Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Stručnjaci o spontanim pokretima i neurološkim pregledima djece

27.08.2019. 10:50
Stručnjaci o spontanim pokretima i neurološkim pregledima djece


Na Sveučilištu u Zadru jučer je s radom započela 22. Ljetna akademija, na kojoj će pedesetak liječnika, specijalista pedijatrije i užeg područja dječje neurologije, fizijatrije i medicinske rehabilitacije, obiteljske medicine, specijalizanti navedenih struka, medicinske sestre, radni terapeuti, fizioterapeuti, psiholozi, logopedi, edukacijski rehabilitatori, odgojitelji, učitelji i roditelji proći stručna usavršavanja iz tri područja, vezana uz spontane pokrete kod djece, klasifikaciju cerebralne paralize te blaga neuromotorna odstupanja.
Kako je navela predsjednica lokalnog organizacijskog odbora prim. dr. sc. Sanja Delin, ovo je drugi put da se Akademija održava u Zadru. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog susreta i ove su se godine okupili brojni stručnjaci koji se bave razvojnim poremećajima i rehabilitacijom djece.
– Prvi tečaj su spontani pokreti djeteta, drugi se odnosi na novu klasifikaciju cerebralne paralize kako bi se ujednačilo našu klasifikaciju s europskom, dok se treći odnosi na neurološke preglede predškolskog djeteta i djeteta starije životne dobi. Mislim da će biti zanimljivo i korisno iskustvo, budući da su Liječnička komora i Medicinski fakultet izvrsno rangirali tečajeve, pa nose veliki broj bodova za obnavljanje licence doktorima i medicinskim sestrama, istaknula je Delin.
Broj od oko 50 sudionika je maksimum, istaknula je, budući da se vodi računa o individualnom pristupu i mentorskom radu. Sudionicima je dobrodošlicu na otvaranju poželjela i prorektorica Sveučilišta u Zadru za studije i studente prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić.
Akademija za razvojnu rehabilitaciju je udruga koju čine stručnjaci u području razvojne rehabilitacije kao i osobe čiji je interes primjena, promicanje i unapređenje dostignuća razvojne rehabilitacije, uključujući i obitelji djece s razvojnim teškoćama. U okviru Ljetne akademije, koja se održavala u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju KALOS Vela Luka, u neprekinutom slijedu tijekom 20 godina predstavljene su nove metode u razvojnoj rehabilitaciji. Od 2018. godine Akademija započinje suradnju sa Sveučilištem i Općom bolnicom u Zadru organiziranjem 21. Ljetne akademije, na kojoj su sudjelovali predavači Katoličkog Sveučilišta Leuven (Belgija). Ovogodišnja 22. Ljetna akademija bit će novi doprinos programu praćenja neurorizične djece te SCPE Registra djece s cerebralnom paralizom u Hrvatskoj, ističe predsjednica Akademije za razvojnu rehabilitaciju prof. dr. sc. Vlatka Mejaški Bošnjak.