Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Babić: Oni koji nisu nosili maske imali su liječničku potvrdu

27.08.2021. 10:04


Pojedine osobe uslijed zdravstvenog stanja i značajki razvojne dobi ne mogu nositi masku ili mogu nositi masku samo uz određena ograničenja. Najčešće se radi o situacijama kod kojih nošenje maske može dovesti do otežanog disanja, opasnosti od gušenja ili do toga da se maska nosi nepravilno što može povećati izglede za zarazu. Kod navedenih stanja neophodno je omogućiti osobi da ne nosi masku. Osim male djece, djeca u dobi do dvije godine, osobe s određenim oblicima invaliditeta, osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, osobe s oštećenim sluhom, osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke te osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti.
Mediji su već prenosili slučajeve u kojima neki djelatnici ugostiteljskih obrta nisu mogli nositi maske pa smo odlučili upitati kako je prošla ova vruća ljetna sezona.
Ante Babić, načelnik gradskog Stožera civilne zaštite kaže kako su zadovoljni sezonom jer broj oboljelih nikad nije bio velik.
– Puno je kad se razboli i jedna osoba, ali možemo reći da smo zadovoljni jer je pandemija držana pod kontrolom i nije bilo većih širenja bolesti, kazao je Babić dodavši kako nije bilo puno slučajeva osoba koje su prijavljene da ne nose masku, a da za to nisu imale liječničku potvrdu.
– Bila su tek dva-tri takva slučaja. Imali smo prijavljen slučaj u Supernovoj gdje nas je zvala djelatnica jedne trgovine koja je rekla da je kod nje kupac koji tvrdi da ne treba nositi masku jer ima liječničku potvrdu, zvao sam svoje redare da to provjere na terenu i oni su i naišli na takvu situaciju. Dakle, osoba im je pokazala potvrdu koja dokazuje da ne treba nositi masku, prepričao je Babić.
Potpuni popis osoba koje ne trebaju nositi masku može se pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a potvrdu možete dobiti kod liječnika opće prakse.
Babić se osvrnuo i na ljetnu sezonu koja je brojem gostiju sve ugodno iznenadila, a kako kaže, tijekom ljeta i povećanih gužvi nije bilo većih problema.
– Nismo imali nekih većih intervencija ni u jednom klubu, tijekom ljeta naši su redari izdali nekoliko upozorenja, a prijave za rad nakon ponoći uputili su Državnom inspektoratu na daljinu obradu. Međutim, možemo biti zadovoljni razvojem situacije. Ljudi se uglavnom pridržavaju mjera koliko god je to moguće u ovolikom broju ljudi, zaključio je na kraju Babić dodajući kako se nada i nastavku sezone.