenu od srijede do petka, pojašnjava Vučetić, a  na pitanje je li zadovoljan odjecima svojega rada u Saboru, osobito izlaganjima poput one o Istanbulskoj konvenciji koje je  doživjelo niz pozitivnih reakcija, odgovara:

 

Populizam uništio kvalitetu

 
- Mislim da nitko zapravo ne bi trebao biti zadovoljan jer Sabor nije  mjesto u kojemu mi prezentiramo vlastite govorničke sposobnosti, već  prije svega mjesto na kojemu raspravljamo o zakonima. Međutim, populizam je u Saboru uništio kvalitetu, pa nisam siguran koliko je i moj  govor izazvao pažnju zbog samog sadržaja. Politički bi govor  trebao imati snagu proizvođenja pozitivnih posljedica, pa ukoliko su ih moja izlaganja polučilia, tek onda ću biti zadovoljan,  poručuje Vučetić.
 
Svojevrsni rekorder po nazočnosti na saborskim sjednicama je HDZ- ova zastupnica Grozdana Perić koja ne samo da nema niti jednog neopravdanog izostanka, nego je sa sjednica u dvije godine mandata izostala - jednom! 
 
Ona se, naime, zbog obveza u Saboru ovih dana povukla i s dužnosti  gradske vijećnice u Zadru jer joj je obnašanje dužnosti u Zadru i u Zagrebu očito postalo nemoguća misija. Naime, Perić je kao predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun ujedno i predsjednica  Povjerenstva za fiskalnu politiku, članica Savjeta HNB-a, članica Upravnog vijeća Državne agencije za sanaciju banaka, članica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, Odbora za međuparlamentarnu suradnju, Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini  Mediterana, Nadzornog odbora HBOR-a, ali i predsjednica Upravnog vijeća KB Dubrava. Kako uspijeva sve to, a da u dvije godine ima samo jedan, opravdan, izostanak?
 

Obveza dolaska na sjednice

 
- To je moj posao i smatram svojom obavezom prije svega se odazivati  saborskim sjednicama. Sve sam podredila tome i sa sjednice ću izostati  jedino u slučaju više sile, primjerice bolesti. Neki se pitaju kako uspijevam sve to, s obzirom da sam kao predsjednica Odbora za financije i  državni proračun ujedno i članica više nadzornih odbora, i na čelu sam  pravnog vijeća kliničkog centra, a ja kažem da se treba dobro organizirati  i još bolje pripremiti. Kada dobijete materijale čeka vas jako puno posla  jer se prije svega morate dobro informirati o svakom pojedinom slučaju  kroz elaborate i revizijska i ostala izvješća te ustanove. Morate poznavati  i kako funkcionira zdravstvo i pratiti sve novitete i u tom segmentu kako  biste kvalitetno vodili sjednice i rješavali tekuću problematiku. No, ako  imate volje sve se to može stići, poručuje na kraju HDZ-ova zastupnica.
 

Lončar: Pojedinci zloupotrebljavaju  govornicu

HDZ-ov zastupnik Davor Lončar, načelnik jedne od najrazvijenijih općina u županiji, Poličnika, među najredovitijim je saborskim zastupnicima te nema niti jedan  neopravdani izostanak. Na pitanje je li zadovoljan svojim angažmanom u Saboru s  obzirom da je često na listi najneaktivnijih zastupnka, Lončar kaže kako istupi na  sjednicama nikako ne mogu biti mjerilo nečijeg rada.
- Moja će aktivnost biti kao i dosadašnja jer ja i moja stranka najbolje znamo kako  radim, a potvrdu će u konačnici dati predsjednik Sabora, odnosno moj klub. Aktivan  sam u tri odbora po tri dana tjedno i to je upravo ono što sam i najavio u svojoj kampanji  jer je, po meni, rješavanje problema kroz odbore mnogo učinkovitije od učestalih istupanja za govornicom. Pojedinci istupaju tumačeći zakone RH na način koji  otkriva da se nikad u životu s tom problematikom nisu susreli u praktičnom dijelu, a  niti će ikad donijeti bilo kakvu pozitivnu odluku kada je u pitanju ispravak ili promjena zakona. 
Nedopustivo je doći u Sabor ne poznavajući ono najosnovnije za provođenje operativnih radnji i takav se javljati za govornicom. To je ključni problem ovakvog rada  jer ne mogu u Sabor doći i svašta govoriti ljudi s ulice koji u životu nisu ništa napravili. Međutim, mi u Saboru sada imamo upravo to: dio zastupnika za istup se javlja  za svaki problem, počev od zdravstva, financija, kulture, a da o tome pojma nema.  Pojedinci zloupotrebljavaju govornicu, iako je svima jasno da ne znaju niti o čemu  govore, kaže Lončar.

Perić: U dvije godine napravila sam  50.000 km

HDZ-ovu zastupnicu Grozdanu Perić pitali smo o onoj strani njezinog rada o kojemu se u javnosti manje govori - kako funkcionira njen život na relaciji Zadar - Zagreb?
- Stalno sam u automobilu, eto kako! Obitelj se već navikla na moj način rada, sin  mi je u Zadru, pa ako nisam tamo, odem u našu vikendicu u Lici i tu nadoknadimo  razdvojenost. Zbog dužnosti u Zagrebu tako sam u dvije godine napravila 50.000 kilometara jer, osim dužnosti u Saboru, tu su i one stranačke dužnosti. No, sve se  može kad se hoće i sve ovo vrijeme uspješno balansiramo, pojašnjava Perić.
 
 
 
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)