Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Produljen rok natječaja za opremu Mocira

27.08.2020. 09:39


Iako je natječaj za opremanje Centra za osobe s intelektualnim poteškoćama Mocire, završen ovoga utorka, u gradskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo saznajemo da će biti produljen za još tjedan dana. Nakon analize svih ponuda, kako kaže pročelnik Odjela Darko Kasap, izabrat će se ona najbolja kako bi Centar bio što kvalitetnije uređen:
– Rok za dostavu ponuda za opremanje centra Mocire je istekao, a s obzirom da je bilo nekoliko upita od strane ponuđača za projekt opremanja, za neke se stavke rok morao produljiti za sedam dana. Nadam se da više neće biti upita kako bismo rok opet produljivali te da će opremanje Centra teći prema planu – kaže pročelnik, a na pitanje kada bi Mocire mogle primiti svoje korisnike, pojašnjava:
– Radovi bi trebali biti gotovi za tjedan dana, a što se tiče opremanja, rok za dobavu opreme iznosi 60 dana, no duboko sam uvjeren da ćemo Centar opremiti ranije. I vrtić i škola stoga bi mogli biti useljivi ovu jesen, poručuje Kasap.
Dio Centra u kojemu će boraviti članovi udruge »Svjetlo« koja brine o odraslim osobama sa intelektualnim teškoćama, pak financira nadležno ministarstvo te u Gradu ne znaju kojim će tempom Ministarstvo opremati taj dio Mocira, odnosno kada će biti useljiv.


Suglasnost Ministarstva
Kako je došlo do određenih kašnjenja, napominje pročelnik, uređenje Mocira nisu stigli završiti u zakonskim rokovima, a plan je bio do 15. rujna. Iako su radili sve da Centar što prije bude useljiv, od svih partnera u ovom projektu najprije su morali dobiti suglasnosti. Osim toga, troškovnik i projektna dokumentacija već su nekoliko puta bili na doradi u ministarstvima radi usklađenja između škole i Ministarstva.
Grad sada nastoji vrtić i školu zajedno opremiti, zbog čega se je i moralo čekati i usklađenje uoči raspisivanja natječaja za opremu. No, to nije bilo moguće izvesti do planiranog datuma zbog zakonskih rokova, a kako bi Centar bio što prije useljiv razmatrala se i mogućnost preseljenja dijela opreme vrtića Latica i škole Voštarnica u novu zgradu. S obzirom da su Gradu sredstva za dovršetak ovog projekta ograničena, preseljenjem barem dijela opreme uštedjelo bi se znatna sredstva.
S obzirom da je plan bio cjelokupni objekt sastavljen od tri dijela, završiti do sredine srpnja, pročelnik Kasap kašnjenja moli sve korisnike Mocira za strpljenje s obzirom da je na ovom projektu odrađen doista velik posao, prije svega na usklađenju između Grada i Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Zahtjevno je bilo u svakom trenutku koordinirati sve strane u ovom projektu, a za odgodu je kriva i korona kriza koja je u jednom trenutku zaustavila dovršetak Centra. Srećom, već je obavljen tehnički pregled na kojemu je zgrada zadovoljila sve uvjete projekta.


Grad povećao udio sufinanciranja
Iako gradski Odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo čini sve da projekt što prije bude gotov, zbog novih mjera iz Zagreba morao je biti odgađan. S obzirom da je i Ministarstvo socijalne politike i mladih Grad Zadar partner u ovom projektu, Grad su upozorili da je projekt u jednom dijelu zastario te ga treba promijeniti da bi odgovarao aktualnim standardima socijalne skrbi. To je i učinjeno, pa budućim korisnicima sada ostaje nadati se da će ove jeseni useliti u toliko očekivane prostore.
Grad Zadar u međuvremenu je odlučio čak povećati i udio financiranja samo da bi Mocire bile što prije gotove. Udio iz proračuna od dogovorenih 19 posto sredstava kasnije je povećan na 50 posto iako je ugovorom o izgradnji Centra prvi omjer dogovoren na način da Ministarstvo socijalne politike financira 50 posto radova, Ministarstvo obrazovanja 31 posto i Grad Zadar 19 posto. Kako se situacija sa dovršetkom Centra toliko zakomplicirala da zgrada već godinama propada, u Gradu su odučili ponuditi daleko veća sredstva od dogovorenih te bi Centar uskoro trebao biti useljiv.