Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadarskoj bolnici 13,5 mil. kn za magnetsku rezonancu i MSCT uređaj

28.08.2018. 06:30
Zadarskoj bolnici 13,5 mil. kn za magnetsku rezonancu i MSCT uređaj


 Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije   Gabrijela Žalac zajedno s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i   ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i   projekata Europske unije Tomislavom Petricem, potpisala je jučer ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za opremanje devet dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija vrijedan 172,3 milijuna kuna koji se u 100 postotnom iznosu financira bespovratnim sredstvima iz fondova Europske  unije. Radi se o sljedećim bolnicama: KBC Zagreb, KBC Sestre Milosrdnice, KBC Rijeka, KBC Split, KBC Osijek, KB Dubrava, KB Sveti  Duh, Opća  bolnica Varaždin i Opća bolnica Zadar.


 


Za OB Zadar se tako  nabavlja  MSCT uređaj 128 slojni vrijedan  5.690.970 kuna i  i uređaj za magnetsku rezonancu 1.5T za kojeg se izdvaja 7.757.142,85 kuna,  tako da je za ovu ustanovu ukupno  namijenjeno  13.448.112,85 kuna.




 


Ovaj se ugovor potpisuje u okviru poziva „Poboljšanje isplativosti i   pristupa dnevnim bolnicama/dnevnim kirurgijama“, a sredstva se dodjeljuju unaprijed određenim prijaviteljima, kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama, klinikama i općim bolnicama te Ministarstvu   zdravstva za nabavu medicinske opreme koja je Hrvatskoj prijeko potrebna. Provedbom ovih projekata bolnice postaju pristupačnije i učinkovitije, liste čekanja se smanjuju, liječenje je brže, a boravak u bolnici se   skraćuje.


 


– U području zdravstva do sada je ugovoreno 1,6 milijardi kuna, što   predstavlja oko 80 posto ugovorenih sredstava u vrlo kratkom razdoblju.   U okviru poziva za dnevne bolnice i dnevne kirurgije ugovoreno je 24   projekata od 28 predviđenih ugovora, a kako procedura odabira projektnih prijedloga i ugovaranja ide brzo, ubrzo očekujemo završetak ugovaranja za sve pozvane prijavitelje, s visokom stopom ugovaranja, rekla je   ministrica Žalac prilikom potpisivanja ugovora. (ZL)