Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POTOP U POVLJANI Voda podizala ploče, prodirala kroz dimnjak,…

27.08.2020. 15:08


U ponedjeljak poslijepodne iznenada je pljusnula jaka kiša i nama se u dvorište slila rijeka. Otkako je prije 15 godina izgrađen nogostup u našoj ulici i tako presječen put oborinskim vodama, nama se to događa za svake jače kiše, ali nikada ranije nije bila ovolika količina vode i brzina kojom je nadirala. Stube na ulazu u dvorište izgledale su kao slap, a da se tu na terasi nisu zatekli moji prijatelji i odmah priskočili u pomoć u postavljanju zapreke stolovima, voda bi nam sigurno ušla u lokal i kuhinju. Tu je struja i ne treba ni govoriti što se moglo dogoditi, kaže Dražen Rumora, ugostitelj iz Povljane na otoku Pagu, koji već 24 godine u prizemlju obiteljske kuće u kojoj živi sa suprugom i dvoje djece ima kafić i restoran. Ističe kako je u vrijeme asfaltiranja, odnosno izgradnje nogostupa, upozoravao na oborinske vode koje se preko Ulice Ante Starčevića iz šest sporednih ulica slijevaju upravo prema njegovoj kući, no tada, kaže, nije naišao na razumijevanje, a kao problem u smislu prepreke za protok oborinskih voda ističe i zidić koji je njegov susjed uz rub nogostupa betonirao.


U strahu od nove kiše
– Konfiguracija terena je takva, mi smo tu na kraju ulice na najnižoj razini, a voda ne može uzbrdo. Međutim, ovakvu kišu još nismo doživjeli. Je li to zbog klimatskih promjena ili što, ne znam ali se bojimo ako se problem hitno ne riješi što se može dogoditi. U strahu pratim prognozu, a evo vidim da za vikend opet najavljuju kišu, govori Rumora kojemu su prijatelji pomogli kanalizirati nadiruću vodu sa stolovima s terase kako ne bi probiila u objekt. Ipak, to se dogodilo, ali je voda prodrla kroz dimnjak jer se razina uz vanjski zid kuće popela na 30-ak centimetara.
– Dok smo se mi borili s vodom na terasi, ona nam je prodrla kroz dimnjak u lokal. Kolika je to silina bila vidi se po mramornim pločama s unutarnje strane koje je izbila. Sat i pol smo se borili s vodom, a sada zamislite da mi se nisu našli prijatelji tu i pomogli. Da je voda došla u doticaj sa strujom mogla je cijela kuća izgorjeti ili netko nastradati. Obraćao sam se direktoru Vodovoda, Dubravku Pogoriliću pa i načelniku Ivi Pogoriliću, ali do danas problem nije riješen i sada već strahujemo što ćemo i kako, govori Rumora te pokazuje i trag vode na travnatom dijelu gdje je bujica sa zemljom poravnala raslinje. Nezadovoljan je i jer ulica nije počišćena od naplavina.
– Voda donese svašta. Zar nije žalosno da plaćam tu uslugu, a onda moram sam uzeti miniwash i sam čistiti i prati, govori Dražen Rumora, a njegov otac Ratomir nadodaje kako je u Povljani cijeli niz problema koji se ne rješavaju.
– Imamo problem sa smećem, oborinskim vodama, plaže se ne održavaju… Ovo je jedan akumulirani nered, zaključuje Ratomir Rumora.


Općina pronašla rješenje
Općinski načelnik Ivo Pogorilić kazao nam je kako je upoznat s tim problemom te nam iznio moguće rješenje.
– Pala je zaista obilna kiša. Neke ulice su se pretvorile u rijeke. Stanujem nedaleko obitelji Rumora i ono je zaista bilo strašno za vidjeti. Žao mi je što im se dogodila šteta, kao i svih ljudi. Bilo je poplavljivanja i u drugim ulicama, kaže načelnik dodajući kako su zatražili pomoć od Hrvatskih voda pod čijom nadležnošću su oborinske vode te da su na tragu rješenja koje ne iziskuje dugotrajnu proceduru.
– Evo imam nekoliko ponuda koje mi je dostavio direktor Vodovoda Dubravko Pogorilić. Došli smo do zaključka kako bi najbrže rješenje bilo postavljanje rešetaka na tri mjesta, u tri ulice koje su povezane s Ulicom Ante Starčevića. Vjerujemo da bi to pomoglo jer ih na nekoliko mjesta već imamo. Ispod njih su upojni bunari duboki pet, šest metara i oni zaista uspiju apsorbirati vodu koja potom otječe u polje, pojasnio je Pogorilić, a direktor Vodovoda, koji je na toj funkciji od 2013. godine naglasio je da se posljednjih godina preveniraju problemi s oborinskim vodama tako što se vlasnicima terena prije početka bilo kakve gradnje uvjetuje izgradnja upojnih bunara.
– Vodovod je javno poduzeće koje se bavi kućnim priključcima vode i kanalizacije. Nemamo izgrađenu mrežu za oborinske vode i tu infrastrukturu, a moram naglasiti i da je to u domeni Hrvatskih voda Zadar kojima mještani i plaćaju račune za tzv. slivne vode, pojasnio je Dubravko Pogorilić.
 




Pogorilić obećao brzo rješenje za kanalizacijski priključak


Iako kanalizacijska infrastruktura postoji, a cijevi prolaze uz samu među terena obitelji Rumora, oni na nju nisu spojeni. Dražen Rumora kaže kako je spajanje bilo dogovoreno, no da do realizacije nije došlo.
– Mi imamo septičku jamu koja je odmah pokraj kanalizacijskih cijevi, ali eto, nismo spojeni i valjda smo jedini u ovom dijelu, kaže Rumora, a na naš upit o priključku direktor Vodovoda Dubravno Pogorilić odgovara kako za taj probelm nije znao.
– Nisam do sada bio upoznat s tim. Ne vidim problem da to rješimo odmah, rekao je Pogorilić dodajući i da će odmah sve potrebno poduzeti.